Laguna - Bukmarker - Duelovanje: „Na kraju sveta s pingvinima“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Duelovanje: „Na kraju sveta s pingvinima“

Ovoga puta u okviru Duelovanja pera i mišljenja o romanu „Na kraju sveta s pingvinima“ prvi put ukrštaju Anđela Jovčić i Ivan Jovanović, članovi grupe Delfi Kutak na Fejsbuku.

Alternativni naslov ili podnaslov knjige mogao bi da glasi:

Anđela: Nikad nije kasno da se živi punim plućima.

Ivan: Životno putovanje.

Knjigu bismo preporučili svima koji vole?

Anđela: Duhovite, zanimljive priče, one koje služe za opuštanje. Mada najpre bih preporučila onima koji su čitali „Gde si nestala, Bernadeta?“, jer me je ova knjiga vrlo podsetila na nju.

Ivan: Recimo da bih ovaj naslov preporučio ljudima koji vole prirodu, te daleke predele i životnu sredinu uopšteno. Pored toga, i ljubiteljima drame sa povremenim humorom, kao i emotivnim delovima.

Naši utisci o radnji:

Anđela: Veronika Makridi je sve samo ne obična bakica. Bogata, na momente iritantna u svojim poznim godinama rešila se na promene. U tome joj pomaže pomoćnica Ajlin. U potrazi za tragovima iz prošlosti ona pronalazi Patrika, davno izgubljenog unuka. To nije sve: Veronika iznenada odlučuje da ode na Južni pol da bi upoznala adelijske pingvine. Svi su mislili da je to još jedan njen hir, ali nije – bilo je to putovanje njenog života. Kao i šanša da upozna novo i ispravi staro.

Ivan: Zanimljiva i dinamična radnja koja odlično drži pažnju i tera nas da saznamo sve detalje. Baš iz tog razloga se knjiga ne prekida, dok se ne pročita...

Na koji način je čitanje knjige uticalo na nas:

Anđela: Knjiga me je navela na razmišljanje o klimatskim promenama, ali i o prošlosti. Svi sigurno znamo nekog starijeg kojem ništa nije kako treba. Stalno zanoveta, međutim, to nije za osudu jer ne znamo koja se priča iza toga krije. Možda mu je život bio težak, zato je on takav, a možda samo nije imao neko sa njima da popriča i pronađe ono dobro u njemu. Nikada o čoveku nemojte suditi po izgledu ili stavu jer on se menja, ali duša ostaje.

Ivan: I ranije sam bio svestan ekoloških problema. Svedoci smo toga svakodnevno. Ipak, ova knjiga me je podstakla da se dodatno osvrnem na sve to. Na sve probleme sa kojima se borimo, a koji će tek doći u budućnosti, uzrokovane promenama koje izaziva prvenstveno čovek. Pored toga, podstakla me je i na razmišljanje o prošlosti, ali i budućnosti, i o životu generalno. Veronika je zaslužna za to.

Šta bismo posebno istakli:

Anđela: Posebno bih istakla vidne promene kod Veronike. Od džangrizave bakice koja se odlučila da dođe na Antarktik radi pingvina, do bakice koju su svi zavoleli. Ne samo posada u istraživačkoj bazi već i njen unuk Patrik.

Ivan: Istakao bih da ne treba da vas zavara naslov knjige ili pak naslovna. Ima ovde mnogo više od priče o pingvinima. Verujte mi na reč.

Šta nam se nije dopalo:

Anđela: Retko se dešava da nemam zamerki. Niti išta fali, niti bih išta dodala.

Ivan: Iskreno, nemam ništa posebno da izdvojim. Falilo mi je nešto pa da bude savršena. I ovako je svakako nadmašila moja prvobitna očekivanja i oduševila me. Očekivao sam malo, a dobio mnogo, mnogo!

Junak iz knjige kog bismo najradije pozvali na večeru i zašto:

Anđela: To bi sigurno bila Veronika, bez ikakve dileme. Zašto? Postoji mnogo razloga. Njena dobrota, tuga, briga, sve me je to navelo na njen odabir. Pričale bismo o prošlosti, tuzi, njenoj porodici, ali obavezno i o pingvinima koji su je promenili. Svako zna kakvo posebno mesto u našim srcima imaju bake.

Ivan: Vrlo teško pitanje na koje sam jedva odgovorio. Dvoumio sam se između Veronike i Patrika. Na kraju sam izabrao Veroniku. Ne znam kako bi ta večera protekla. Znam sigurno da bismo pričali o prošlosti i da bih je na kraju u suzama grlio i tešio kao da je moja baka.

Rečenica koja nas je podstakla na razmišljanje:

Anđela: Od nemalog broja citata ovaj bih izdvojila zato što me je najviše ganuo i najbolje opisao jedan period mog života:

„Bolje je voleti i izgubiti nego nikad ne voleti.“

Ivan: Dosta ih je bilo, ali recimo ova:

„Bolje je voleti i izgubiti nego nikad ne voleti.“

Tri reči koje najbolje opisuju knjigu:

Anđela: Pingvini, baka i pustolovina.

Ivan: Pingvini, ljubav, život.

Kratak zaključak o knjizi:

Anđela: Kada krenete sa čitanjem, ostavite predrasude sa strane jer Veronika nije obična bakica, već nešto posebno. Nju život nije mazio, kao ni ona njega, ali uvek postoje prilike za promene. Odlazak na Antarktik, pingvini, Patrik, sve je to promenilo Veroniku. Zbog toga dajte ljudima drugu šansu, jer je nemaju svi, a ovu knjigu pročitajte kao pravi primer toga.

Ivan: Radnja u koju sam se uživeo od samog početka. Dopadljivi likovi. Emotivna, teška i poučna priča koja nas uči dosta toga. Sve u svemu, knjiga koju svako treba da pročita.

Autori: Anđela Jovčić i Ivan Jovanović
Izvor: Delfi Kutak


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.