Laguna - Bukmarker - „Biserna sestra“ Lusinde Rajli odmotava još jedno veličastveno klupko ljubavi, misterije, tragedije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Biserna sestra“ Lusinde Rajli odmotava još jedno veličastveno klupko ljubavi, misterije, tragedije

„Biserna sestra“ je četvrti deo ambiciozne sage u sedam nastavaka pod nazivom „Sedam sestara“, epske odiseje koja prati avanture šest usvojenih sestara, mladih žena željnih da otkriju tajne svog porekla. Iznedrene iz neverovatno bogate mašte i ispričane kroz neponovljiv niz očaravajućih priča, njihove sudbine i iskušenja predstavljene su na velikoj pozornici.

Inspiracija za ovu priču proizašla je iz autorkine opčinjenosti Plejadama, čuvenim sazvežđem, poznatim i pod imenom Sedam sestara. Ove veličanstvene knjige su zasnovane u  najvećoj meri na mitologiji koja se odnosi na poznato sazvežđe, sa motivima koji se ponavljaju i intrigantnim anagramima.

Romani donose priču potkrepljenu istorijskim podacima, veoma mudro upletenim u zaplet koji će vam uzburkati srca dok pratite dramatične životne priče šest veoma različitih sestara D'Aplijez, dok je sedma sestra i dalje neobjašnjivo odsutna.

Svaku od ovih šest žena je kao bebu usvojio neuhvatljivi milijarder švajcarskog porekla, njima poznat pod imenom Tata Solt, i svaka od njih je sada u potrazi za istinom o svojoj pravoj porodici, prateći tragove koji su  im ostali nakon očeve misteriozne smrti.

U romanu „Biserna sestra“ upoznajemo se sa KeKe D'Aplijez ‒ nespretnom, komplikovanom, nesigurnom sestrom koja je na ivici nervnog sloma još od smrti njenog voljenog oca.

KeKe se oduvek osećala kao stranac u porodici punoj harizmatičnih, talentovanih sestara. Zbog disleksije uvek je zaostajala za drugima, i odustala od londonskog umetničkog koledža, ubeđena da nije u stanju da savlada ono čemu su pokušavali da je nauče.

I sada je Zvezda, jedina sestra na koju se oslanjala čitavog života, započela novi život u Kentu, ostavljajući KeKe potpuno samu. U očaju, KeKe odlučuje da pobegne iz Engleske i otkrije istinu o svojoj prošlosti prateći jedini trag koji joj je preostao – crno-belu fotografiju i ime Kiti Merser, australijske doseljenice koja je živela pre više od sto godina.

Na putu ka Sidneju, KeKe se uputila na jedino mesto na kom se osećala kao da je svoja na svome... na predivne plaže Krabi na Tajlandu, gde upoznaje tajanstvenog Ejsa, muškarca usamljenog kao što je i ona za koga kasnije otkriva da ima mračnu tajnu.

Jedan vek ranije, Kiti Mekbrajd, kći sveštenika iz Edinburga, dobija priliku da otputuje u Australiju kao pratilja bogate Katarine Mekrombi. U Adelejdu, Kitina sudbina se prepliće sa sudbinama moćnih rođaka gospođe Mekrombi, bogatom porodicom Merser, uključujući identične blizance, plahovitog Dramonda i njegovog starijeg brata Endrua, ambicioznog mladog naslednika bogatstva stečenog proizvodnjom bisera.

Kiti uskoro otkriva da je Australija mesto na kom svako „ko jednom stupi nogom na prašnjavo crveno tlo ima mogućnost da od sebe napravi šta god poželi“.

Decenijama kasnije, kada i sama dospe do te „plamene zemlje, koja ne prašta“, KeKe instinktivno oseća da je ta zemlja na neki nečin deo nje. Njena duša reaguje na energiju grada Alis Springs i drevnu kulturu Aboridžina, što ponovo budi njenu kreativnost.

Dok istražuje svoju prošlost, zahvaljujući ljudima koje upoznaje KeKe počinje da veruje da bi ovaj „ogroman, uzbudljivi, neobičan i surov“ kontinent mogao da joj ponudi ono za šta je mislila da nikada neće pronaći... osećaj pripadnosti i dom.

Sledeći autorku koja polako odmotava još jedno veličastveno klupko ljubavi, misterije, tragedije, velikih otkrića i samospoznaje nasuprot dramatici egzotičnih plaža Tajlanda i nenaseljenih predela Austalije, ispostavlja se da je KeKe najranjivija i najkompleksnija od svih sestara.

Zahvaljujući velikom talentu Lusinde Rajli i njenoj pripovedačkoj magiji svedoci smo sličnosti i razlika dve životne priče koje se odvijaju u razmaku od gotovo sto godina, o dve žene u potrazi za utehom, inspiracijom i ispunjenjem u svetu toliko različitom od onog u kom su odrasle.

Autorka je sa neverovatnom snagom i emocionalnom inteligencijom, što, na kraju krajeva, i očekujemo od njenih elegantnih romana zasnovanih na  besprekornom istraživanju, opisala Kitinu sudbinu u surovom, ali isplativom svetu proizvodnje bisera u vreme naseljavanja kontinenta na početku 20. veka, kao i srceparajuću borbu KeKe da se suoči i pomiri sa sopstvenom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću.

A budući da su pred nama još tri knjige u serijalu – koje treba da razreše misteriju smrti Tata Solta i sedme sestre – avantura se nastavlja! 

Autor: Pem Norfok
Izvor: lep.co.uk
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.