Laguna - Bukmarker - Čitateljke o knjizi „Kaktus“ autorke Sare Hejvud - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Čitateljke o knjizi „Kaktus“ autorke Sare Hejvud

O čemu je reč u knjizi?

Ljudi nisu sigurni šta treba da misle o Suzan Grin – oštroumnoj, nezavisnoj ženi, koja živi život baš onako kako ona želi i koja nema potrebu za haotičnim emotivnim vezama.

Porodica i kolege je smatraju nedruželjubivom i komplikovanom, ali Suzan smatra da vodi vrlo smislen život i to je sve što joj je potrebno.

U četrdeset petoj, ona misli da joj je život savršen, sve dok izbegava svog nesposobnog brata Edvarda, sa sigurne udaljenosti u Birmingemu. Ima stan u Londonu koji je idealan za jednu osobu; posao koji odgovara njenoj strasti za logikom; i lični dogovor od kog ima koristi na kulturnom i onom drugom, malo prisnijem nivou.

Ipak, odjednom suočena sa gubitkom majke i s neverovatnom mogućnošću da će i sama postati majka, Suzanin najveći strah se ostvaruje: ona gubi kontrolu.

Kada otkrije da njena majka u svojoj oporuci favorizuje njenog brata, Suzan namerava da dokaže da su Edvard i njegov jednako nesposoban prijatelj Rob nekako primorali majku na ovaj sumnjiv čin. Ali kada lični problemi postanu sve teži za ignorisanje, ona pronalazi pomoć na najneverovatnijem mestu.

Ovaj blistavi prvenac je tračak osveženja koji sa sobom donosi snažan, emotivan udarac iz srca. Suzan je lik koji nas nervira, ali je u isto vreme i volimo. Beskompromisna feministkinja i žestok borac, koju s radošću gledamo kako cveta.

Šta mi mislimo o knjizi?

KRISI: Na početku nisi mislila da je ovo knjiga za tebe. Da li si promenila mišljenje?

BET: Otprilike! Nisam puno znala o ovom romanu i o autorki pre nego što sam videla knjigu na spisku kluba čitalaca kod Ričarda i Džudi, i znam da je to loše i da ne bih trebalo to da radim, ali sam sudila knjizi po koricama. Do sada bih zaista trebalo da znam da to ne radim, jer povremeno korica nema veze sa samom pričom, ali nekad jednostavno to uradim! Sve u svemu, „Kaktus“ je prijatna knjiga za čitanje, sa fascinantnom glavnom junakinjom, o kojoj sam želela da znam više, a interesantna priča me je terala da nastavim sa čitanjem.

BET: Šta misliš o odnosu Suzan i njenog brata Edvarda?

KRISI: Mislim da je to prilično nepotpun odnos. Bilo je dosta rivalstva između njih dvoje. Mislim da uopšte nije bilo ljubavi među njima, i mislim da je Suzan mnogo drugačija od svog brata. Imam osećaj da Suzan nije mislila da je njen brat organizovan kao ona i da ga je gledala s visine, zbog njegovog ponašanja. Suzan se osećala superiornije u odnosu na svog brata i nije joj bilo jasno zašto je njihova majka, u svojoj oporuci, njemu ostavila kuću.

KRISI: Da li imaš omiljenog lika u ovoj knjizi? Ako imaš, možeš li nam reći ko je to i zbog čega ti je omiljeni?

BET: Mislim da je sama Suzan jako dobro opisan lik i kao što sam već napomenula, bila sam znatiželjna kada je u pitanju njena priča, da sam se u celosti posvetila romanu. Kada je prvi put upoznate, ona ima prilično oštar stav (možda je to jedan od razloga zbog kog se knjiga zove ovako?) i čini se da je prilično teška osoba, ali vremenom vam se dopadne i kad razumete njenu prošlost, možete da shvatite zašto je oko sebe izgradila tako neprobojni zid.

BET: Kako bi klasifikovala ovaj roman? Tj. šta misliš, kojem žanru pripada?

KRISI: Teško pitanje. Mislim da bih je verovatno stavila u savremenu fikciju, ako mi ne dozvoliš da je jednostavno nazovem fikcijom za odrasle. Je li to varanje? Aha dobro. Po mom mišljenju je savremena fikcija! Mislim da je to knjiga u kojoj mogu da uživaju oba pola.

KRISI: Podeli sa nama tvoj omiljeni citat iz knjige. Zašto ti je omiljeni?

BET: „Ali u današnje vreme, postoje različiti završeci bajki. U redu je da princeza završi s princem, u redu je da završi sa slugom, a u redu je da bude sama. U redu je da završi s drugom princezom ili sa šest mačaka ili da odluči da želi da bude princ. Nijedan od ovih izbora je ne čini više ili manje feministkinjom. Radi se o tome da treba da otkrijete ko ste i šta želite, a zatim da budete dosledni tome.“

Zapravo, ovaj citat mi se toliko dopao da sam ga podelila na mojoj Fejsbuk stranici! Volim to što se odnosi na bajke, volim što autorka kaže da je u redu biti to što jesi i raditi ono što radiš, kao feministkinja i kao žena. Ovim citatom je pogodila suštinu.

BET: Suzan ima jedinstven način komuniciranja sa drugim ljudima. Da li si uopšte saosećala sa njom?

KRISI: Jesam! Znam da bi Suzan nervirala i iritirala mnoge zbog načina komunikacije sa drugim ljudima. Za mene, Suzan je gotovo autistična. Njen način suočavanja sa svetom podsetio me je na nekoliko dece koju podučavam, koja spadaju u spektar autizma. Kako upoznajete Suzan, počinjete da razumete zašto je takva kakva jeste. Prošlost nas može definisati i mislim da definiše Suzan.

BET: Da li bi pročitala neko drugu knjigu ove autorke?

KRISI: Bih, svakako! Mislim da je ovo sasvim pristojna knjiga.

Da li bismo je preporučili?

BET: Naravno!

KRISI: Da!

Izvor: bibliobeth.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.