VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupciVideoKolumneNagradeKalendar

Dr Džozef Merkola o značaju svoje knjige „Masti – Gorivo vašeg organizma“

Vreme je da se prekine s demonizacijom zdravih masti i sa oslanjanjem na rafinisane i prerađene ugljene hidrate, koji čine najveći deo naše ishrane, zbog čega je većina nas izgubila sposobnost sagorevanja masti kao osnovnog izvora energije.

Ponovno učenje tela da sagoreva masti kao osnovni izvor energije jedna je od najvažnijih i najtemeljnih strategija koje možete da primenite da biste izgubili suvišnu težinu, smanjili upalne procese, ublažili simptome koji vas muče i sprečili nastanak hroničnih bolesti.

Verujem da je ovo najvažnija knjiga koju sam do sada napisao jer informacije koje sadrži imaju potencijal da spasu nebrojeno mnogo života od bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja i raka. Suočeni smo sa drastičnim povećanjem obolelih od raka, Alchajmerove bolesti, srčanih oboljenja i gojaznosti, a projekcije za budućnost nisu uopšte sjajne. Neophodno je da podignemo svest o tome i radikalno promenimo nešto, a ono osnovno što treba uraditi nalazi se upravo u ovoj knjizi koju je pregledalo i uređivalo dvadesetak zdravstvenih stručnjaka, naučnika i istraživača.

Ključ za kontrolu težine i optimalnog zdravlja nalazi se u optimizaciji mitohondrijske funkcije – u knjizi je korišćen izraz mitohondrijska metabolička terapija (MMT). Ukratko, ako vaše mitohondrije ne funkcionišu pravilno, nijedan sistem u vašem telu neće pravilno raditi. A da biste pokrenuli svoje mitohondrije, neophodno je da imate metaboličku fleksibilnost za sagorevanje masti.

„Masti – gorivo vašeg organizma“ objašnjava mnoge metaboličke prednosti koje ćete dobiti kada vaše telo jednom stekne sposobnost da sagoreva masti kao gorivo. Inicijalna faza MMT programa – koja se završava kada vaše telo počne efektivno da sagoreva masti – može trajati od nekoliko nedelja preko nekoliko meseci, pa i duže, zavisno od toga koliko je oštećen vaš metabolizam.

Iako se knjiga uglavnom fokusira na ishranu (kako povećati količine zdravih masti, a smanjiti negativne ugljene hidrate), i prikazuje mnoge strategije za unapređenje mitohondrijske funkcije.

Veoma je važno da smanjite upotrebu nezdravih, a povećate upotrebu zdravih masti u ishrani. U mojoj knjizi se nalazi spisak svih namirnica koje poseduju zdrave masti, kao i savet za njihovu upotrebu.

Konzumiranjem tih namirnica organizam će doći do stadijuma kada može da sagoreva masti kao primarno gorivo i tada vaša jetra počinje da stvara ketone (masti koje su rastvorive u vodi) koji sagorevaju daleko brže od ugljenih hidrata i samim tim nanose manje štete membranama ćelija i mitohondrija, proteina i DNK. Ketoni takođe smanjuju upale, unapređuju glukozni metabolizam i pomažu u stvaranju mišićne mase.

MMT ishrana je, u suštini, ketogenska ishrana. Osim što omogućava vašem organizmu da se pokreće zahvaljujući sagorevanju zdravih masti, postoji još niz dugoročnih prednosti koje njome dobijate:

Gubitak težine: balansiranjem hemije organizma, gubitak težine tj. kontrola težine se sprovodi gotovo bez napora. Istraživanja su pokazala da ketogenska dijeta daje daleko bolje rezultate od ostalih, a smanjenjem osećaja gladi i potrebe za ugljenim hidratima, smanjuje se i rizik od prejedanja.

Smanjenje inflamacija: kada se zdrave masti sagorevaju kao gorivo, one oslobađaju daleko manje štetnih materija od šećera. Ketonska ishrana je jedan od najefikasnijih načina za smanjenje inflamacija na svim nivoima organizma.

Smanjenje rizika od raka: sve ćelije, pa i ćelije raka, mogu koristiti glukozu kao pokretačko gorivo, ali ćelije obolele od raka nemaju metaboličku fleksibilnost da koriste ketone kako bi stvorile potrebnu energiju, dok vaše zdrave ćelije to mogu. Kada vaše telo dostigne stanje nutritivne ketoze, organizam će početi da se rešava obolelih ćelija putem procesa koji se naziva autofagija.

Povećanje mišićne mase: ketoni imaju sličnu strukturu kao aminokiseline sa alifatičnim račvastim bočnim nizom i metabolišu se preferencijalno. Drugim rečima, ketoni sprečavaju trošenje ovih aminokiselina i stvaraju više nivoe oko njih što pomaže povećanju mišićne mase.

Smanjenje nivoa insulina: održavanje niskog nivoa insulina sprečava razvoj insulinske rezistencije, dijabetesa tip 2 i sličnih bolesti. Istraživanja su pokazala da dijabetičari koji koriste ketogensku ishranu uspevaju da značajno smanje zavisnost od lekova za dijabetes i čak uspevaju da preokrenu stanje. Smanjenje insulinske rezistencije takođe umanjuje i rizik od oboljevanja od Alchajmerove bolesti.

Podstičem vas da budete dobri prema svom telu i pustite ga da počne da koristi mnogo zdraviji izvor energije. Budite istrajni i bićete nagrađeni i prijatno iznenađeni kad budete videli kako vam se gubi žudnja za hranom, a nivo energije raste.
 
Izvor: articles.mercola.com
Prevod: Dragan Matković


Povezani naslovi
dečje knjige selena se budi i zeka je slušao u knjižarama od 25 juna laguna knjige Dečje knjige „Selena se budi“ i „Zeka je slušao“ u knjižarama od 25. juna
20.06.2019.
Za najmlađe čitaoce stižu dva fantastična naslova – „Selena se budi“ autora Zorana Penevskog i „Zeka je slušao“, koju je napisala Kori Dorfeld. Knjiga „Zeka je slušao“ je pametna, zabavna, divn...
više
bajke su zapravo samo tvrdo kuvani krimići laguna knjige Bajke su zapravo samo tvrdo kuvani krimići
20.06.2019.
U bajkama se dešavaju loše stvari. Dobrim ljudima. Lošim ljudima. Zmajevima, vešticama, princezama i siročićima. Obično se završavaju srećnim krajem – momak dobija devojku ili se devojka osveti, kralj...
više
predstavljanje romana gvozdeni oblaci u kragujevcu laguna knjige Predstavljanje romana „Gvozdeni oblaci“ u Kragujevcu
20.06.2019.
U subotu 22. juna na Letnjoj sceni SKC-a u Kragujevcu od 19 sati biće predstavljen roman „Gvozdeni oblaci“ Branislava Jankovića. Osim autora govoriće i Danijela Vulićević.   Pred čitaocima su n...
više
o poreklu naših slova laguna knjige O poreklu naših slova
20.06.2019.
Zašto se slovo A piše tako kako se piše, i kakve to veze ima sa hijeroglifima? Pismo je, reći će bilo koja enciklopedija, nastalo samo par puta u ljudskoj istoriji. Prvi put verovatno u Sumeru,...
više