Laguna - Bukmarker - 8 originalnih (i jeftinih) poklona za vaše voljene knjigoljupce - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

8 originalnih (i jeftinih) poklona za vaše voljene knjigoljupce

Bliže se novogodišnji i božićni praznici, a sa njima i još jedna sezona darivanja poklona našim najbližima. Ako se među vašim prijateljima ili članovima porodice nalazi neko ko je pasionirani ljubitelj čitanja, a vi još niste odlučili čime ćete ga obradovati ove godine, evo nekoliko ideja za originalne, personalizovane poklone, kojima ćete mu pokazati da ste mislili na njega i njegove čitalačke potrebe. Bonus je što ćete uz ove predloge sasvim sigurno uštedeti novac.

Foto: Depositphotos

Organizujte police za knjige svog voljenog knjigoljupca

Ako ste iole nalik meni, stanje na vašim policama za knjige je često na ivici haosa. Mislim da bi bilo zaista sjajno kada bi neko odvojio malo vremena, objektivno ih pogledao i pokušao da u njih unese bar malo reda. Zašto ne biste svom dragom knjigoljupcu ponudili ovu vrstu usluge? Ponudite da haosu u njegovoj kućnoj biblioteci priđete iz ugla nepristrasnog posmatrača. Ponudite da knjige poređate po prezimenu autora, naslovu, žanru, datumu izdavanja, ili bilo kom drugom kriterijumu koji će mu omogućiti da se lakše snađe kada stane pred svoje police.

Napravite katalog njegovih knjiga

Ko ne bi voleo da u svako doba tačno zna koje sve knjige poseduje u ličnoj biblioteci? Ponudite svom knjigoljupcu da napravite spisak, a zatim i katalog svih knjiga koje poseduje. Posao vam mogu olakšati aplikacije kojima se za tren oka skenira bar-kod knjige. Ako vam se to čini kao preveliki zalogaj, uvek ga možete zamoliti da vam pozajmi svoj spisak nepročitanih knjiga i od njega napraviti katalog manjeg obima.

Postanite ambasador lokalne biblioteke

Ljubitelji knjiga obično nisu obavešteni o svim pogodnostima i uslugama koje nudi njihova lokalna biblioteka. Ako često posećujete biblioteku u komšiluku i dobro ste upoznati sa njenim resursima, možete ponuditi drugom knjigoljupcu svoje znanje i usluge. Možete mu pomoći da naruči i rezerviše knjige, naučiti ga kako da se preko interneta poveže sa bibliotekom i koristi relevantne aplikacije, ili mu na neki drugi način pokazati kako da zadovolji svoj čitalački apetit. Jedan poklon koji uvek dajem svojim roditeljima je celogodišnja besplatna pomoć oko kompjutera. Ovaj poklon je veoma sličan, a biće vam zahvalni i poklonoprimac i biblioteka.

Napravite nalepnice za knjige

Ovo je više nego jednostavno. Ako negde u fioci čuvate neiskorišćene nalepnice za koverte, od njih veoma lako možete napraviti nalepnice za knjige. Nalepnicu možete ukrasiti sopstvenim crtežom ili dizajnom sa interneta, a možete na njoj odštampati i ime vlasnika knjige ili neki prigodan citat.

Foto: Freepik

Napravite bukmarkere

Još jedan prost zadatak. Od komada neiskorišćenog kartona ili čvrstog papira, koje sigurno imate negde po kući, možete očas posla napraviti zanimljive bukmarkere. Jednostavno isecite karton na komade različite širine i dužine i ukrasite ih privlačnim dizajnom. Povežite nekoliko bukmarkera trakom, stavite ih u ukrasnu kesicu i poklon je gotov. Ozbiljni ljubitelji čitanja nikad nemaju dovoljno bukmarkera i biće vam veoma zahvalni.

Pretvorite svoju kućnu biblioteku u pravu

Da li ste ikada maštali da ličnu kolekciju knjiga vodite kao privatnu biblioteku? Ako jeste, ovo je poklon za vas. Recite svom voljenom knjigoljupcu da zamisli da je vaša kućna biblioteka prava i ponudite mu njene usluge. Svakog meseca lično izaberite knjige sa svojih polica koje će moći da pozajmi. Dajte mu rok od mesec dana (ili se dogovorite oko vremenskog okvira koji odgovara) da ih pročita i vrati u vašu biblioteku. Ukoliko želite da ceo aranžman izgleda još ubedljivije, dodelite mu i člansku kartu.

Preporučite mu knjige za čitanje

Pomozite svom knjigoljupcu da otkrije nove knjige. Preporučite mu kvalitetne naslove koje ste i sami pročitali ili konsultujte internet. Ponudite da mu svakog meseca dostavljate listu preporuka po njegovoj meri i ukusu. Uvek budite otvoreni za povratne informacije kako biste dodatno prilagodili i poboljšali svoje preporuke.

Snimite audio-knjigu

Za ovo će vam biti potrebno nešto više vremena, ali vaš trud će se isplatiti. Snimite audio-verziju knjige koju biste rado preporučili svojoj voljenoj osobi. Iskoristite svoju ulogu naratora da mu priredite nezaboravno čitalačko iskustvo. Postupak je jednostavan: izaberite knjigu, pronađite dobru aplikaciju za snimanje glasa i bacite se na čitanje (samo za ličnu upotrebu, naravno).

Autor: Sara S. Dejvis
Izvor: bookriot.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.