Laguna - Bukmarker - 17 neobičnih nadimaka poznatih književnika - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

17 neobičnih nadimaka poznatih književnika

U svom romanu „Nostromo: A Tale of the Seaboard“ (Nostromo: priča o morskoj obali) iz 1904. godine, Džozef Konrad je napisao: „Nadimak je možda najbolji pokazatelj uspeha. To je ono što ja zovem maskiranje istine šalom“.



Konrad je lako mogao biti u pravu. Mnogi uspešni pisci imaju, ili su imali, nadimke. Voltera su kao dete zvali „Zozo“. Kao odrastao muškarac, Karl Marks je preferirao da ga zovu „Stari vrag“. Da vam je štrkljavi Vilijam Golding kojim slučajem predavao englesku književnost, verovatno biste ga zvali „Odrpanko“. A da među svoje prijatelje zbrajate Margaret Atvud, sigurno biste je zvali „Pegi“.

Sledi spisak književnih nadimaka – od onih koji su nastali kao podrugivanje iz detinjstva do prijateljskih tepanja.

1. Kolega i pisac je Vilijama Vordsvorta preimenovao u Turdsworth (Ukakanko)

Nadimak koji je lord Bajron nadenuo Vilijamu Vordsvortu možda zvuči detinjasto, što se od njega moglo i očekivati: Bajron je bio uvrnut. Na koledžu je izvodio u šetnju medveda, ljubimca, na povocu, pa čak i pokušao da upiše jadno stvorenje na predavanje. Ekscentrični Bajron nije bio jedini koji se šalio na Vordsvortov račun. Semjuel Tejlor Kolridž je jednom sklepao stihove, gde je prezime ovog romantičara upario sa dovitljivom rimom.

2. Za svoje prijatelje i porodicu, Idit Vorton je bila Mis Pusi Džouns

Pre nego što je postala prva žena ovenčana Pulicerovom nagradom za književnost, Idit Vorton je bila „poznatija kao Mis Pusi Džouns“, kako navodi Njujork Tajms. Ovaj nadimak su naširoko upotrebljavali njeni prijatelji i porodica. (Vortonova je poreklom iz njujorške porodice Džouns, klana bogatih aristokrata čiji je talenat prikupljanja materijalnog bogatstva verovatno inspirisao nastanak fraze „ukorak sa Džounsovima“, Keeping up with the Joneses, eng.)

3. Džonu Miltonu su školski drugari nadenuli nadimak „Gospa od Hrista“

Vekovima pre nego što je grupa Aerosmith napisala besmrtne stihove „Dude looks like a lady“ (Tip izgleda kao dama), Džon Milton je izazivao pažnju na Hristovom koledžu na Kembridžu. Njegova pojava bila je tako nežna – sa bujnom kestenjastom kosom i izuzetno bledim tenom – da su kolege budućeg autora „Izgubljenog raja“ prozvali „Gospa od Hrista“, po koledžu koji su pohađali.

4. Oldusa Hakslija su zvali „Ogi“ zbog njegove nezgrapnosti

Oldus Haksli bio je žgoljavo dete. Još kao mali, glava mu je bila toliko velika da je imao poteškoće da hoda uspravno. I kao mladić je bio toliko mršav da ga je Virdžinija Vulf opisala kao „džinovskog skakavca“. U međuvremenu, ovog umetnika u usponu koji je umeo da barata rečima, počeli su da zovu „Ogi“ – čudovište od milja. (ogre, eng. – čudovište, prim. prev.)

5. Školske silidžije su Džejmsa Boldvina prozvali „Popaj“

Deca umeju da budu okrutna. Zubati Džejms Boldvin, sa ogromnim očima, inspirisao je školske siledžije da ga prozovu „Žabac“ i „Popaj“ (Popeye, eng. – buljavko). Ali mladi Boldvin je zadovoljstvo pronašao u jeziku. „Pisanje je bilo moja najveća uteha“, izjavio je pisac. „Mogao sam biti groteskan poput patuljka, to mi nije bilo uopšte važno.“

6. Ezra Paund je T. S. Eliotu dao nadimak „Stari mačak“

Ezra Paund i T. S. Eliot su razmenjivali pisma, a katkad su ih pisali u stilu čiča Remusovih priča, stilski podražavajući afroamerički dijalekt. Paund se šalio da je Eliot isti „stari mačak“ iz priča čiča Remusa – povučen i oprezan. Nadimak je ubrzo naširoko prihvaćen, i Eliot će ga iskoristiti u knjizi koju je napisao za decu – „Knjiga starog mačka: o mačkama svakodnevnim“, koja će biti inspiracija Endruu Lojdu Veberu za mjuzikl „Mačke“ (Cats).

7. Prevrtljive ludorije iz detinjstva su Virdžiniji Vulf dale nadimak „Koza“

Virdžinija Vulf je bila nestašno dete. Kventin Bel je u njenoj biografiji napisao da je „bila u stanju da izgovori stvari zbog kojih su se i odrasli grohotom smejali“. Jednom prilikom je krišom piškila u žbunju i u nameri da odvrati pažnju gromko je zapevala „The Last Rose of Summer“. Prema Belovim navodima, Virdžinija je zahvaljujući ovoj i sličnim vragolijama zaradila nadimak u detinjstvu – „Koza“.

8. Činuu Ačebea su zvali „Rečnik“ zbog njegovih knjiških sklonosti

Nigerijski pisac Činua Ačebe je još u detinjstvu bio strastveni knjigoljubac, koji je većinu vremena provodio sa nosem zabodenim u klasična dela, tako da su ga drugari prozvali „Rečnik“. Međutim, ko se zadnji smeje... Ačebeov roman „Svet koji nestaje“ biće preveden na najmanje 50 svetskih jezika. Umesto tog nadimka, do kraja života će ga zvati „Profa“, skraćeno od „profesor“.

9. Fjodora Dostojevskog će u vojsci prozvati „Sveti Fotije“

Otac Fjodora Dostojevskog je služio kao lekar u bolnici za siromašne „Marinski“ u Moskvi, te je poznati romanopisac dobar deo detinjstva proveo u igri sa siromašnom decom čiji su se roditelji tu lečili. Nikada nije zaboravio odakle je potekao. Kada je Dostojevski odrastao i priključio se vojsci, počeo je da se zanima za pravoslavlje – ovu opsesiju su primetili ostali vojnici i prozvali ga „Sveti Fotije“, po svetom Fotiju Velikom.

10. Nakon što je povređen u bici, Servantesu su nadenuli nadimak „Jednoruki iz Lepanta“

Tokom 1571. godine, Španija je zajedno sa ostalim zemljama Svete lige povela rat protiv Otomanskog carstva. Ratu se priključio mladi vojnik po imenu Miguel de Servantes. U bici kod Lepanta, jednom od najvećih pomorskih sukoba u istoriji, Servantes je pogođen iz muskete u grudi i levu ruku, što će ga zuvek osakatiti. Od tada, autor „Don Kihota“ je postao poznatiji kao El Manco de Lepanto ili „Jednoruki iz Lepanta“.

11. Kada je Ivlin Vo počeo da se viđa sa ženom koju je krasilo isto ime, prijatelji su počeli da ga zovu „Muški-Ivlin“

Godine 1927, britanski književnik Ivlin Vo upoznao je aristokratkinju po imenu Ivlin Gardner, i kasnije počeo da joj se udvara. Par je ubrzo shvatio da život može postati pomalo komplikovan kada delite isto ime sa partnerom. Prijatelji su počeli da ih zovu „Muški-Ivlin i Ženski-Ivlin“, kako bi ih razlikovali. Zbrka nije dugo potrajala, pošto je par nakon manje od deset godina okončao brak – premda su već nekoliko godina pre toga živeli odvojeno.

12. Školski drugari su se podsmevali Onoreu de Balzaku, prozvavši ga „Pesnik“

Kada su dečaci iz škole prozvali Balzaka „Pesnikom“ – to nije bio kompliment. Budući književnik je napisao najužasnije i najgroznije stihove u celom razredu. „Zanemario sam učenje kako bih pisao poeziju, što zasigurno nije mnogo obećavalo kada bismo sudili po mnogima koji su postali poznati među mojim kolegama“, napisao je Balzak.

13. Za jednog od njenih ljubavnika Simon de Bovoar je bila jednostavno – „Dabar“

Kada je bila mlada, jedan od ljubavnika Simon de Bovoar ju je zvao Castor, što na latinskom znači dabar. (Dok reč na engleskom – Beaver – ima očiglednu sličnost sa njenim prezimenom, veruje se da je nadimak potekao zbog njenih radnih navika – uvek je bila vredna kao mrav – busy as a beaver, eng.) Francuski filozof Žan-Pol Sartr obožavao je njen nadimak. Svoje prvi roman „Mučnina“ posvetio je „Dabru“, i bez pardona će je u intervjuima oslovljavati nadimkom koji je dobila po ovom sisaru.

14. Ljudi su se podsmevali Vilijamu Fokneru dodelivši mu nadimak „Grof bez računa“

Pred kraj Prvog sverskog rata, Vilijam Fokner je služio pri Kraljevskom vazduhoplovstvu u Kanadi – iako je sukob prestao pre nego što je završio obuku. Kada se rat završio, vratio se u Sjedinjene američke države, gde se šepurio u svojoj uniformi, usvojivši britanske manire i zabavljao ljude preuveličanim pričama o svojim vojnim podvizima. Meštani su se podsmevali njegovoj prepredenoj pozi i prozvali ga „Grof bez računa“. Ovaj nadimak će se zadržati. Naime, u prvoj godini studija književnosti, Fokner je upisan pod imenom „Grof Vilijam Fokner“.

15. Luis Kerol je prigrlio svoj nadimak „Dodo“

Pravo ime Luisa Kerola bilo je Čarls Latvidž Dodžson. Pisac je imao problema sa mucanjem i ponekad bi svoje prezime izgovarao „Do-do-dožson“. Međutim, svoj nadimak je prihvatio sa ponosom. Ptica dodo koja se pojavljuje u poglavljima „Alise u zemlji čuda“ karikatura je samog književnika.

16. Džejms Džojs je sa zadovoljstvom prisvojio nadimak „Her Satana“

Džejms Džojs je bio čovek pun kontradiktornosti. Bio je ozbiljan, ali je uživao u nepristojnostima. U mladosti je bio veoma pobožan, da bi ga Vatikan kasnije proglasio „ikonoborcem“. Stoga ne čudi, kada se hor švajcarskih devojčica podsmevao autorovoj ušiljenoj bradi, nazvavši ga „Her Satana“, Džojs nije imao problema da prisvoji nadimak.

17. „Platon“ je svoj nadimak zaradio zahvaljujući krupnoj telesnoj građi

Malo poznata činjenica je da pravo ime starogrčkog filozofa Platona nije zapravo bilo „Platon“. Veruje se da je njegovo izvorno ime bilo Aristokle. Ovaj čuveni čovek je navodno odbacio svoje ime i opredelio se za „Platon“, nakon što je njegov učitelj rvanja prokomentarisao koliko je oduševljen Platonovim širokim grudima i ramenima (platon znači širok na grčkom jeziku).

Autor: Lukas Rajli
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Aleksandra Branković
 


Podelite na društvenim mrežama:

roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.