Laguna - Bukmarker - 3 načina kako da pronađete preporuke za knjige na osnovu onih koje volite - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

3 načina kako da pronađete preporuke za knjige na osnovu onih koje volite

Pronalaženje sledeće knjige koja bi mogla da vam se svidi može da bude veliki problem. Postoji li autor koji bi mogao da se uporedi sa vašim omiljenim? Da li možete da u vašem srcu pronađete mesta za neke likove koji nisu iz Narnije? Čitanje knjiga koje su slične onima koje volite svakako pomaže. Neki čitaoci i kompanije tačno razumeju kroz šta prolazite, tako da su kreirali sajtove i usluge koji nude preporuke za knjige na osnovu knjiga koje volite. Slede tri korisna načina kako da pronađete svoju sledeću omiljenu knjigu.

Foto: Freepik

1. Personalizovane preporuke za koje je potrebno da se prijavite na sajt

Tailored Book Recommendations (Knjiške preporuke po vašoj meri), poznata i kao TBR, usluga je koju pruža sajt Book Riot za dobijanje personalizovanih preporuka. Ukoliko želite da neka osoba pažljivo odabere naslove za vas, onda je TBR prava stvar. Prijavite se i dobićete pažljivo odabrane naslove isključivo namenjene vama.

Sajt Goodreads takođe pruža veliku pomoć pri generisanju čitalačkih predloga. Nakon što se registrujete, možete da kreirate sopstvene virtuelne police za knjige, a zatim da pogledate preporuke koje ćete dobiti u skladu sa knjigama koje ste stavili na svaku od tih polica. (Upozorenje: Vaša lista knjiga koje želite da pročitate može opasno da se uveća kada počnete da provodite vreme na ovom sajtu. Jer previše je dobrih knjiga!)

Biblioteke takođe mogu da budu odličan resurs za ovaj zadatak. One su čarobna mesta gde smo svi počeli sa svojim čitalačkim iskustvom, ali da li ste znali da bi vaša gradska biblioteka mogla da bude savršeno mesto odakle biste elektronskim putem mogli da dobijete preporuke za knjige? Mnoge veće gradske biblioteke (poput gradske biblioteke u Njuportu, biblioteke Provo i gradske biblioteke u Denveru) imaju svoje personalizovane programe za predlaganje knjiga. Sledeći put kada budete u biblioteci (ukoliko ste poput mene, to će nesumnjivo biti sutra), pitajte bibliotekare da li imaju ovakav program.

2. Uradite nekoliko kvizova

Kvizovi sa preporukama knjiga nisu samo zabavni već pružaju i veliku pomoć.

Sajt Buzzfeed ima čaroban kviz koji od vas traži da odaberete nekoliko svojih omiljenih knjiga, a zatim vam na osnovu toga daje predlog. Sledeću knjigu koju morate da pročitate kviz bira među klasicima, publicistikom, knjigama za decu i mnogim drugim žanrovima.

Sajt veoma popularne knjižare RJ Julia iz Konektikata takođe ima kviz koji će vam pomoći da odaberete narednu knjigu. Na osnovu vašeg izbora časopisa, idealnog tipa godišnjeg odmora i autora kog obožavate da čitate, kviz odlučuje u koju priču bi trebalo da zaronite.

Za one koji traže preporuke za YA knjige, Penguin Teen ima nekoliko kvizova. Ako ste obožavatelj Šekspirovih komada, odaberite svoj omiljeni u jednom od ovih kvizova i pronađite preporuku za YA knjigu koja je u skladu s tim komadom.

3. Pretraživanje na osnovu sličnosti

Na sajtu Goodreads postoje mnogi spiskovi knjiga, formirani na osnovu sličnosti sa nekim drugim knjigama. Za one koji nisu upoznati sa time, ideja je sledeća: ako na primer obožavate serijal o Hariju Poteru, korisnici sajta Goodreads su glasali za knjige za koje misle da su mu slične i da će čitaoci podjednako uživati u njima.

Postoji i nekoliko sajtova na koje ne morate da se registrujete i na kojima ćete bez po muke na osnovu nekih knjiga pronaći preporuke za druge knjige.

Nakon što odaberete knjigu koja vam se veoma dopada, sajt Your Next Read vam nudi naslove koji su veoma slični. Literature-Map funkcioniše na sličan način: nakon što unesete ime svog omiljenog autora, pojaviće se mapa koja prikazuje druge autore u čijim delima uživaju oni koji vole da čitaju vašeg omiljenog autora. Što se imena autora nalaze bliže onom kog ste prvobitno odabrali, veća je verovatnoća da će vam se svideti njihova dela. Sajt Gnooks koristi jednostavan način da predloži novog autora: ukucajte imena tri autora koja vam se sviđaju i on će vam predložiti još jednog.

Otkrivanje novih knjiga za čitanje može delovati zastrašujuće, ali ovi kvizovi i usluge mogu učiniti ceo proces mnogo zanimljivijim.

Autor: Ebigejl Klarkin
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.