Laguna - Bukmarker - Čitaonice su ranije čuvale žene od „bibliotekarskih skitnica“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Čitaonice su ranije čuvale žene od „bibliotekarskih skitnica“

Tokom druge polovine devetnaestog veka, žene su počele slobodnije da se kreću u javnosti. Bio je to novi svet – onaj koji nije bio sasvim siguran šta da radi sa ženama. Ebigejl A. Van Slik bavi se jednom neočekivanom temom javne revolucije: bibliotekama, koje su nekada imale zasebne čitaonice za žene i muškarce.  



Javne biblioteke danas izgledaju kao mesta u kojima se skoro ništa ne dešava, ali u to vreme smatrali su ih prepunim opasnosti. Biblioteke su tradicionalno bile privatne muške prostorije, a kada je prvi put dopušteno i ženama da uđu u njih, kritičari su se pitali da li je pristojno za ženu da otvoreno razgleda police i penje se uz stepenice, gde bi usput nailazila na nepoznate osobe i imala pristup potencijalno nemoralnim knjigama.

„Posebno su se brinuli zbog ’bibliotekarskih skitnica’, nepredvidljivih ljudi iz radničke klase, čije je lutanje omaložavalo plemenite svrhe javne biblioteke,“ piše Van Slik. Za ove navodne skitnice se mislilo da posećuju biblioteku, kako bi čitali stranice u novinama posevećene klađenju i pohotno gledali žene.

I tako su nastale, ženske čitaonice – neka vrsta produžetka „zasebnih sfera“ tadašnje filozofije. U jednom trenutku takve čitaonice su bile uobičajene u javnim bibliotekama širom Amerike, a mogle su se videti i u gradovima poput Bostona, San Dijega i Sijetla.

Iako su neke prostorije bile prave sobe, većina njih su bile niše ili prostorije unutar biblioteke, određene samo za žene. Prijatno dizajnirani elementi, poput slika i freski naglašavali su ženstvenost, dok su detalji poput tepiha i salonskih tapeta, budili u ženama kućnu atmosferu.

Ove prostorije su navodno odavale utisak ženske inferiornosti u čitanju, ukusu i želji. Često su se nalazile u podrumima, pored dečjih soba i adminstrativnih kancelarija. Imale su manje i nefunkcionalnije stolove od muških, a bile su napunjene knjigama koje su odražavale stereotipe o ženskom intelektu i njihovoj pravoj ulozi.

„I dok su opšte čitaonice imale velike pravougaone stolove, koji su podsticali široko, samostalno proučavanje velikih tomova, čitaonice za ’dame’ su imale stolove koji su sugerisali potpuno drugačiju interakciju sa knjigama“, piše Van Slik. Neke prostorije nisu čak bile ni za čitanje, već su bili namenjene pisanju pisama.

Ova mesta nastala su kako bi zadržala znatiželjne lutalice, ali često su bila vidljiva iz drugih delova biblioteke, podsećala su na izloge ili pozornice. „Pogled muškarca, pravilno usmeren“, piše Van Slik, održavao je socijalni mir tako što je pratio ponašanje žena i ohrabrivao muškarce da budu moralniji u eksponiranju pred ženama koje se fino ponašaju.

Kako je bibliotekarstvo postajalo profesionalnije, bibliotekari su bili više uključeni u izgled i imidž biblioteka. Sa namerom da se dokopaju što više knjiga od što više pokrovitelja, čitaoci iz radničkih klasa su bili dobrodošli – čak i oni za koje su se plašili da su lutalice.

Izvor: daily.jstor.org


Podelite na društvenim mrežama:

u kojoj meri jedan vođa može promeniti tok istorije  laguna knjige U kojoj meri jedan vođa može promeniti tok istorije?
16.05.2024.
Moderno doba svedoči pojavi pojedinaca na čelu evropskih država koji su često u svojim rukama imali neograničenu vlast i radili šta im se prohte ne obazirući se na posledice, ali i onih koji su svojom...
više
nastavak dece vremena i dece propasti deca sećanja adrijana čajkovskog u prodaji od 17 maja laguna knjige Nastavak „Dece vremena“ i „Dece propasti“ – „Deca sećanja“ Adrijana Čajkovskog u prodaji od 17. maja
16.05.2024.
Od dobitnika nagrade „Artur Klark“ Adrijana Čajkovskog stiže nam novi roman „Deca sećanja“ u prevodu Gorana Skrobonje. Vratite se u dobro poznati univerzum „Dece vremena“ i „Dece propasti“ s novim lik...
više
najintrigantnije knjige o istinitim zločinima koje će pobuditi vašu radoznalost laguna knjige Najintrigantnije knjige o istinitim zločinima koje će pobuditi vašu radoznalost
16.05.2024.
Na sajtu Forbs magazina izdvojili su najintrigantnije knjige o istinitim zločinima koje će pobuditi vašu radoznalost, a mi vam prenosimo one koji su se našli u prevodu na srpski jezik. Foto: ...
više
prikaz knjige malibu u plamenu porodična drama epskih razmera u 24 sata  laguna knjige Prikaz knjige „Malibu u plamenu“: Porodična drama epskih razmera u 24 sata!
16.05.2024.
Premda epske porodične drame obično obuhvataju višetomne sage u kojima se radnja proteže na više decenija, ima pisaca koji ništa manje epsku dramu jedne porodice mogu da sažmu i sabiju u radnju koja t...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.