Laguna - Bukmarker - Dvadeset dve najlepše knjižare na svetu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Dvadeset dve najlepše knjižare na svetu

Otkrijte neke od najboljih knjižara iz celog sveta, koje će vas inspirisati na sledeće putovanje.

Knjižare su jedna od onih mesta koja bude najveću inspiraciju. Police pune knjiga i prigušena svetla pružaju nam mogućnost da se opustimo i pustimo mašti na volju. Evo nekih od najzanimljivijih knjižara iz čitavog sveta.

1. Livraria Ler Devagar – Lisabon, Portugal

Neverovatna, savremena knjižara, smeštena u nekadašnjem industrijskom tekstilnom skladištu. Pored nje, u ovoj zgradi nalaze se i advertajzing agencije, prodavnice dizajnerske odeće i umetničke galerije. Možete uživati u ispijanju kafe i diviti se neobičnoj okolini, poput skulpture žene na letećem biciklu. Nedeljom se pretvara u pijacu antikviteta i zanata. Šta još poželeti?



2. Barter Books – Alnvik, Velika Brtianija

Smeštena u jednom engleskom zaseoku, unutar železničke stanice iz viktorijanske ere, ova prodavnica korišćenih knjiga (koja pruža mogućnost razmene i kupovine knjiga) jedna je od najvećih takvih knjižara na svetu. Otvorena je 1991. godine. Postala je čuvena po tome što su u njoj, u jednoj staroj kutiji sa knjigama, otkriveni posteri iz Drugog svetskog rata s ispisom „Keep calm and carry on“, legendarnim sloganom koji se sada da videti na sve strane.

FOTO: Dave Morris on Flickr
 
3. Librería Acqua Alta – Venecija, Italija

Prodavnica kakvu je nemoguće zamisliti  bilo gde osim u Veneciji. Među stotinama hiljada knjiga kriju se mnogi biseri, ali da biste ih pronašli morate pretraživati po čamcima, kadama za kupanje, pa čak i po jednoj gondoli (kada ste u Veneciji…znate već). Njen vlasnik, Luis Fricio, sedamdesetogodišnji je Venecijanac koji uživa u razgovorima s mušterijama. Prodavnica se nadvija nad jednim od najpoznatijih venecijanskih kanala i dom je za nekoliko mačaka – može li ovo mesto biti fenomenalnije?

FOTO: Aubrey Dunnuck on Flickr

4. Cook and Book – Brisel, Belgija

Cook and Book je zanimljiva (i ujedno prelepa) kombinacija knjižare i restorana. Smeštena u samom srcu Brisela, ovo mesto veliko je poput supermarketa i podeljeno na osam soba i muzički odeljak; svaka soba drugačije je uređena i poseduje sopstvenu trpezariju. Od starinskog modela „fiće“ u odeljku s kuvarima, preko karavana u sekciji o putovanjima, do 800 knjiga koje vise s plafona u odeljku beletristike. Toliko će vam se dopasti da nećete hteti da odete odatle!



5. Atlantis Books – Santorini, Grčka

Na plavom horizontu grčkih ostrva ocrtava se Atlantis Books. Ovaj projekat, koji je započela grupa prijatelja s Kipra, iz Engleske i Sjedinjenih Država, upravo je proslavio svoju desetu godišnjicu. Ukoliko posetite Santorini, rashladite se na ovom idiličnom mestu, pokupite neku knjigu i ujedno inspiraciju za sledeću avanturu.



6. Livraria Lello e Irmao – Porto, Portugal

Sama zgrada je umetničko delo nabijeno istorijom. Osnovana 1869. godine, ova knjižara proglašena je za jednu od najlepših na svetu. Ipak, možda je poznatija po tome što je u njoj snimljeno nekoliko scena iz filmova o Hariju Poteru. Prelepe drvene stepenice i plafonski vitraž koji baca odraz po prostoriji ostavljaju posetioce bez daha.

FOTO: Javier Caro on Flickr

7. Ateneo Grand Splendid – Buenos Ajres, Argentina

Ovo je sasvim moguće jedina knjižara na svetu koja je smeštena unutar pozorišta. Redovi polica sa knjigama nižu se između oslikanog svoda i autentičnih balkona – zadržali su čak i prvobitnu plišanu zavesu. Pored toga, scena je preinačena u restoran, a pijanista pozorišnoj atmosferi dodaje malo muzike. Ovo je posve jedinstveno mesto.



8. The Last Bookstore - Los Anđeles, Sjedinjene Države

Ovaj komad raja najveća je nezavisna knjižara na jugu Kalifornije. Smeštena je u nekadašnjoj banci čija je arhitektura očuvana. Mermerni stubovi i ogromna vrata smešteni su među stotinama hiljada knjiga. Pored organizovanih dešavanja, koncerata i prodajnih dana, preporučujemo vam da se izgubite u lavirintu knjiga koje se prodaju za jedan dolar.



9. Shakespeare and Co – Pariz, Francuska

Ovo mesto je danas turistička atrakcija koliko i knjižara. Smešteno uz katedralu Notr Dam, ovo skučeno i haotično mesto (posebno kada vrvi od turista) neviđeno je zavodljivo. Na spratu tumaraju vagabundi koji po nekoliko sati dnevno rade u knjižari, dok se u podu knjižare nalazi bunar želja u koji ljudi ubacuju sitan novac.



10. Librería El Péndulo – Meksiko Siti, Meksiko

Ova kafe-knjižara uspešno i sa stilom kombinuje knjige i kafu – bez pravljenja kompromisa koji bi uticali na kvalitet. Pored pretraživanja polica, ovde možete da doručkujete, ručate, ili večerate dok uživate u živoj muzici, poeziji i stendap komediji – lako će vam se desiti da se zadržite satima.



11. Librería Bardón – Madrid, Španija

Ova knjižara osnovana je 1947. godine. U tom ikoničnom prostoru, smeštenom u samom srcu grada, moguće je pronaći pravo književno blago. Zakoračite preko praga i osetite aromu starih knjiga koje čekaju da ih otkrijete.



12. The Bookworm – Peking, Kina

Ovo je glavna engleska knjižara u gradu, koja je postala središte kulturnih aktivnosti. S preko 16.000 naslova, među policama vreba čisto zadovoljstvo. Kada se umorite, možete napraviti pauzu u njenom predivnom restoranu.



13. Librairie des Colonnes – Tanger, Maroko

Iako maleno, iz ovog mesta izbija francuski šarm. Iza staklenog prozora i crvenih stubova krije se jedinstveno mesto, puno engleskih, francuskih i kastiljskih knjiga, autora poput Beketa, Margerita i Jursenara. Vlasnici Pjer Berže i Simon-Pjer Amlen organizuju razna dešavanja, od potpisivanja knjiga, preko filmskih večeri, do muzičkih događaja. Nakon dana provedenog u haosu Tangera, dođite ovde i uživajte u oazi mira.



14. Scarthin Books – Pik distrikt, Ujedinjeno Kraljevstvo

Na obali jezera u selu Kromford (Darbišir), pronaći ćete Scarthin Books, koja za sebe tvrdi da je najšarmantnija knjižara u Velikoj Britaniji – i to je u potpunosti tačno. Puna polica nakrcanih novim i korišćenim knjigama, ovo je mali raj izgubljen u unutrašnjosti Engleske. Uđite u nju i otkrijte drugi svet.



15. Librería AltaÏr – Barselona, Španija

Osim toga što je verovatno jedna od najlepših knjižara na svetu, ona je i najveća koja je specijalizovana za literaturu iz oblasti putovanja. Smeštena pokraj univerziteta, već decenijama putnicima služi kao inspiracija za narednu avanturu. Uzmite neki vodič, sedite na fotelju podno ukrašenih gvozdenih stubova i pustite mašti
na volju.



16. Bart’s Books – Ohaj, Kalifornija, Sjedinjene Države

Bart’s je jedna od najvećih knjižara na otvorenom, otvorena svakog dana. Osnovao ju je Ričard Bartinsdejl 1964. godine. Neke od polica okrenute su prema ulici, druge prema osunčanom dvorištu, gde kupci nakon radnog vremena plaćaju ubacivanjem novca u kutiju.



17. Livraria Da Vila, Sao Paulo, Brazil

Ova moderna i elegantna knjižara nalazi se u dvospratnoj zgradi, koju je osmislio arhitekta Išaj Vejnfeld. Svaki ćošak ovog čarobnog mesta poziva na čitanje i istraživanje. Iako uistinu nije velika, veoma je osvetljena i provetrena.



18. Words on the Water, London, Velika Britanija

Ima li išta gotivnije od plutajuće knjižare? Ova alternativna biblioteka putuje između Kamden Loka i železničke stanice Padington. U pitanju je neverovatno mesto, uglavnom organizovano oko kulturnih zbivanja, recitala i koncerata. Ako je vreme prijatno, sedite na travu pokraj kanala i uzmite knjigu i listajte. Ovo je verovatno jedno od najopuštenijih mesta u Londonu.



19. Books Actually, Singapur

Ova nezavisna knjižara vredi da je posetite jednom ili dvaput, čak i da ništa ne kupite. Otvorena je 2005. godine i postala je jedno od najlepših mesta u gradu, prepuna skrovitih ćoškova koji bude maštu.



20. American Book Center, Amsterdam, Holandija

Ne dajte da vas gruba fasada zavara, American Book Center u Amsterdamu toliko je eteričan da je to van pameti. Ovaj relativno pregledan prostor jedinstven je i ima dušu. Unutra možete naći čak i tri sanduka koji odaju iskrenu poštu poreklu papira.



21. The Strand Books, Njujork, Sjedinjene Države

Njujorški Strand Books možda nije najelegantnija knjižara na svetu, ali je svakako legendarna. Kada stignete u ulicu Brodvej 828 u Ist Vilidžu, razumećete zbog čega im slogan glasi: „18 milja knjiga“. Ogromna je, uz širok izbor naslova (preko dva miliona). Ukoliko vam to nije dovoljno, to je mesto na kom je nekada radila
Peti Smit.



22. Polare Maastricht, Mastriht, Holandija

Iako je trenutno zatvorena, Polare Maastricht (ranije Selexyz Dominicanen) proglašena je više puta za najlepšu knjižaru na svetu. Gde biste drugo imali priliku da se udubite u knjige unutar katedrale koju krasi istorija duža od 700 godina? Renoviran i savršeno očuvan, ovaj hram literature istinski je neverovatan. Nadajmo se skorom otvaranju!


 
Izvor: skyscanner.net


Podelite na društvenim mrežama:

lagunin književni klub čita karlove šetnje s knjigama popust 30 do 6 juna laguna knjige Lagunin književni klub čita „Karlove šetnje s knjigama“ – popust 30% do 6. juna
14.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba 112. po redu ovog puta biće održana prvog četvrtka u junu, 6. juna od 18 sati na istom mestu u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Tema će bit...
više
huan eskobar da je moj otac danas živ, mi bismo bili mrtvi  laguna knjige Huan Eskobar: „Da je moj otac danas živ, mi bismo bili mrtvi“
14.05.2024.
Pablo Eskobar, najpoznatiji kolumbijski narko-bos, koji na duši ima više od 3.000 ljudi, a koji je ubijen decembra 1993. godine, za sobom je ostavio suprugu Mariju, ćerku Manuelu i sina Huana. Međutim...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
14.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
 ikonostasu gorana petrovića nagrada janko veselinović za istorijski roman laguna knjige „Ikonostasu“ Gorana Petrovića nagrada „Janko Veselinović“ za istorijski roman
14.05.2024.
Goran Petrović dobitnik je nagrade „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman objavljen prošle godine za roman „Ikonostas“, koju dodeljuju Udruženje književnika Srbije i opština Bogatić. &n...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.