Laguna - Bukmarker - Dnevnik izolacije – Felne i istina - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Dnevnik izolacije – Felne i istina

U Beogradu je 31. marta 2020. uhapšen čovek koji je uhvaćen da noću krade felne. Rizikujući da bude kažnjen što krši policijski čas, išunjao se na puste ulice i zaređao od vozila do vozila. S druge strane, nekoliko dana kasnije, u Novom Sadu je uhapšena novinarka koja je krala istinu. Zaređala je u po bela dana od bolnice do bolnice i u jednoj ustanovila da ima i takvih koji nisu spremni da lažu.



Tvrdili su da nema dovoljno opreme, da u bolnici vlada haos, da nedostaje obučenog osoblja i da nema uspostavljenih procedura kakve je propisao krizni štab naših vodećih lekara.

Novinarka je po hitnom postupku uhapšena a u pomenutoj bolnici izdato je saopštenje da će svako ko bude davao bilo kakve izjave novunarima biti otpušten. Rukovodstvo bolnice i gradski zdravstveni oci izjavili su da svako ko daje slične izjave nije spreman da vidi suštinu stvari i njihove borbe za živote ljudi.

I Platon, koji je pretendovao da postane tiranin i kome to srećom nije pošlo za rukom, smatrao je u skladu sa tim svojim pretenzijama da ljudi uglavnom nisu u stanju da vide suštinu stvari jer nisu izašli iz pećinskog mraka te da je ono što vide samo senka istine. Koju je on kao filozof i bogomdani mada neostvareni tiranin spoznao. Štaviše, prema njegovom shvatanju, pesnici, slikari, tragičari i ostali umetnici, pa ako hoćete i novinari, treba da budu proterani iz jedne idealne države, pa ako hoćete i iz jedne idealne bolnice, jer u svom delu lažno predstavljaju stvarnost – drugim rečima, stvaraju samo senku senke.

I naši spasioci u ovo doba korone, koji zapomažu za ruskim lekarima i kineskom braćom za koje drže da su izašli iz pećine, smatraju, kao Platon, da svetina, sva ta stoka grdna, nije u stanju da se domogne istine koju oni, jer na brdu stoje, mnogo bolje vide.

Ima među njima i nižih činova i slabijih vizionara, ali oni će bar pitati najvišeg među sobom: šefe, šta je istina? A šef će da im kaže: istina, to sam ja.

I zaista: kada se pogase svetla i nastupi noćni mir, kada se umorne i slomljene duše zaražnih građana nakratko smire, tada, po ubogim stacionarima, kasarnama i magacinima pretvorenim u poljske bolnice, kao naviljci prašine i đubreta što u jesen zaplešu po taktu ruže vetrova među soliterima, tada će se ukazati u njihovom tankom snu, otvoriće se pred sklopljenim očima bolesnika na respiratorima, prava istina koja ih je snašla.
 
Dejan Mihailović, 3. april 2020.
 

Dnevnik izolacije:











Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.