Laguna - Bukmarker - 8 saveta za izlaženje sa knjigoljupcem - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

8 saveta za izlaženje sa knjigoljupcem

Sviđa vam se neko ko je knjigoljubac? Imamo nekoliko savete za vas, kako biste živeli srećno do kraja života.

Foto: Pexels

Ljubav je veliki posao. Svako traži ljubav i romantiku, čak i knjigoljupci. Možda naročito knjigoljupci. U grudima svake stroge bibliotekarke kuca razuzdano, divlje srce, koje čeka da ga neko oslobodi.

Ali ako nešto znamo, to je da su veze opasna igra. Mogu da se okončaju na nebrojeno načina... ali isto tako mogu da ispadnu dobro. Ako vi ili neko koga poznajete traži dobre savete za vezu sa knjigoljupcem, nastavite da čitate.

Pitajte ih šta čitaju.

Svaki knjigoljubac uvek čita makar jednu knjigu. „Šta čitaš ovih dana?“ možda deluje kao mlako pitanje za početak razgovora, ali je mnogo intimnije od: „Kakvo nam je vreme?“ ili „Čime se baviš?“. Posvećeni čitaoci imaju kompleksne, intimne načine ophođenja prema knjigama. Kada se raspitujete o knjigoljupčevom trenutnom štivu, tražite od njih da sa vama podele delić svoje duše.

Ako vam kažu naslov knjige koju čitaju, ili još gore, stidljivo vam pokažu naslovnicu, tehnički će vam odgovoriti na pitanje. Ali to nije odgovor kakav ste zapravo tražili. Propratnim pitanjem im stavite do znanja da vas zaista zanima: „Kako ti se sviđa?“, „Kakva je u odnosu na druge knjige tog autora?“, „Nisam odmakao od 50. strane – da li sam propustio nešto dobro?“.

Ne govorite kako ste gledali film.

Knjigoljupcima je knjiga uvek bolja od filma. Kada kažete: „Nisam pročitao knjigu, ali sam pogledao film, to je u suštini isto“, čitalac će čuti samo neprijatne zvuke. Tako im možete reći i da vam je mučenje kučića izvor zabave.

Kasnije, kada se bolje upoznate, pažljivo započnite razgovor o retkim filmovima koji su zapravo bolji od knjiga na kojima su zasnovani. „Čarobnjak iz Oza“ je primer. „Kum“ takođe. Kada vas knjigoljubac prihvati kao istinskog čitaoca, možete da započnete ovakav razgovor.

Pitajte ih koje su im omiljene knjige.

Svaki čitalac ima omiljene knjige, priče, pesme i pisce. Ako tražite od knjigoljupca da razgovara o svojim miljenicima, dajete im priliku da sa vama podele svoje oduševljenje. Nemojte da navaljujete ako osoba s kojom ste izašli ne želi da vam otkrije svoje miljenike. Svako ima tajna zadovoljstva. Recite im ko su vaši favoriti, odajte im čak i knjige koje ne spadaju u kvalitetnu književnost. Nije vam cilj da saznate više o knjigama, već o osobi sa kojom ste.

Kada uvide da ste zaista zainteresovani, nemojte da se iznenadite ukoliko se raspričaju.

Ne pretvarajte se.

Deluje primamljivo da ispadnete načitaniji nego što zapravo jeste, ili da se pretvarate da su vam poznata dela pisaca koja uopšte niste čitali. Nemojte to da radite – pravi knjigoljubac će vas vrlo lako prozreti. Možda znate da je roman „Deca ponoći“ Salmana Ruždija osvojio mnogo važnih nagrada. Ali ako ga niste pročitali, i ako ne možete da ga uporedite sa drugim delima postkolonijalnog magijskog realizma, među kojima su i dela Gabrijela Garsije Markesa – onda će vaša priča da znate knjigu delovati prazno. (Vaš knjigoljubac je možda pomalo snob, ali i to je u redu.)

Postoji nešto dirljivo kod udvarača koji želi da impresionira svoju draganu citirajući Šekspira, ali je to impresivno samo u odgovarajućem kontekstu. Nećete impresionirati partnera ako mu kažete da želite da budete kao Romeo i Julija – pošto oni oboje umiru na kraju.

Pitajte za preporuke.

Svaki knjigoljubac će sa oduševljenjem podeliti odabrane favorite sa predusretljivim čitaocima. Ako prihvatite preporuku, onda morate da pročitate knjigu ili priznate da ste pokušali i da vam nije bila po ukusu. Ni pod kojim uslovima ne pokušavajte da se izvučete čitajući sažetak. Prozreće vas i vaša dvoličnost će biti okarakterisana kao izdaja ravna seksualnom neverstvu. Knjigoljupci čitanje shvataju veoma ozbiljno.

Nemojte da se bavite samo knjigama.

Možda će biti potrebno malo nagovaranja, ali ako ste strpljivi, ubedićete vašeg knjigoljupca da ide s vama na kuglanje ili da spremi desert za večeru s prijateljima ili da tradicionalno izađete na večeru i u bioskop. Knjigoljupcima je ponekad potreban mali podsticaj da žive spontano. Delom će vas i zavoleti zbog sposobnosti da živite u trenutku. Delite to.

Koristite prenosivu biblioteku.

Ne možete da naterate vodu da teče uzbrdo, niti da poljubite sopstveni lakat, a isto tako ne možete da sprečite svog knjigoljupca da ponese roman gde god da se vas dvoje nalazite. Pronalazićete knjige u kolima, a naposletku ćete osloboditi policu kako bi vaš knjigoljubac mogao da drži svoje knjige kod vas.

Oni obožavaju kada knjiga preobrati čekanje kod zubara u putovanje do Makonda ili ručak u Hogvortsu ili posetu gospodinu Darsiju. Svaki slobodan minut je prilika da se zaroni u svet mašte.

Upamtite da budete zahvalni.

Ljudi koji čitaju su maštoviti, strastveni, osećajni, pametni, elokventni i zabavni. Budite zahvalni što izlazite sa knjigoljupcem. Pronašli ste partnera kome čitava ljudska istorija može da posluži kao inspiracija i vodič kako da bude dobar partner. Možda čak i vas pretvore u knjigoljupca.

Izvor: rivetedlit.com
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.