Laguna - Bukmarker - 5 razloga zbog kojih su humorističke knjige za decu sjajne - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

5 razloga zbog kojih su humorističke knjige za decu sjajne

Ako ste se ikada to zapitali, autor knjiga za decu Endru Makdonald izdvojio je pet razloga zbog kojih su humorističke knjige za decu sjajne.

Foto: Pixabay

1. Deca vole da se smeju

Koliko su vas puta deca samo zamolila da ispričate neki vic? Kladio bih se – bezbroj. Čak i ako zapravo niste i sami roditelj.

Činjenica je da većina dece obožava humor i komediju. Naročito kada su posredi knjige. I kada obiluju đavolskim humorom. Svaka smešna priča vrlo brzo postaje omiljena među klincima.

Nedavno su objavljeni izveštaji o školstvu u Americi pod nazivom What Kids Want in Books (Šta deca žele od knjiga), gde su se ispitanici izjasnili da kada čitaju iz zadovoljstva najradije biraju knjige koje će ih nasmejati.

2. Humor je jezik kojim deca govore

Dok sam išao u školu, drugari i ja smo imali period kada smo razgovarali isključivo putem citata iz „Simpsonovih“. Stalno smo prepričavali scene i replike iz crtane serije, ali ih i prilagođavali sopstvenim potrebama. To je postalo centralni deo našeg mladalačkog rečnika.

Iako je to bila samo faza, jezik prepričavanja viceva i šala, gegovi, igre rečima, mudrolije i drugi oblici humora to nisu bili. Humor je ostao konstantan oblik komunikacije na koji smo se često oslanjali tokom nižih i viših razreda školovanja.

Činjenica je da većina dece, naročito dečaci, tečno govori i barata jezikom komedije. Postoji razlog zbog kog deca, pa i odrasli, humor često upotrebljavaju kao mehanizam za prevladavanje stresa – to je vid komunikacije koji nam je društveno prihvatljiv. Stoga, ukoliko imate nameru da deci ispričate neku priču, ne postoji bolji način nego da to uradite pomoću humora.

3. Lako je poistovetiti se sa smešnim i blesavim junacima

Smešni junaci – i junaci koji se uvek zadese u smešnoj situaciji – nisu sjajni samo zbog toga što će vas naterati na smeh. Sa njima je, takođe, vrlo lako poistovetiti se.

Dete koje je galamdžija, šaljivdžija i „glavni klovn u razredu“ u takvim junacima će pronaći mnogo sličnosti. Ali i ona deca koja možda nisu takva, ali se služe humorom u drugim situacijama. I deca koja su iskusila smešne i/ili neprijatne situacije takođe će se u njima prepoznati. Zbog toga su humorističke knjige za decu popularne, jer deca vide sebe u junacima i fiktivnim situacijama – kao i ljude iz njihovog okruženja. Ove knjige naprosto su samo odraz sveta koji deca poznaju.

4. Humor je odličan način da se kaže istina

Ako imate nešto da priznate, zašto to ne biste uradili kroz humor? Mnogi autori ozbiljne književnosti su se upravo kroz prizmu humora i satire u svojim delima dotakli raznih tema i problema koji su tako postali prihvatljivi mejnstrim publici.

Isti je slučaj sa književnim delima namenjenim deci. Ne postoji bolji način nego da se kroz humor govori o vršnjačkom nasilju ili društvenim pritiscima. Ili o problematici identiteta i samopoštovanju. Ili o svim nepravdama koje mogu da vas zadese u životu.

5. Humor čini ozbiljne teme i tabue razumljivijim i prijemčivijim

U životu postoje i one stvari koje uopšte nisu smešne. Ali zato humor može efikasno da posluži u pristupu deci i diskusiji sa njima o ozbiljnim temama. To mogu biti teme kao što su, na primer, smrt ili pubertet. O obe teme nerado otvoreno i javno razgovaramo. Knjige zato mogu biti veoma važne kada se istražuju teme koje izazivaju nelagodu i neprijatnost. Humor i satira služe da se deci na smešan način prikažu situacije kojih se srame – što će im mnogo značiti naročito ako kroz njih trenutno i sama prolaze.
Pogledajte na dnu teksta naše preporuke!

Autor: Endru Makdonald
Izvor: mrandrewmcdonald.com
Prevod: Alekandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.