Laguna - Bukmarker - Beograđanka osvaja svet - ekskluzivni intervju sa Teom Obreht - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Beograđanka osvaja svet - ekskluzivni intervju sa Teom Obreht

Tea Obreht, Beograđanka koja živi u Njujorku, dobitnica je nagrade "Orindž" za debitantski roman "Tigrova žena", koji se mesecima nalazi na listi bestselera. Radnja knjige, za koju kritičari imaju samo reči hvale, smeštena je u jednoj izmišljenoj zemlji na Balkanu.

Najmlađa dobitnica prestižne britanske nagrade "Orindž" za roman Tigrova žena je Beograđanka Tea Obreht, koja živi u Njujorku. Teu Obreht su u Amerikanci svrstali među 20 najboljih romanopisaca mlađih od 40 godina.



Prestižna nagrada "Orindž", namenjena književnicama, samo je deo uzbuđenja koji je Tei Obreht doneo njen prvi roman Tigrova žena.

Najugledniji američki i britanski kritičari ne štede pohvale za, kako kažu, magični realizam priče o mladoj lekarki koja u jednoj izmišljenoj zemlji na Balkanu posle rata istražuje smrt svog dede.

Srpsko izdanje Tigrove žene priprema "Laguna" za septembar. Tein ekskluzivni intervju RTS-u prvi je njen intervju u Srbiji.

"Sa čitaocem se menja kompletan svet knjige. Knjige su otvorene drugim ljudima. To mi je bilo teško da tumačim na početku, ali sam se kasnije navikla", kaže književnica.

Mada nije autobiografski roman je protkan Teinim životnim iskustvom, bogatim za jednu dvadesetpetogodišnjakinju. Iz rodnog Beograda otišla je sa sedam godina, izvesno vreme živela na Kipru i u Egiptu, da bi našla dom u Americi.

Tea Obreht objašnjava svoju potrebu da piše o Balkanu, jer je to deo njenog identiteta iz detinjstva.

"Svaka knjiga polazi od nekih pitanja koja pisac postavlja samom sebi od identiteta. Priča koju sam napisala pripada ovom mestu, ona je blizu istini", kaže književnica.

Kritičari posebno hvale Teinu sposobnost da na engleskom jeziku, iako joj nije maternji, Amerikancima verno dočara daleku balkansku kulturu.

Tigrova žena prevedena je na 24 jezika. Izdavačka kuća "Rendom Hauz" već je otkupila i drugi, još nenapisani, roman mlade književnice.

Izvor: RTS


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.