Laguna - Bukmarker - Čitalačke odluke koje ćete zaista moći da sprovedete u delo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Čitalačke odluke koje ćete zaista moći da sprovedete u delo

Biću iskrena. Ne volim da donosim novogodišnje niti bilo kakve odluke, pogotovo one konkretne. Neki ljudi donose odluku da triput nedeljno kuvaju, napišu roman, postanu astronauti... kako im to pada na pamet?! Ponekad sebi dam veoma uopšten zadatak, recimo „radi više X“ ili „budi manje Y“, ali inače nisam pobornik takve prakse niti je praktikujem. I definitivno ne donosim nikakve odluke vezane za čitanje, jer nikada nisam ispunjavala ni usputni zadatak koji se svodi na „bilo bi lepo da“, pa mi stvarno ne treba takva vrsta negativnosti koja će me razdirati.



Za divno čudo, ovakvo ponašanje nije u skladu sa mojom uobičajenom ljubavlju prema podeli života na manje zadatke i štrikliranju stavki na spisku. Ako se pronalazite u ovome, onda ste savršen kandidat za projekat „Čitalačke odluke koje ćete zaista sprovesti u delo“. Zapravo, to je samo proizvoljna lista čitalačkih odluka koje su ekstremno – skoro smešno – lake za sprovođenje u delo. Ali taj lažni formalni naziv lepo zvuči, zar ne?

Dakle, ako i dalje priželjkujete satisfakciju štrikliranjem postignuća, a da se pritom ne obeshrabrite zbog neostvarivanja ciljeva koji su suviše ambiciozni, šta čekate? Upustite se u projekat ČOKĆZSD!

Pročitaj najmanje 100 reči dnevno

Čestitam! Ako ste dovde sve pročitali, već ste ispunili duplo više od prvog zadatka! Kao što vidite, bez obzira na to da li ćete svakodnevno biti u prilici da zavirite u pravu-pravcatu knjigu, ipak ćete moći da ispunite ovaj cilj bez poteškoća. A svi mi volimo ostvarive ciljeve! Nebitno je da li ćete doći do tih 100 reči čitajući ulične reklame dok putujete na posao, sastojke nekog proizvoda dok ste u kupovini ili budalaštine na Tviteru, bitno je da bar nešto čitate, zar ne?

Zaspite slušajući audio-knjigu jednom nedeljno

Audio-knjige su me uvek plašile, jer šta ako mi misli odlutaju i propustim nešto važno? Ili zaboravim nešto od pre 30 „stranica“, a ne mogu da prelistam unazad kao što to mogu sa fizičkim primerkom? Evo jedne odluke koja iz jednačine izbacuje koncentraciju i memoriju. Jednostavno pustite audio-knjigu kada krenete na spavanje i koliko god da propustite, pomirite se s tim. Važno je da smo se upoznali sa audio-knjigom i imali barem nekakvu interakciju sa njom.

Pročitajte opise na koricama najnovijih knjiga svojih omiljenih autora

Užasno loše mi ide praćenje novih izdanja, ali barem stičem uopšteni utisak o knjigama koje dolaze. Ne morate biti upoznati sa svime što će biti objavljeno (to je posao za nekog drugog), ali možete da odaberete nekoliko omiljenih autora i s vremena na vreme proverite da li pripremaju nešto novo. Čak i ako ne pročitate te knjige iste godine, dovoljno je što ćete znati o čemu su i da uopšte postoje!



Napravite sistem za praćenje svojih čitalačkih aktivnosti

Prvo, odaberite bilo koji metod za praćenje. Od tabele, do aplikacije ili obične beležnice, sve dolazi u obzir. Kada rešite koji ćete metod koristiti, pripremite ga – podesite tabele po svojoj želji, odaberite željena podešavanja u aplikaciji, izaberite neku finu beležnicu. I ta-da! – štriklirajte i ovu odluku na listi! Ali, reći ćete, niste još ništa konkretno ispratili? Ova odluka se odnosi samo na osmišljavanje sistema za praćenje. Dakle, ako ne koristite svoj sistem toliko savesno koliko biste mogli (jer svi smo mi nekada zaboravili da ubeležimo svoj napredak u čitanju, na mesec ili dva ili deset), ne uzrujavajte se!

A možete i potpuno odustati od praćenja

S druge strane, ako ste već godinama brižljivo beležili čitalačke aktivnosti, a čini vam se da vas to opterećuje (kao što je to slučaj kod mene), postavite sebi cilj da nećete mariti za statistiku. Zaslužili smo odmor!

U „čitalačkom izazovu“ odradite dve stavke koje vas posebno zanimaju

Čitalački izazov sastoji se od 24 stavke koje za cilj imaju da nam prošire vidike i izvedu nas iz zone komfora. Međutim, ako kao i ja mislite da su 24 pročitane knjige u godinu dana mnogo, nije sramota skratiti spisak na nešto što je sigurno izvodljivo. Recimo, nikada nisam završila čitalački izazov, ali sam uvek uspevala da pročitam barem nekoliko knjiga svake godine vodeći se izazovom. Dakle, počnite sa manje stavki i možda ćete jednog dana uspeti da završite ceo izazov.

Ne čitajte do kraja knjige ako vam se ne sviđaju

Najlakša čitalačka odluka? Ne čitajte sve do kraja! Lako se možemo ugušiti u brojkama i lažnoj neophodnosti da sve dovršimo, toliko da nekada ne uživamo u ovoj aktivnosti koju volimo najviše. Obećajte sebi da nećete na silu čitati knjige koje vam ne nude iskustvo kakvo priželjkujete ili kakvo ste zaslužili.

Autor: Patriša Tang
Izvor: bookriot.com
Prevod: Borivoje Dožudić
Foto: Unsplash


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.