Laguna - Bukmarker - 7 italijanskih autora koje morate upoznati - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

7 italijanskih autora koje morate upoznati

Italija nam je podarila neka od najvažnijih imena u istoriji svetske književnosti. Svi su čuli za Dantea, Bokača i Petrarku, za Moraviju, Kalvina i Eka, ali danas se nadamo da ćete se upoznati sa piscima koji su takođe oblikovali italijansku književnost a da nisu možda dobili dovoljno pažnje koju bez ikakve sumnje zaslužuju.



Nadamo se da ćete uživati u biografijama, edukativnim knjigama, romanima i zbirkama priča koje smo danas pripremili za vas.

Dino Bucati – „Prodavnica tajni

Autor je ovu zbirku priča priredio dve godine pre smrti, u nadi da će upoznati ljude s najboljim što je napisao.

U ovim pripovetkama nekad vizionarskim, nekad grotesknim, lirskim i realističnim ili bajkolikim, gde se fantastično i začudno smenjuju sa humorom i ironijom, Bucati ukazuje na ono bizarno koje se krije iza banalnog, na tajne koje okružuju savremenog čoveka – osvetljavajući tako košmarnu stranu naše svakidašnjice.
Frančesko Pikolo – „Želja da se bude kao svi drugi

Svaki čovek doživi bar jednu ljubavnu priču koja traje ceo život: onu sa svojim vremenom i svojom zemljom, (buran) brak između privatnog i javnog života.

Ovaj lični i politički, zabavni, krajnje ozbiljni i provokativni roman govori o svemu onome što doprinosi da budemo onakvi kakvi smo.

Ova knjiga govori o jednom čoveku, ali i o Italiji u poslednjih pedeset godina.
Antonio Skurati – „M. Sin veka

Ovo je prvi roman o fašizmu u kojem je glavni lik Benito Musolini, i nagrađen je 2019. godine najprestižnijom italijanskom književnom nagradom Strega. Ovo delo je prvo u planiranoj trilogiji, kako ih naziva, „dokumentarnih“ romana. U njima se Skurati bavi nizom povezanih pitanja koja more Italiju (samim tim i Evropu) poslednjih sto godina. Prvi tom upoznaje čitaoca sa ogromnom količinom dokumentarne građe na kojoj Skurati zasniva svoje opise, ne samo diktatora već i fašizma, „u visini očiju“, bez karikaturalnih prikaza i mitske glazure.
Dario Fo – „Šampion

Ovaj nobelovac nam je podario jedinstvenu i istinitu priču, potresan roman i hrabar izazov koji je nacizmu uputio jedan Ciganin, bokserski šampion.

Zahvaljujući brižljivom i istorijski besprekornom istraživanju Paola Kanje Ninkija, Dario Fo spasava jedan istinit događaj od zaborava u ovoj snažnoj narativnoj rekonstrukciji. Na izuzetno efikasan način posredno govori o sadašnjosti koju ne želimo da vidimo.
Karlo Roveli – „Poredak vremena

Zašto pamtimo prošlost, ali ne i budućnost? Šta to znači da vreme „teče“? Da li mi postojimo u vremenu, ili vreme postoji u nama? Roveli nas poziva da razmotrimo pitanja o prirodi vremena koja i dalje podjednako zbunjuju fizičare i filozofe. Svi mi doživljavamo vreme, ali što više toga naučnici saznaju o njemu, to je ono sve misterioznije. Mi ga smatramo jednoobraznim i univerzalnim, mislimo da se ono postojano kreće iz prošlosti u budućnost, mereno časovnicima. Ugledni teorijski fizičar Karlo Roveli ruši te pretpostavke jednu po jednu, otkrivajući čudan univerzum u kojem vreme na najfundamentalnijem nivou nestaje.
Paolo Konjeti – „Divlji dečak

U ovoj knjizi se nalaze dve priče o dva važna iskustva koja su obeležila život Paola Konjetija. Detinjstvo je proveo na Alpima i te planine poslužile su mu kao utočište nakon lične krize koju je imao u svojim tridesetim godinama. O tom svom iskustvu pripoveda nam u noveli „Divlji dečak“. U svojim četrdesetim potreba za istraživanjem, kako sveta tako i sebe, odvela ga je na Himalaje. Razmišljanja i doživljaje sa tog životnog puta opisao nam je u noveli „Ne stigavši nikad do vrha“. Ove priče nam ne oslikavaju samo dva različita sveta, Alpe i Himalaje, i sudbine ljudi koji na njima žive, već nas vode na put preobražaja samog pisca dočaran različitim trenucima jednog istog života.
Domeniko Starnone – „Pertle

Šta smo spremni da žrtvujemo da se ne bismo osećali kao da smo u klopci? I šta gubimo kad odlučimo da se vratimo? Ništa nije radikalnije od napuštanja porodice i ništa nije čvršće od nevidljivih spona koje vezuju ljude. Ponekad je dovoljan neki gotovo beznačajan postupak da ono što smo pokušali da zaboravimo ponovo ispliva na površinu. Domeniko Starnone nam poklanja dirljivu i vrlo snažnu priču o bekstvu, povratku i svim promašajima, onim koji nam deluju neprebrodivo i onim koji nas prate celog života.

Autor teksta: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više
saša savić knjigu sam pisao šest godina u noc ima kad sam imao vremena laguna knjige Saša Savić: Knjigu sam pisao šest godina u noćima kad sam imao vremena
27.03.2024.
Saša, izbeglica iz Sarajeva, jedva preživljava u Pragu 1992. kao prodavac košulja na pijaci sve dok ne sretne Bobana, svog daljeg rođaka, „veselog Bosanca“ iz predratnih viceva, koji se bavi prodajom ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.