Laguna - Bukmarker - 12 novogodišnjih odluka za sve ljubitelje knjiga - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

12 novogodišnjih odluka za sve ljubitelje knjiga

Stiglo je to doba godine: završavamo jedno poglavlje i započinjemo novo. U novogodišnjoj noći  razgovaramo,  planiramo i zaklinjemo se da je sledeća godina ‒ naša godina. Možda i jeste.  Svi mi želimo da budemo bolji i da održimo data obećanja.  A ako ne možemo da ispunimo ono što smo sebi obećali, šta uopšte možemo?



Možemo obećati sebi i da ćemo više čitati. Više knjiga, više priča, više poezije, više svega. Međutim, odluke ne moraju da podrazumevaju čitanje petnaest knjiga mesečno. Mislim, ko voli neka izvoli. Evo jedne liste odluka koju bi svaki knjiški moljac trebalo da isprati. Nikada nije kasno. Vaša priča upravo počinje.

1. Promenite žanr!

Da li najčešće čitate fantastiku? Probajte nešto što nije fikcija! Da li su vam ljubavni romani omiljeni? Dajte šansu istoriji i uživajte u novom doživljaju. Iznenadiće vas šta sve može da vam se svidi. Osim toga, ko zna? Žanrovi se nekad prepliću na neverovatne načine. Izađite iz svoje zone komfora, to je veoma dobro za dušu.
 
2. Čitanje i vežbanje, narode.

Za one koji vole da čitaju, ali misle da je vežbanje dozlaboga dosadno (što je slučaj sa mnogima), ovo je dobro za vaše zdravlje! Da li se sećate scene iz filma „Pravna plavuša“ u kojoj junakinja El Vuds sprema prijemni dok vežba? To biste mogli da budete vi. Dok trčite na traci pogledajte komentar o nekoj knjizi, ili dok šetate parkom slušajte neku audioknjigu, a možete čitati i dok izvodite osnovne joga položaje. Postoji mnogo načina da se pokrenete.
 
3. Zabeležite sve knjige koje ste pročitali u prethodnoj godini!

Napravite nekakvu tabelu, ili ako već niste mnogo pedantni, nabavite neki jeftin dnevnik u koji ćete beležiti sve što pročitate. Knjige, elektronske knjige... sve. Dvanaest meseci je dug period, nemojte nešto zaboraviti. Sačuvajte taj spisak za sebe, a možete ga i dati nekom!


 
4. Latite se nekog projekta koji ima veze sa knjigama

Možda nemate neko određeno mesto na kom držite knjige. Ako želite da očistite, organizujete i pružite svojim knjigama dom, prihvatite se posla. Kupite policu za knjige i sami je sastavite; osmislite posebno ćoše za svoje knjige; ili onaj kutak u prozoru o kom sanjate, ako ste baš vešti. Ovo je odluka koja će se održati čitave godine.
 
5. Pročitajte one knjige koje ste mrzeli posle prvog čitanja

Nemojte, molim vas, biti negativni i preskakati ovu odluku. Svi mi imamo onu knjigu čija smo poglavlja preskakali, ili joj nismo posvetili punu pažnju. Pa, nova godina, novi mi, zar ne? Ona osoba koja ste bili kada ste je čitali nije ista osoba koja ste sad! Knjige nam se obraćaju drugačije kada ih ponovo čitamo. Osim toga, sve zaslužuje drugu šansu.
 
6. Provodite vreme čitajući sa nekim

Bilo da je u pitanju vaša bolja polovina, najbolji prijatelj ili vaša majka, nema ničeg lošeg u tome da se odvoji neko vreme za zajedničko čitanje. Neka to postane navika nedeljom ‒ da pronađete svoje mesto na kauču dnevne sobe, ili ako živite negde gde je uvek toplo (blago vama), idite do obližnjeg parka. Budite opušteni jedni sa drugima i uživajte u čitanju. A da začinite, posle čitanja malo i prodiskutujte!


 
7. Čitajte nekome

Da li imate baku, deku ili nekog starijeg suseda koji više ne može da izlazi kao ranije? Uveravam vas da će to biti najbolji početak godine. A možete i pronaći vremena da čitate najmlađima u vašoj porodici. Oni će to uvek voleti i ceniti.
 
8. Idite na književno veče, promociju ili potpisivanje knjige

Ovo su neka od najboljih okupljanja na kojima ćete se naći. Niste nikada bili? Ovo je vaša godina! Vreme je da pretražite internet. Tražite vaše omiljene autore i njihove nove knjige i druga izdanja. Onda pregledajte šta se dešava u obližnjim knjižarama. Idite na nešto! Nikada ne znate koga ćete sresti ili šta ćete sledeće početi da čitate.
 
9. Pročitajte knjigu koja je osvojila neku značajnu nagradu

Da li ste nekad bili svedok uzbuđenju zbog nekog romana koji je pobrao savršene kritike i velike pohvale? To su obično oni romani koji dobijaju nagrade zbog nesvakidašnjih priča i zato što čitaocu otvaraju nove vidike. Nemojte se i dalje pitati šta je u tome toliko sjajno: uzmite i pročitajte! Povodljivost nekad može da dovede i do dobrog izbora.

 

10. Završite SVE knjige koje ste počeli

Da, čuli ste me. Znam da je većina nas kriva za ovo: čim neka „onako“ knjiga postane „bezvezna“ zatvaramo je. Nemojte tako i ovog puta; sve što započnete ove godine, završite. Biće vam poznata čitava priča, a naučićete i nešto o sebi i tome šta sve možete sa knjigom kada zagusti. Na kraju krajeva, kada je završite znaćete sa sigurnošću da li biste to ponovili; ko još želi da ostane u nedoumici?
 
11. Poklanjajte, poklanjajte, poklanjajte!

To donosi radost svima! Ovo je vreme kada treba poklanjati. Nemojte samo baciti svoje knjige, one su na neki način žive priče koje mogu doneti radost novom vlasniku. Prihvatilišta, škole, biblioteke, prodavnice ili ljudi koje poznajete.
 
12. Kupite knjigu u nekom novom gradu ili državi 

Dobra stara putna groznica. Sve nas spopadne posle Nove godine, jer su nove stvari uvek dobre. Gde god da idete, ako je to neko mesto na kom nikad niste bili, kupite knjigu u lokalnoj prodavnici. To će biti vaše novo štivo i uspomena na prvo putovanje u novoj godini.


 
Nemojte zaboraviti: uvek postoji novo poglavlje koje možete započeti. I nikada nije suviše kasno da uradite šta god da želite. 
 
 
 
Autor: Frančeska Kontreras
Izvor: bookstr.com


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.