Laguna - Bukmarker - „Drame 1“ i „Drame 2“ Ljubomira Simovića u prodaji od 1. novembra - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Drame 1“ i „Drame 2“ Ljubomira Simovića u prodaji od 1. novembra

Drame 1“ Ljubomira Simovića, jednog od najvećih stvaralaca na srpskom jeziku i redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, sadrže istorijsku dramu „Boj na Kosovu“ i „Hasanaginicu“, dramsku obradu narodne balade. U drugoj knjizi „Drama“ pronaći ćete „Putujuće pozorište Šopalović“ i „Čudo u ’Šarganu’“.



Drama „Boj na Kosovu“, po kojoj je 1989. godine snimljen kultni film u režiji Zdravka Šotre na 600-godišnjicu Kosovske bitke, počiva na temeljima epske narodne poezije i narodnog predanja.

Srpski knez Lazar Hrebeljanović ne želi da se potčini turskom sultanu Muratu kao što su vladari okolnih oblasti već učinili, nego odlučuje da stane na put osmanskoj najezdi kao branilac srpskog naroda i vere Hristove. Odabravši višnji život, knez Lazar i Miloš Obilić ušli su u kolektivno sećanje kao mučenici koji su stradali za slobodu, koja se na našem prostoru odvajkada teško izvojevala i skupo plaćala.

„Hasanaginica“, dramski prvenac Ljubomira Simovića, nastala je 1973. godine na molbu tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta. Ova originalna i inovativna obrada narodne balade govori o stradanju glavne junakinje pod teretom uloge koju su joj sredina, društveno-politički odnosi i najbliža okolina nametnuli.

Prikazujući poluge vlasti, moći i manipulacije u likovima bega Pintorovića i Hasanage, autor kroz sudbinu Hasanaginice progovara o nemoći nesrećnog pojedinca i njegovom neminovnom porazu u borbi protiv velikog zla.

Drama „Putujuće pozorište Šopalović“ postavljena je na scene više od stotinu pozorišta samo u Francuskoj, a igrana je i u Belgiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švedskoj, Portugaliji, Kanadi, Južnoj Koreji, Japanu, Kolumbiji, Maroku. Prevedena je na preko dvadeset jezika i nagrađena najznačajnijim priznanjima u Srbiji i inostranstvu.

Ljubomir Simović pomoću crnog humora i živopisne psihologizacije likova, s dubokim i iskrenim razumevanjem, u „Čudu u ’Šarganu’“ prikazuje isečak iz života ljudi sa periferije Beograda, njihovu tragiku i nemoć da ostvare ambicije koje su ih i dovele u prestonicu.

Prema rečima Jovana Hristića, „Niko ne zna šta je Aristotel imao na umu kada je rekao da tragedija pročišćava naša osećanja, ali posle predstave svi smo izašli u noć okupane duše. Jer ’Putujuće pozorište Šopalović’ ne samo što je dosad najbolja drama Ljubomira Simovića nego je i jedna od najboljih drama što su napisane za ovih trideset godina rascvata naše dramske književnosti, od ’Nebeskog odreda’ do danas.“

„Drame 1“ i „Drame 2“ možete pronaći od srede 1. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
08.05.2024.
„Provincijalac“ Mome Kapora doživeće peto izdanje. Niko N. Herceg, uspešni tridesetsedmogodišnji televizijski reporter, zaronio je sedmog avgusta 1974. godine u blizini ostrva Saplun, u potrazi za pot...
više
piter s bigl uvek je važno preduzeti akciju laguna knjige Piter S. Bigl: Uvek je važno preduzeti akciju
08.05.2024.
Sa Piterom S. Biglom, autorom „Poslednjeg jednoroga“, razgovarali smo, pre svega, o inspiraciji za nastanak romana koji je ganuo milione čitalaca širom sveta, kao i o tome šta to mogu deca da vide a n...
više
prikaz romana prijatelj jermenin nostalgična priča za izgubljenim prijateljstvom laguna knjige Prikaz romana „Prijatelj Jermenin“: Nostalgična priča za izgubljenim prijateljstvom
08.05.2024.
Roman „Prijatelj Jermenin“ je nostalgična priča o tinejdžerskom prijateljstvu koje se odvija šezdesetih godina 20. veka u Sibiru. Takođe govori o otkrivanju jermenske zajednice. Moglo bi se reći da au...
više
prikaz romana srećno pismo vaj kiland i penelopi vord čista petica  laguna knjige Prikaz romana „Srećno pismo“ Vaj Kiland i Penelopi Vord: Čista petica!
08.05.2024.
Veoma brzo sam shvatila da ne smem da propustim nijednu knjigu koju Vaj Kiland i Penelopi Vord zajedno napišu, iako i pojedinačno pišu divne ljubavne romane. Svaki put čitaocima pruže nešto neobično, ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.