Laguna - Bukmarker - Disleksija: Kada reči postanu neprijatelj - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Disleksija: Kada reči postanu neprijatelj

Disleksija je poremećaj koji u različitim stepenima otežava procese čitanja, pisanja i prepoznavanja reči ili simbola. Javlja se kod više od 10% populacije.



Naučnici veruju da je proizvod interakcije naslednih faktora i uticaja okruženja. Kada se javi kasnije u životu, kao posledica traumatske povrede mozga, moždanog udara ili demencije, naziva se stečena disleksija.

Kako prepoznati znake

Problem obično postaje očigledan kada dete krene u školu. Kao i u slučaju diskalkulije (smetnji u izvođenju matematičkih radnji), disleksija je parcijalni poremećaj, što znači da oni koji pate od ove vrste smetnji mogu imati uspeha u mnogim školskim predmetima, ali često dobijaju loše ocene iz onih koji podrazumevaju intenzivno čitanje i pisanje.

Deca koja pate od disleksije čitaju sporo i imaju problema sa naglašavanjem reči, a zbog uloženog napora brže gube koncentraciju i teško im je da razumeju i reprodukuju pročitano.

Poteškoće postaju još izraženije kada zapisuju ono što su čuli (npr. prilikom diktata) ili pokušavaju da slobodno formulišu neki tekst. Čak i posle dugog vežbanja, učestalost grešaka se ne smanjuje. Pri svakom sledećem ponavljanju, reči (pogrešno) zapisuju na drugi način. Menjaju raspored reči u rečenici ili slova u reči. Zaboravljaju slova i delove reči ili ih zamenjuju pogrešnim. Brkaju slova – naročito parove „b“ i „d“, „p“ i „q“ i „u“ i „n“. Imaju poteškoća sa razlikovanjem upotrebe velikih i malih slova.

Problem

Ovakve smetnje izlažu decu velikom stresu i ona obično imaju slabe ocene iz predmeta koji zahtevaju intenzivno čitanje i pisanje. Posledica može biti strah od odlaska u školu (sa psihosomatskim tegobama kao što je bol u stomaku) i napadi panike pre ispitivanja i testova.

Stres izazvan nesigurnošću u baratanju rečima i slovima preliva se i u život van škole, što može voditi gubitku samopouzdanja i različitim psihičkim problemima.

Šta činiti?

Disleksiju treba na vreme prepoznati i lečiti u ranom uzrastu kako bi dete bilo u stanju da vodi normalan život i kako bi bez straha i bez pritiska pristupilo školovanju i profesionalnoj karijeri. Stečenu disleksiju je moguće u potpunosti eliminisati, a onima koji pate od nasledne kvalitet života se u velikoj meri može poboljšati.

Važno je napomenuti da se dijagnostikovana disleksija uzima u obzir prilikom ocenjivanja i upisa u školu. Osim podrške kvalifikovanih lica kroz individualnu terapiju, u nekim školama se organizuju i posebni kursevi za učenike sa ovim poremećajem.

Ispravna dijagnoza može se postaviti samo u saradnji između lekara specijalista, psihologa, roditelja i nastavnika. Kada se posle lekarskog pregleda eliminišu potencijalni fizički i mentalni uzročnici, postojanje disleksije se utvrđuje specijalnim testovima.
 
Izvor: sofatutor.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više
rajko grlić 23 aprila u kc grad, u okviru programa booking balkan  laguna knjige Rajko Grlić 23. aprila u KC Grad, u okviru programa „Booking Balkan“
22.04.2024.
U okviru književnoumetničke platforme „Booking“, Kulturni centar Grad organizuje programski segment pod nazivom „Booking Balkan“, u kom će 23. aprila od 18 sati gostovati Rajko Grlić, jedan od najznač...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
22.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje 22 aprila laguna knjige Promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje 22. aprila
15.04.2024.
Priče strave i fantastike „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje biće predstavljene u ponedeljak 22. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. O ovoj knjizi će, pored autora, govoriti i prof. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.