Laguna - Bukmarker - Džejms Paterson savetuje roditelje: Kako da vam deca budu fanatični čitaoci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Džejms Paterson savetuje roditelje: Kako da vam deca budu fanatični čitaoci

Da li ste znali da je slavni pisac trilera Džejms Paterson pokrenuo program koji podstiče decu da čitaju više? Budući da se program odvija u Americi, a da je ovaj tekst izuzetno važan za sve nas, bez obzira na zemlju u kojoj živimo, prenosimo ovaj tekst kako bismo inspirisali sve roditelje, ma sve odrasle, da se posvete negovanju čitalačkih navika kod dece.



Žao mi je mame i tate, ali vaš je zadatak – ne škole – da nađete knjige za decu da čitaju i da budete sigurni da su ih pročitali.

Evo nekih dobrih vesti: ovo je često lako poput učenja dece da voze bicikl ili da igraju bejzbol. Siguran sam da smo moja žena, Su, i ja napravili pola miliona grešaka dok smo vaspitavali Džeka, ali tokom tog osmog leta rukovođenja, uradili smo nešto pravilno: rekli smo mu da ne mora da kosi travnjak (jupi!), ali da mora da čita svakog dana (buu).

Onda smo mu rekli da ćemo mu pomoći da nađe knjige koje će mu se svideti: garancija mame i tate da „Čitanje može biti zabavno“. Odabrali smo „Kradljivca munje“, „Kapije vremena“, „Košulje mi pere Al Kapone“, roman iz mog serijala „Maksimum rajd“ i nekoliko drugih. Do kraja leta, Džek je pročitao pola tuceta knjiga koje su mu se svidele, a njegove čitalačke veštine su se dramatično popravile.

Evo proste ali snažne istine na koju ne reaguje većina roditelja i škola: što deca više čitaju, postaju bolji čitaoci.

Najbolji način da naterate decu da čitaju je da im date knjige koje će „smazati“ – što će ih podstaći da traže još. Da, tako je jednostavno. 1 + 1 = 2. Deca kažu da je glavni razlog što ne čitaju zato što ne mogu da nađu knjige koje im se dopadaju. Sloboda izbora je ključ koji će ih motivisati i uzbuditi. Vampirske sage, stripovi, mange, knjige sportske statistike – savršeno! – sve dok čitaju. Da li da čitaju na tabletima? Naravno, zašto da ne? A da čitaju jednu knjigu iznova? Definitivno. I nemojte im govoriti da je knjiga preteška ili prelaka. „Velika očekivanja“? Apsolutno. „Finnegans Wake“? Pa ne baš. I zapamtite, knjige možete besplatno pozajmiti iz biblioteke.



Kada govorimo o dečacima, evo kako da naterate nevoljne čitaoce – dečake – da čitaju sa zadovoljstvom.

Prvo,  pokušajte da razumete da dečaci mogu da budu pomalo nepredvidivi kada govorimo o čitanju i upravo to kod njih mora da se podržava.

Dečaci treba da se osećaju zadovoljno kada čitaju grafičke romane, stripove, šaljive knjige i enciklopedije – posebno ovo poslednje. Nastavnici i školski radnici bi možda trebalo da razmisle o ovome: u brojnim školama postoji tendencija nenagrađivanja dečaka za čitanje knjiga poput „Ginisove knjige rekorda“ ili „Sports Illustrated Almanach“ ili „The Rolling Stone Illustrated History of Rock and Roll“. Prečesto se na čitalačkim listama previđaju knjige koje se sviđaju dečacima.

Velika greška. Tragična greška. Greška koja se može izbeći. Sve je u stavu. Ako školska biblioteka vašeg deteta nije magnet za dečake, škola bi najverovatnije trebalo da revidira svoj stav.



Gde pronaći knjige koje će vaša deca sažvakati

Većina biblioteka i knjižara su uvek spremne da pomognu. Deca i roditelji bi trebali da posećuju sajmove knjiga.

Čitalački uzori, molimo vas prijavite se ovde.

Suočimo se sa tim: većina od nas ne shvata da su odrasli uzor deci u čitanju. Mame i tate, važno je da vas deca vide kako čitate. Ne samo knjige – čitanje novina je takođe dobro.

U Engleskoj cela zemlja slavi Svetski dan knjige. Svaka mlada devojka i momak dobiju po funtu da kupe knjigu po izboru i većina knjižara snizi cene tog dana. Čestitke bivšem premijeru Toniju Bleru, koji je bio aktivni uzor za decu da čitaju.

Holivudski studiji i zvezde mogu da inspirišu decu da čitaju, ali često to ne rade. Izgleda da neki filmski režiseri smatraju svojom građanskom dužnošću da uče decu kako se puši. Časopisi i novine bi mogli svakodnevno ili nedeljno da obrate pažnju na nevoljne čitaoce i probleme u pismenosti. Lanci brze hrane bi mogli da stave priče u kutije sa obrocima – većina izdavača bi radila sa njima. Stvaraoci video igara bi mogli da uključe pisane priče u svojim igrama; možda bi to mogla da bude cena prijema za prodaju deci. Mnogi izdavači bi mogli da rade mnogo bolji posao u snadbevanju škola besplatnim ili jeftinim knjigama.

Verovatno vam je bilo potrebno nekoliko minuta da pročitate ceo članak. Molim vas nemojte da vaš trud stane ovde. Dok razmišljate o tome, napišite šta mislite direktoru škole ili bibliotekaru. Ako imate način, ponudite se da kupite školskoj biblioteci nekoliko dobrih knjiga. Ali najvažnije, povedite vašu decu ili unučiće ili đake u biblioteku ili pođite na internet i potražite odmah neku knjigu. Ako imate neku bolju ideju od ovih predloženih ovde, odlično – molim vas podelite ih sa vašom školom ili u komentarima ispod, ili na sajtu ReadKiddoRead.com.

Vaše preduzimanje određenih koraka, glasnije će od reči reći vašoj deci o moći i slavi čitanja: prvo pročitate, onda ustanete i uradite nešto da rešite problem.

Izvor: edition.cnn.com
Prevod: Miloš Vulikić


Podelite na društvenim mrežama:

nezaboravno druženje sa andrejem makinom laguna knjige Nezaboravno druženje sa Andrejem Makinom
15.05.2024.
Majski Lagunin književni klub, 111. po redu održan je 10. maja i bio je poseban. Imali smo priliku da ugostimo francuskog akademika i sjajnog pisca Andreja Makina. U fokusu nam je bio roman „Prijatelj...
više
sve što niste znali o dženis halet, autorki romana ubistvo u lokvudu  laguna knjige Sve što niste znali o Dženis Halet, autorki romana „Ubistvo u Lokvudu“
15.05.2024.
Dva studenta prava dobijaju hrpu dokaznog materijala i krajnji rok. Moraju da reše zbunjujuće ubistvo zbog kog je nevina osoba poslata u zatvor. „Ubistvo u Lokvudu“ je zagonetni roman koji poziva čita...
više
iz prve ruke zaokrenuto razmišljanje  laguna knjige Iz prve ruke: „Zaokrenuto razmišljanje“
15.05.2024.
Mladi kapetan bojnog broda na jednom od prvih krstarenja upada u maglu, i posle nekoliko sati plovidbe kroz mrak i sivilo s komandnog mosta počinje da nazire svetlost koja mu se približava. Pošto njeg...
više
delfi kutak je pročitao moja ljubav nikola tesla  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Moja ljubav Nikola Tesla“
15.05.2024.
Na početku moram da istaknem činjenicu da slabo čitam savremene domaće pisce. Ne znam ni sama zašto je to tako, ali eto. Zato sam i bila u nedoumici kad se ova knjiga pojavila u prodaji. S jedne stran...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.