Laguna - Bukmarker - 10 neobičnih detalja iz života slavnih pisaca - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 neobičnih detalja iz života slavnih pisaca

Mnogi od njih imaju luckaste radne navike ili metafizičke hobije. Pisci su kompleksna intelektualna bića koja crpe inspiraciju iz dubina svoje nepresušne mašte. Oni su stanovnici različitih svetova, koji ponekad vode živopisne, ekstravagantne živote, a ponekad egzistiraju u izolaciji i siromaštvu. Predstavljamo vam 10 interesantnih detalja iz života poznatih pisaca.



Bolje sprečiti nego lečiti

Danski pisac Hans Kristijan Andersen uvek je sa sobom na putovanja nosio konopac, za slučaj da u hotelu u kome je odsedao izbije požar.

Kreativna blokada? Šta je to?

Druga verzija romana „Na putu“ američkog pesnika Džeka Keruaka otkucana je za tri nedelje. Odlučivši da ga ništa ne sme ometati u pisanju, listove papira je povezao selotejpom kako bi dobio rolnu dugačku skoro četrdeset metara.



„Gledaj me u oči“

Jedan od najvećih romanopisaca viktorijanske epohe, engleski književnik Čarls Dikens, redovno je praktikovao hipnozu (u to vreme poznatu pod nazivom mesmerizam). Mesmerizam je veština koju je, navodno, veoma teško savladati, ali Dikens je posedovao prirodni talenat.

Ni mućkan ni mešan

Hemingvej, koji je za života bio i vojnik i amaterski bokser i lovac, bio je poznat kao prava muškarčina. Nikoga neće iznenaditi to što organizacija koja upravlja njegovom ostavštinom proizvodi rum koji nosi piščevo ime.

Druga strana

Tokom svoje književne karijere, Oldos Haksli (autor knjige „Vrli novi svet“) se upoznao sa dejstvom psihodeličnih droga. Pisanje holivudskih scenarija mu baš i nije išlo od ruke, ali ga je zato eksperimentisanje sa LSDom i meskalinom, dokumentovano u njegovoj knjizi „Vrata percepcije“, učinilo ikonom kontrakulture. Haksli je čak na samrti od supruge zahtevao da mu ubrizga LSD. Tenesi Vilijams bi mu sigurno zavideo.



Potraban mi je dobar zubar

U situacijama kada nije mogao da nađe posao, autor romana „Bludni sin“ Čarls Bukovski je  preživljavao jedući jedan slatkiš dnevno. Bio je to „pejdej“ – nugat obložen slanim kikirikijem i karamelom – i koštao je samo 5 centi.
 
Uvek spremna žena

Kada joj inspiracija pokuca na vrata, Dž. K. Rouling je spremna kao zapeta puška. Jednom prilikom su joj u toku leta avionom na pamet pala čuvena imena kuća u Hogvartsu, a ona ih je zapisala na papirnoj kesi za povraćanje!

Skromno poreklo

Džordž R. R. Martin, autor serijala „Pesma leda i vatre“ (kasnije adaptiranog kao „Igra prestola“), proveo je skromno detinjstvo u jednom naselju u Nju Džerziju. Oduvek je želeo da putuje, a čitanje mu je omogućilo beg u druge svetove.


 
Kašičica soli

Autorka „Meri Popins“ P. L. Travers se neprestano sukobljavala sa Voltom Diznijem tokom snimanja adaptacije njene knjige. Prezirala je izabrane pesme i nije joj se dopalo kako su u filmu prikazali glavni lik: Popinsova je trebalo da bude gruba i stroga, a ne nežna i ljubazna dadilja.

Pravi pomodar

Pored pisanja, Oskar Vajld bio je strasni ljubitelj mode i dizajna enterijera. U kući je imao ekscentrično ukrašen salon sa plafonom plave boje, oslikanim zmajevima, dok su zidove krasili gipsani reljefi u obliku paunovih pera.
 
Izvor: interestrip.com
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.