Laguna - Bukmarker - 19 ideja kako da proslavite Dan zaljubljenih kao pravi knjigoljubac - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

19 ideja kako da proslavite Dan zaljubljenih kao pravi knjigoljubac

Uprkos mnoštvu kulturološki uslovljenih predstva o Danu zaljubljenih, želim da podelim sa vama neke alternativne ideje. Dan zaljubljenih se može proslaviti bez obzira na to da li imate partnera ili ne. Zalažem se za proširenje koncepta ovog praznika – da se toga dana pored romantične ljubavi obeleže i mnogi drugi njeni aspekti, počevši od ljubavi prema porodici i prijateljima, pa sve do ljubavi prema samom sebi.

Foto: Freepik

Kada već govorimo o ljubavi prema sebi, veliki sam pobornik ideje da se počastimo za ovaj Dan zaljubljenih! Ja sam okoreli knjigoljubac i moj omiljeni način udovoljavanja sebi uključuje mnoštvo zabavnih knjiških aktivnosti, i mislim da je Dan zaljubljenih savršen za upražnjavanje istih.

U nastavku ćete pronaći zabavne i pomalo blesave knjiške zadatke. Možete da ih radite sami, sa prijateljima, porodicom ili svojim voljenima. Možete da izaberete aktivnost sa liste koja odgovara vašem raspoloženju na Dan zaljubljenih ili da nasumično izaberete neku od njih. Ako ste dodatno motivisani, pokušajte da ih sve uradite.

Koliko god ovih knjiških aktivnosti da uradite, nadam se da će vam one učiniti Dan zaljubljenih radosnijim (ili bilo koji drugi dan ako vam danas nije do toga). Moram da napomenem da ove aktivnosti postaju čudnije kako se budete približavali kraju liste i da će vam ovaj Dan zaljubljenih biti izuzetno zabavan naročito ako ste avanturističkog duha.

1. Posetite lokalnu biblioteku ili knjižaru

Pomislila sam da bi trebalo da započnem ovu listu vežbom zagrevanja. Odlazak u vašu lokalnu biblioteku ili knjižaru je najjednostavniji način da ovaj dan učinite posebnim.

2. Posetite neku alternativnu knjižaru

Postoje lanci knjižara, ali tu su i one ljupke, alternativne knjižare. Znate na koje mislim. Knjižare u kojima se osećate kao da se nalazite usred vlastite romantične priče. Što čudnija knjižara – to bolje.

3. Počastite se nekim slatkišem u kafe knjižari

Često se osećam kao da letim sa jednog mesta na drugo. Jedan od načina na koje možemo da povedemo malo više računa o sebi na Dan zaljubljenih jeste da zastanemo i uživamo u trenutku. Mi, strastveni knjiški moljci, to obično radimo ovako: odemo u kafe knjižaru, počastimo se nekim slatkišem, pronađemo odgovarajući sto, i uživamo u slatkišu uporedo sa knjigom.
 
4. Otkrijte neki novi kutak za čitanje

Uvek sam u potrazi za novim ugodnim mestom za čitanje. Šetališta uz vodu opremljena klupama su mi trenutno omiljena stvar. Ovog Dana zaljubljenih, izazivam vas da u vašem gradu pronađete novo omiljeno mesto za čitanje.

5. Napravite ugodan kutak za čitanje u svom domu

Ponekad se desi da ne želimo nigde da idemo. I meni se to dešava. Ako se tako osećate danas, pokušajte da sami napravite ugodan kutak za čitanje kod kuće.

6. Idite u potragu za besplatnim mini-bibliotekama

Kada imam malo slobodnog vremena, volim da lutam po gradu u potrazi za besplatnim mini-bibliotekama. Fenomenalan je osećaj kada otkrijete kakve se sve knjige tamo nalaze. Ostavljanje knjiga u takvim bibliotekama može biti katarzično iskustvo.

7. Pogledajte film koji je nastao na osnovu neke knjige

Provedite ovaj Dan zaljubljenih uz dobar film koji je nastao na osnovu neke knjige. Bacite pogled na naša izdanja koja su završila na velikim i malim ekranima. Nije loše ni da držite maramice pri ruci.

8. Napišite romantičnu ili melanholičnu pesmu

Poezijom možete da iskažete najsnažnija osećanja. Bez obzira da li se osećate romantično, tužno ili negde između, okušajte se u pisanju poezije na ovaj praznik.

9. Napišite kratku romantičnu priču (a možete i da se oprobate u nekom drugom žanru koji vam se dopada)

Kad ste već uzeli svesku i omiljeno nalivpero da napišete neku pesmu, zašto se ne biste okušali i u pisanju kratkih priča? To može da bude nešto romantično, a možete da se upustite i u neki drugi žanr koji više volite. Zapamtite, ovog Dana zaljubljenih govorimo o ljubavi prema sebi, tako da je bitno da napišete nešto što vas čini srećnim. Ako vam kratka priča izgleda kao nešto što ne možete da postignete za jedan dan, možete pokušati da napišete fragment. Na primer, mogli biste da izazovete sebe da napišete priču od 100 reči ili manje. Moja spisateljska grupa se bavila time ranije i prilično je zabavno.

10. Čitajte naglas svoje omiljene knjige zajedno sa prijateljima

Iako je, najčešće, čitanje nešto što radimo sami, ova aktivnost takođe može i da zbliži ljude. Pozovite svoje prijatelje i recite im da ponesu neku knjigu sa sobom. Naizmenično čitajte naglas knjigu koju ste poneli sa sobom. Moj mlađi brat i ja smo to ranije radili na putovanjima, a glasovi likova koje smo izmišljali bili su legendarni. Jednom smo naizmenično naglas čitali knjigu horor priča u okviru porodice, dok smo zajedno kuvali. Nikada mi kuvanje nije bilo toliko zabavno kao tog dana.

11. Počnite da vodite čitalački dnevnik

Ovog Dana zaljubljenih, počastite se nekom lepom sveskom i počnite da vodite čitalački dnevnik. Ja u svoj čitalački dnevnik zapisujem omiljene citate. A vi pustite mašti na volju.

12. Slušajte audio-knjigu dok slažete slagalicu

Slušanje audio-knjiga može da bude zabavno, ali da li ste ikada slušali neku dok slažete slagalicu? Zasigurno ćete uživati još više.

13. Knjiške mantre: Otvorite knjigu i nasumično odaberite neku rečenicu – to je vaša knjiška mantra za taj dan

Moram da priznam da sam pomalo (poprilično) sujeverna, pa u ovo umem da se poprilično udubim. Dakle, da biste otkrili svoju srećnu knjišku mantru ovog Dana zaljubljenih, nasumično otvorite neku knjigu, naslepo odaberite mesto na stranici i pročitajte odabranu rečenicu. Šta vam knjiga poručuje?

14. Skuvajte ili naručite jelo koje se pominje u knjizi koju ste pročitali

Ugodite sebi tako što ćete uživati u novom ukusnom receptu ili tako što ćete naručiti hranu ukoliko niste raspoloženi za kuvanje. Ulepšajte ovaj dan tako što ćete izabrati ukusan recept ili jelo koje se pominje u knjizi koju ste pročitali. Ako vam ništa ne pada na pamet iz nekog romana, znate i da su kuvari zapravo knjige (;

15. Prisustvujte nekom književnom okupljanju

Bilo da se radi o promociji knjige, kursu kreativnog pisanja, čitalačkom klubu ili bibliotečkoj radionici, pokušajte da prisustvujete nekom književnom okupljanju. Bacite pogled na naš kalendar dešavanja!

16. Ponovo pročitajte omiljenu knjigu

Ponovo čitanje omiljenih knjiga mi pruža veliku utehu. Počastite se na Dan zaljubljenih tako što ćete prigrliti voljenu knjigu koju ste ranije čitali. Nemate šta da izgubite jer je ionako već volite, a ne morate da je završite odmah pošto već znate kraj.

17. Odigrajte igru „gatanja“ koristeći svoje omiljene književne likove kao vaše moguće partnere

Ako ste odrastali 90-ih i 2000-ih poput mene, možda ste igrali igru gatanja. To je pomalo blesava igra pomoću koje, od navedenih opcija, saznajete ko će biti vaš budući partner, kao i druge intrigantne životne ishode, poput karijere i broja dece. Ovog Dana zaljubljenih odigrajte knjišku varijantu ove igre, koristeći književne likove kao moguće partnere. Ukoliko ne znate kako se igra ova igra, istražite na internetu, tu svega ima.

18. Napišite pismo svojoj književnoj simpatiji ili omiljenom autoru

Kad već govorimo o književnim simpatijama, zašto nekoj od njih ne biste napisali ljubavno pismo? Jedan od rizika (prednosti?) čitanja je zaljubljivanje u izmišljene likove, pa je danas skroz OK da se tome prepustite. Napišite šta najviše volite kod nekog književnog lika ili zašto mislite da ste savršeni jedno za drugo. Ako ste raspoloženi da napišete pismo stvarnoj osobi, odaberite svog omiljenog pisca i napišite mu zašto volite baš njegove knjige.

19. Ugledajte se književnog junaka i upustite se u sličnu avanturu

Čitanje nam omogućava da se upustimo u avanture unutar naših glava dok pratimo nekog junaka na njegovom putu. Zašto ne pokušate da se otisnete u pravu avanturu, baš kao što bi to mogao da učini jedan od vaših omiljenih likova? Kada sam nedavno imala slobodno popodne, spontano sam odlučila da se provozam trajektom. Dok sam sedela na palubi i gledala u daljinu preko vode, osetila sam se kao neki lik iz romana. Budimo glavni junak ovog Dana zaljubljenih!

Pre nego što se upustite u neku od ovih aktivnosti…

Nadam se da će vam ova lista pomoći da vam ovaj Dan zaljubljenih bude radosniji. Kako Gabrijela Zevin u „Sabranim delima Ej Džej Fikrija“ kaže: „Čitamo da ne budemo sami. Čitamo zato što smo sami. Čitamo i nismo sami.“

Autor: Megan Mejbi
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.