Laguna - Bukmarker - 7 navika koje su mi oslobodile prostor za čitanje - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

7 navika koje su mi oslobodile prostor za čitanje

Budimo iskreni – svi bismo voleli više da čitamo. Bilo da čitate 100 knjiga godišnje ili samo 10, uvek ima još knjiga. Metaforički mač liste za čitanje koja se konstantno uvećava visi i nad najboljima. Ne pomaže to što znamo da ima 130 miliona knjiga u svetu i da nikada nećemo moći da pročitamo svaku.



Međutim, čitanje će uvek biti prijatan beg iz stvarnosti. Sećam se kada sam bila učenica srednje škole i bila dobra u multitaskingu, sve dok je jedan od zadataka bilo čitanje. Pa sam uhvatila sebe kako čitam dok hodam. Naravno da sam udarila sam u zid, ali to je bila mala cena za „Bubašvabe“ Jua Nesbea. Međutim, odrastanje je bilo puno iznenađenja. Jedno od gorkih čudesa odraslog doba je nedostatak vremena za hobije, a čitanje je za mene vrhunski hobi...

Manevrisala sam kroz brojne čitalačke krize i blokade i kao dobar bibliofilski Samarićanin, podeliću sa vama kako da i vi oslobodite prostor i vreme za čitanje.

Isključite sve pred spavanje

Studije su pokazale da korišćenje elektronike tokom noći stimuliše mentalnu aktivnost, a izloženost svetlu izaziva budnost tako što blokira proizvodnju hormona koji je zaslužan za spavanje, melatonina. Ne samo da je loše za vaše zdravlje da budete izloženi elektronskim spravama nego to utiče i na fokus i koncentraciju.

Društvene mreže i pametni telefoni su generalno korisna razbibriga. Često su mi Instagram i Tviter privlačniji od čitanja knjiga, tako da je jedini način da pobegnem od toga bio da ukinem sebi pristup ovim internetu pred spavanje. Kada je knjiga jedini izvor zabave dostupan u sobi, nema druge do da se ponovo zaljubite u čitanje.

Obavežite se na „društvenim“ mrežama

Ovo možda zvuči suprotno od prvog predloga, ali saslušajte me. Mislim da je Bukstagram spasio umiruću vrstu čitalaca od istrebljenja. Učinio je da čitanje knjiga bude u modi i da budete ponosni što ste čitalac!

Postoji jedan način da iskoristite društvene mreže u vašu korist. Javno objavite da ćete danas da pročitate knjigu. Ili objavite na društvenim mrežama koliko knjiga nameravate da pročitate za mesec dana ili godinu. Još bolje, uključite se u čitalački maraton, tako da možete da se posvetite čitanju tokom vikenda i istrajte u tome.

Uložite u čitanje

Investirala sam u čin čitanja i to mi je nekako postao sveti ritual. Nije to obavezno novčana investicija; često je emocionalna. Napravila sam ćošak za čitanje u svom domu i jedno takvo mesto me je nateralo da više čitam. Samo iznesite te postere, zapalite sveću za čitanje i nabavite lep obeleživač. Neka čin čitanja bude estetski zadovoljavajući.



Iskoristite vožnju do posla za čitanje

Većina nas dugo putuje do posla. To znači da provodimo mnogo vremena gledajući u ništa u javnom prevozu, ili se nervirajući. Zašto da to vreme ne iskoristimo produktivnije? Čitanje u prevozu, nesvesni sveta oko vas, nekada vas može navesti da promašite stanicu, ali šta je bibliofil ako ne prikriveni avanturista?

Udruženo čitanje

Nekada sam osećala ogroman pritisak kada sam čitala sa nekim, ideja da vaš prijatelj možda završi knjigu pre vas, ili još gore da će ona da primeti suptilni detalj u zapletu koji ja neću. Nisam želela da mi sude zbog rekreativne aktivnosti. Međutim, ako vam je teško da završite knjigu, ili da čitate više nego sad, pronađite druga koji će vam pomoći da vodite računa o vašem napretku, da ne pominjem raspravu o pričama i temama kada završite.

Redovno posećujte knjiška utočišta

Počela sam da istražujem knjižare i biblioteke pre nekoliko godina, detaljno isplanirana aktivnost koju od milja zovem ’Book-shop-hop’. Čak i kada sam se preselila u drugi grad, pobrinula sam se da posetim što više književnih lanaca i biblioteka, kao i knjižara polovnih knjiga. Pomoglo mi je da osetim prisustvo knjiga oko sebe. Po toj logici i njihovu magiju.

Za razliku od kupovine knjiga na internetu, intimnije je da prelistate nekoliko stranica knjige i kupite je. Primetila sam da sam se više posvetila onim knjigama koje sam kupila u knjižarama nego onima sa interneta.

Postavite čitalački izazov i/ili cilj

Čitalački izazov ima za svrhu zabavu (kao i često hvaljenje u vezi toga) dok čitate jednu knjigu za drugom. Po samoj prirodi, problem stimuliše. Tako da možete da obogatite vaš čitalački život strateški postavljajući sebi izazove. Kada se lako obeshrabrite zato što ne čitate kao vaši suparnici, setite se da se takmičite sa sobom. Možete da idete jednostavno i koristite Gudrids izazov kako biste pratili vaše godišnje čitanje. Veliki broj književnih tombola čeka na vas!

Izvor: hookedtobooks.com
Prevod: Miloš Vulikić


Podelite na društvenim mrežama:

francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
10.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
10.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
 sara i spodobe iz dečje sobe zorana penevskog u prodaji od 13 maja laguna knjige „Sara i spodobe iz dečje sobe“ Zorana Penevskog u prodaji od 13. maja
10.05.2024.
„Sara i spodobe iz dečje sobe“ je nova knjiga za mališane iz pera i mašte Zorana Penevskog. Sara ide u školu, ali više voli da ide kud je mašta vodi. Tu liči na tatu. Sara je ponekad šašava, ali pr...
više
ivan ivanji (24 januar 1929 9 maj 2024) laguna knjige Ivan Ivanji (24. januar 1929 – 9. maj 2024)
10.05.2024.
Književnik, prevodilac i autor Vremena Ivan Ivanji preminuo je na Dan pobede nad fašizmom, tamo gde je pre 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilomet...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.