Laguna - Bukmarker - 13 razloga da odmah počnete sa čitanjem - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

13 razloga da odmah počnete sa čitanjem

Knjige su sjajne. Zapravo toliko su sjajne da bi odmah trebalo da počnete sa čitanjem. Odmah. Dan čitanja knjige je 6. septembar, ali nema potrebe za nekim specifičnim datumom koji će nas ohrabrivati da čitamo jer je to svakako jedna od stvari u kojima se najviše uživa. Bez obzira na to da li preferirate klasike, erotske romane ili dobrog starog Harija Potera, našli smo za vas gomilu razloga zbog kojih bi odmah trebalo da počnete da čitate.



1. Najbolje iskorišćeno vreme

Zašto biste na telefonu besciljno skrolovali po društvenim mrežama ili se nervirali zbog poslednjeg skandala sa Džastinom Biberom kada možete da se isključite iz svega i utonete u knjigu? Garantujemo vam da čim počnete sa čitanjem, izgubićete svest o vremenu i shvatiti da je to iskustvo daleko zabavnije od Biberovih poslednjih golišavih slika.

2. Avanture

Sa knjigama ne postoje granice i možete da otpujete na koje god mesto. Bilo gde na svetu ili u univerzumu, u bilo kom vremenskom periodu, prošlom ili budućem. A usput ćete upoznati neke veoma zanimljive likove.

3. Odnosi

Spremite se na to da ćete upoznati likove za koje ćete očajnički želeti da vam budu prijatelji u stvarnom svetu. Poput blizanaca Vizli iz „Harija Potera“. Takođe budite spremni da zbog pojavljivanja novih imaginarnih likova u vašim životima ćete početi popreko da gledate na svoje stvarne prijatelje jer nisu dovoljno zanimljivi.

4. Toliko je opcija za ljubav

Bar jednom ćete se sigurno zaljubiti u nekog od junaka iz knjiga, a zatim ćete shvatiti da vam, poput Diznija, knjige daju nerealistične prikaze ljubavnih odnosa.



5. Nema ograničenja

Koju aktivnost osim čitanja možete upražnjavati apsolutno svuda? Bukvalno svuda – tokom doručka, na pauzi za ručak, na plaži, pa i u teretani? Odgovor – nijednu. Ne postoji ništa slično.

6. Širenje vokabulara

Što više čitate, izloženiji ste većem broju reči i jednostavno vaš vokabular se time proširuje.

7. Faktor inteligencije

Nema razloga da poričemo – čitanje je poput nošenja naočara jer vam daje posebnu oštrinu koju neko ko igra „Candy Crush“ na svom telefonu jednostavno nema. Pritom faktor inteligencije nije površan jer zapravo uključujete mozak i učite tokom čitanja.

8. Savršeno društvo

Poznata je činjenica da kada uz sebe imate knjigu, niste sami. Razlog je taj što kraj sebe imate ceo jedan univerzum koji se krije na tim stranicama.



9. Zanimljivosti za kvizove

Javna je tajna da svi kvizovi imaju bar jedno pitanje o nekoj opskurnoj knjizi, a ponekad je to pitanje koje može doneti pobedu. Zato svom čitanju možete da dodate još jednu dimenziju – takmičarsku.

10. Različite interpretacije

Lepota knjiga je u tome što njihov sadržaj nije uvek crn ili beo – zavisi od vašeg ugla posmatranja. Tako da možete da pročitate i samo jednu knjigu, ali tu je hiljadu različitih značenja što znači da će se vaša percepcija neprestano menjati.

11. Filmske adaptacije

Danas se toliko knjiga adaptira u filmove da svaki čas imate savršen izgovor da odete u bioskop i pojedete nekoliko kesica kokica. Naravno da će vas filmska verzija potpuno razočarati i to ćete reći svakome ko je spreman da vas sasluša.

12. Novac

Zahvaljujući bibliotekama, ne morate da potrošite novac na svaku knjigu. Knjigama nije važno da li imate svega 100 dinara na računu pred platu i nikada neće učiniti da se osećate loše ako ste švorc.

13. Police

Budimo iskreni, posebno samozadovoljstvo čini izlaganje svojih knjiga na policama. Izgledaju toliko lepo, elegantno i privlačno.

Izvor: metro.co.uk
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.