Laguna - Bukmarker - 10 najneobičnijih knjižara na svetu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 najneobičnijih knjižara na svetu

Postoje li bolja mesta od knjižara? One mogu biti ogromna prostranstva gde se možete izgubiti u moru polica ili male knjižare u kojima ćete pronaći davno zaboravljene dragulje. Postoje i one u kojima se možete malo napiti pa pokušati da čitate Džojsa. A tu su i one knjižare koje su jednostavno... uvrnute (ali i dalje dobre jer su prepune knjiga). Ovo su najneobičnije knjižare na svetu.

Ako ste ikada želeli da kupujete knjige na brodu, u vozu ili na podzemnom parkingu, onda definitivno ove prodavnice morate staviti na svoju listu putovanja. Ove knjižare se kreću od neverovatno prostranih do tajnih malih ćoškova privatnih stanova. Skučene su, prelepe, bizarne i sve između. U bar jednoj od njih ćete moći i da prespavate ako unapred bukirate putovanje (a san svakog ljubitelja knjige je da provede noć zatrpan gomilom književnosti).

Pred vama se nalazi deset najneobičnijih knjižara koje svet ima da ponudi. Nakon čitanja, posetite svoju lokalnu knjižaru jer je uvek pravo vreme za kupovinu novih knjiga:
 
1. „El Ateneo Grand Splendid“ u Buenos Airesu u Argentini

„El Ateneo Grand Splendid“ je verovatno jedna od najlepših knjižara na svetu, a definitivno je najlepša knjižara napravljena u okviru starog pozorišta. Samo pozorište je staro više od sto godina što ovu knjižaru čini veličanstvenom.

FOTO: David - www.flickr.com / CC BY 2.0 / Wikimedia commons 

2. „The Book Barge“ („Književna barka“) u Stafordšajru u Engleskoj 

Da, „Književna barka“ je plutajuća knjižara koja tumara kanalima Engleske i odnedavno Francuske. Morate zakazati termin kako biste kupili knjige, ali će oni za vas spremiti „malu biblioteku“ knjiga skrojenih po vašem ukusu. Sara Henšou, knjižarka, čak je i napisala knjigu o svom iskustvu pretvaranja stare barke u knjižaru.

3. „La Caverne aux Livres“ u Over-sir-Oaz u Francuskoj

Ako su romantične knjižare vaš stil, onda svakako ne želite da propustite posetu „La Caverne aux Livres“ („Pećina knjiga“). Knjižara je napravljena u starom poštanskom vozu u Over-sir-Oazu u Francuskoj. Spolja izgleda kao bilo koji demontirani voz, ali je iznutra prepuna hiljadama najrazličitijih knjiga.

4. „Brazenhead Books“ u Njujorku u Sjedninjenim Američkim Državama

Dve reči: skrivena knjižara. „Brazenhead Books“ je čudna, mala (tajna) knjižara koja je nekada bila prava prodavnica, ali se premestila u nečiji stan, pa u sledeći, i tako već godinama. Tokom nekih noći, više je književni klub nego knjižara i moraćete da istražujete kako biste je našli, ali svakako ni ne želite da skrivena knjižara bude laka za pronalaženje.



5. Knjižara „Saraiva“ u Rio de Žaneru u Brazilu

Ova knjižara na gornjem nivou ima ogromnu dugu koja je napravljena zahvaljujući bojama korica knjiga i zbog toga ćete definitivno poželeti da promenite boje na svojoj sobnoj polici. Cela prodavnica je dekorisana u duginim bojama sa mnoštvom udobnih, šarenih uglova za čitanje.
 
6. „Selexyz Dominicanen“ u Mastrihtu u Holandiji

„Selexyz Dominicanen“ je prvobitno bila crkva nastala pre 700 godina. Zatvorio ju je Napaleon Bonaparta, a kasnije je otvorena kao magacin i zatim kao skladište bicikala. Na kraju je redizajnirana u neverovatno lepu knjižaru, savršenu čak i za najzahtevnije čitaoce.

FOTO: FaceMePLS from The Hague, The Netherlands - His Own Bookshop. / CC BY 2.0 / Wikimedia commons

7. Knjižara „1200“ u Guangžuu u Kini

Ne samo da je ova knjižara otvorena 24 časa, već u njoj možete i besplatno odsesti ako unapred najavite svoj dolazak mejlom. U okviru knjižare nalaze se bar, kuhinja i mnogo kauča i klupa za udobno čitanje.

8. „Libreria Alta Acqua“ („Knjižara visoke voda“) u Veneciji u Italiji

„Knjižara visoke vode“ je poznata po svom neobičnom načinu izlaganja knjiga. Ako želite da kupite knjigu ovde, moraćete da je iskopate iz gomila koje se nalaze u čamcima ili kadama. Od knjiga su napravljeni nameštaj i stepenice u knjižari, a tu je i gondola koja pluta svaki put kada je knjižara potpljena.
 
9. „The Last Bookstore“ („Poslednja knjižara“) u Los Anđelesu u Kaliforniji

„Poslednja knjižara“ u El Eju je prelepi, isprepletani lavirint novih i polovnih knjiga. Prodavnica je poznata po ogromnom broju knjiga, čudnom dizajnu i veoma inventivnom načinu izlaganja naslova.



10. „Librairie Avant-Garde“ („Avangradna knjižara“) u Nandžangu u Kini

„Avangradna knjižara“ je bukvalno podzemna knjižara: napravljena je na nekadašnjem podzemnom parkingu (koji je nekada bio bunker). U okviru knjižare postoje i biblioteka, kafić i mnogo mesta za čitanje, a prijemni pult je napravljen od starih knjiga.
 
 
Izvor: bustle.com    
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.