Laguna - Bukmarker - 10 filmova koji su nam omogućili da zavirimo u svetove čuvenih pisaca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 filmova koji su nam omogućili da zavirimo u svetove čuvenih pisaca

Odabrali smo deset filmova koji na neki način dokumentuju živote pisaca iz različitih epoha, od Džona Kitsa do Dejvida Fostera Volasa. Gledanje ovih biografskih filmova može da vam pruži dodatne informacije o njima i vrlo je zanimljivo posmatrati koliko su režiseri i glumci bili uspešni u interpretaciji ličnosti i jezika ljudi koje poznajemo samo kroz njihova dela. Bilo da je reč o piscima, pesnicima, urednicima časopisa, ovi filmovi će vas na neko vreme odvojiti od knjige... ali samo na kratko!



„Kraj turneje“ („The End of the Tour“, 2015)

Ovaj film iz 2015. godine predstavlja adaptaciju memoara Dejvida Lipskog objavljenih pod nazivom „Although of Course You End up Becoming Yourself... A Road Trip With David Foster Wallace“. Lipski je 1996. godine proveo pet dana sa čuvenim piscem intervjuišući ga za časopis „Roling Stoun“, a ovo je prvi film posvećen njemu. Vrlo intimna, karakterna drama sa Džejsonom Sigelom i Džesijem Ajzenbergom u glavnim ulogama, na pravi način odaje počast samom činu pisanja, nudeći gledaocima vrlo pronicljiva zapažanja o ljudskoj prirodi.

„Ronilačko zvono i leptir“ („The Diving Bell and the Butterfly“, 2007)

Džulijan Šnabel dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoju nezaboravnu ekranizaciju veoma inspirativne priče Žana-Dominika Bobija koji se borio sa posledicama teškog moždanog udara u četrdeset trećoj godini. Nekadašnji urednik francuske modne biblije, časopisa „El“, nakon moždanog udara ostaje fizički potpuno paralisan, ali mentalno potpuno zdrav. Bobi, kojeg u filmu tumači Metju Almarik, insistira da napiše roman o svom iskustvu, uprkos činjenici da je bio u stanju samo da trepće levim okom. To je i uradio uz pomoć svoje krajnje posvećene negovateljice. Ovo je priča o čoveku koji je prkosio svemu što mu se isprečilo na putu i nastavio život bez obzira na drastične fizičke nedostatke.



„Urlik“ („Howl“, 2010)

Džejms Franko tumači ulogu pesnika Alena Ginsberga, pripadnika Bit generacije, u filmu koji rekonstruiše period kada je pisao svoju najpoznatiju epsku poemu i kada je doživeo promenu svesti. Scenario i režiju potpisuju Rob Epstajn i Džefri Fridman. Ovaj film iz 2010. godine verno prikazuje suđenje Ginsbergu iz 1957, optuženom za razvrat i istovremeno pokušava da oživi određene odlomke iz poeme „Urlik“.

„U potrazi za Nedođijom“ („Finding Neverland“, 2004)

Ova istorijsko-fantastična drama iz 2004. godine predstavlja vrlo slobodnu interpretaciju života škotskog dramaturga Džejmsa Metjua Barija i njegovog odnosa prema jednoj mladoj udovici i njenoj deci koji ga je inspirisao da napiše dramu „Petar Pan, dečak koji nije želeo da odraste“. Film je režirao Mark Forster, a glavne uloge tumače Džoni Dep i Kejt Vinslet, koji uspevaju da izuzetno šarmantnom izvedbom dočaraju bogatstvo njegove mašte.



„Anđelin pepeo“ („Angela’s Ashes“, 1999)

Zasnovan na istoimenoj bestseler autobiografiji Frenka Mekorta, film prikazuje turobnu i na trenutke srceparajuću priču o irskoj katoličkoj porodici iz Limerika. Priču pratimo iz perspektive potogodišnjeg Frenka koji se sa svojom porodicom tridesetih godina XX veka, u potrazi za boljim životom, doseljava u Bruklin, gde se suočava sa još dužom i težom borbom od one koju su ostavili za sobom u Irskoj.

„Paranoja u Las Vegasu“ („Fear and Loathing in Las Vegas“, 1998)

Ovaj kultni klasik iz 1998. godine – u režiji Terija Gilijama, sa Džonijem Depom i Benisiom del Torom u glavnim ulogama – prikazuje krajnje neobične likove koje je osmislio Hanter S. Tompson. Oni jurišaju ka Gradu greha, naoružani koferom prepunim narkotika u nadi da će uraditi reportažu o trci motociklista. Sličnost između njih dvojice i Tompsona je u tome što su svi tipični predstavnici gonzo-novinarstva – krajnje subjektivni, ne prave razliku između činjenica i fikcije. Zanimljiva činjenica: Tompson je lično obrijao glavu Džoniju Depu za ovu ulogu. Kakva čast.



„Silvija“ („Sylvia“, 2003)

Iako nam je Gvinet Paltrou priuštila briljantnu izvedbu, ovaj film ne pruža dublji uvid u predivan opus Silvije Plat. Umesto toga, priča se prvenstveno bavi njenim odnosom prema suprugu Tedu Hjuzu, kojeg tumači Denijel Krejg. Priča prati njihovu ljubav, od samog početka na Kembridž univerzitetu, pedesetih godina XX veka, a završava se njenim samoubistvom nakon što se sa decom vratila u Englesku.

„Sati“ („The Hours“, 2002)

Film „Sati“ donosi priču o tome kako roman Virdžinije Vulf iz 1925. godine „Gospođa Dalovej“ utiče na tri generacije žena. Nikol Kidman tumači ulogu Virdžinije Vulf dvadesetih godina XX veka. Džulijen Mur igra ulogu nesrećne žene koja tokom pedesetih godina čita ovaj roman, a Meril Strip je otelotvorenje same gospođe Dalovej s početka XXI veka, žene koja se bori da izbalansira svoj unutrašnji život sa spoljašnjim svetom.

„Sjajna zvezda“ („Bright Star“, 2009)

Ova britanska drama dokumentuje poslednje tri godine života romantičarskog pesnika Džona Kitsa, pre nego što je preminuo od tuberkuloze u dvadeset petoj godini života. U tom periodu pesnik je bio zaljubljen u Feni Bron, koja se pojavljuje u njegovim pesmama i kojoj je napisao veliki broj ljubavnih pisama. Film ima tužan kraj, ali ljubitelji ovog pesnika bi svakako trebalo da ga pogledaju.

Dakle, to je to – deset filmova koje preporučujemo da dodate na svoju listu, za one dane koje provodite na kauču ispred televizora. Čemu pisanje knjige kada možete da posmatrate kako je neko drugi to radio!?

Autor: Emer Mekeon
Izvor: bookstr.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
10.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
10.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
 sara i spodobe iz dečje sobe zorana penevskog u prodaji od 13 maja laguna knjige „Sara i spodobe iz dečje sobe“ Zorana Penevskog u prodaji od 13. maja
10.05.2024.
„Sara i spodobe iz dečje sobe“ je nova knjiga za mališane iz pera i mašte Zorana Penevskog. Sara ide u školu, ali više voli da ide kud je mašta vodi. Tu liči na tatu. Sara je ponekad šašava, ali pr...
više
ivan ivanji (24 januar 1929 9 maj 2024) laguna knjige Ivan Ivanji (24. januar 1929 – 9. maj 2024)
10.05.2024.
Književnik, prevodilac i autor Vremena Ivan Ivanji preminuo je na Dan pobede nad fašizmom, tamo gde je pre 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilomet...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.