Laguna - Bukmarker - 10 autora najprodavanijih dela svih vremena - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 autora najprodavanijih dela svih vremena

Pre nego što vas upoznamo sa nekim od najprodavanijih autora svih vremena, moramo napomenuti da prilikom sastavljanja ovakvih lista u prvi plan često dolazi pitanje tumačenja pojma autor. I Stiven King i Dž. K. Rouling pisali su pod pseudonimima (Ričard Bahman odnosno Robert Galbrejt) i oboje su otkriveni. Iako je sasvim logično da se u njihovu bibliografiju ubroje i knjige koje su napisali pod lažnim imenima, postoje situacije u kojima pripisivanje autorstva ne ide tako lako. Primera radi, autorom knjige „Opšta istorija pirata“, koja predstavlja ključni izvor informacija o zlatnom dobu pirata, smatra se izvesni kapetan Čarls Džonson. Međutim, istoričari ni do današnjeg dana nisu uspeli da dokažu da je Džonson ikada postojao, pa je 1932. godine jedan naučnik odlučio da autorstvo pripiše Danijelu Defou – zato se danas ovaj naslov često nalazi pored njegovog imena. Tokom proteklih nekoliko decenija sve je više onih koji smatraju da je stvarni autor knjige bio novinar Natanijel Mist. Čije bi se ime onda našlo na listi najprodavanijih – Defoovo, Mistovo ili možda ničije?



Kao drugo, naglašavamo da smo sa spiska izostavili religiozne spise, kao i da ovde nikako nije reč o konačnoj, iscrpnoj, niti „top 10“ listi – ovo su samo imena nekih od kandidata za autora najprodavanijih knjiga svih vremena.

1. Mao Cedung – milijarde i milijarde

„Mala crvena knjižica“ kineskog predsednika Mao Cedunga zauzima prvo mesto na svim postojećim listama najprodavanijih knjiga svih vremena. Ali Cedung bi se na našoj listi našao i bez ove knjige citata. Prema rečima sociologa Žengjuan Fua, proizvodnja i prodaja predmeta i simbola koji se povezuju sa Maovom ličnošću nemaju presedana u istoriji: „U periodu između 1966. i 1976. godine, 1820 državnih štamparija odštampalo je 6,5 milijardi primeraka 'Male crvene knjižice', 840 miliona kompleta 'Sabranih dela Mao Cedunga', 400 miliona primeraka 'Pesama predsednika Maoa' i 2,2 milijarde Maovih fotografija (u pet standardnih veličina).“

2. Agata Kristi – oko 2 milijarde

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je, sa dve milijarde prodatih knjiga, najprodavaniji autor fikcije svih vremena. Osim toga, Unesko je navodi i kao najprevođenijeg autora u istoriji.

3. Barbara Kartlend – preko 600 miliona

Engleska autorka Barbara Kartlend pomoći će nam da ilustrujemo razliku između najprodavanijih autora i najprodavanijih knjiga. Navodi izvora se u izvesnoj meri razlikuju, ali većina se uglavnom slaže da je napisala 723 knjige (od čega 600 romana) i da se ukupan broj prodatih primeraka kreće između 600 miliona i jedne milijarde. Primenom proste matematike otkrivamo da je prodato oko milion primeraka svake knjige, ali količina objavljenih naslova – priča se da je ponekad objavljivala i dvadeset knjiga godišnje – bila je dovoljna da se nađe među najprodavanijim autorima.


Foto: Allan warren Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

4. Korin Teljado – oko 400 miliona

Prema članku objavljenom u engleskom Gardijanu povodom njene smrti, mnogi veruju da je Korin Teljado bilo ime izdavačke kuće, a ne stvarne ličnosti. Slično Barbari Kartlend, Teljado je pisala ljubavne romane, ali je bila daleko produktivnija. Procenjuje se da je tokom šezdesettrogodišnje karijere napisala između četiri i pet hiljada knjiga. Smatra se najprodavanijom autorkom u istoriji Španije i po broju čitalaca stoji rame uz rame sa Migelom de Servantesom. Tokom Frankove diktature, njene knjige su oštro cenzurisane. Neki izvori navode da su joj u tom periodu režimski cenzori odbijali i po četiri knjige mesečno.

5. Doktor Sus – između 100 i 650 miliona

Pablišers vikli je 2001. godine sproveo anketu na osnovu koje su kreirali listu najprodavanijih dečijih knjiga. Među prvih dvadeset, nalazilo se šest naslova čiji je autor bio Teodor „Doktor Sus“ Gajzel. Vašington post je nedavno objavio da je ovaj autor prodao oko 650 miliona knjiga u 95 zemalja. Sa 17,5 miliona prodatih primeraka, vodeće mesto zauzima knjiga „Zelena jaja i šunka“.

6. Čarls Šulc – nepoznato, najmanje 300 miliona

Novine i časopisi stvaraju veliki problem prilikom kreiranja ovakvih lista. Ako svakodnevno pišete članke za neki dnevni list, a on recimo ima tiraž od jednog miliona, vaša statistika će se brzo menjati. Iako je mali broj onih koji novine kupuju zbog jednog jedinog autora, Čarls Šulc predstavlja izuzetak. Prema članku koji je 1999. godine objavljen u Volstrit džornalu, Šulc je prodao više od trista miliona knjiga. Ali njegov strip o avanturama Čarli Brauna i družine je kategorija za sebe. U jednom trenutku imao je 355 miliona čitalaca i izlazio u 2600 dnevnih listova u 75 zemalja sveta. Vašington post navodi da je Šulc na stripu radio svakodnevno, sedam dana u nedelji, od njegovog nastanka u oktobru 1950, sve do gašenja početkom dvehiljaditih. Stručnjaci koji se bave izučavanjem popularne kulture ističu da je strip Peanuts najduža priča u istoriji čovečanstva, čiji je autor jedan čovek.



7. Eičiro Oda – oko 450 miliona

Od 1997. godine širom sveta je prodato oko 450 miliona stripova iz serije One Piece, iza koje stoji mangaka (autor mange) Eičiro Oda. Oda je 2015. ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao autor sa najvećim tiražom u okviru jedne strip serije.

8. Džejms Paterson – oko 300 miliona

Paterson se još od početka novog milenijuma smatra najprodavanijim autorom današnjice. On je prvi pisac u istoriji koji je prešao prag od milion prodatih e-knjiga, a istovremeno i autor sa najvećim brojem bestselera na listi Njujork tajmsa.

9. Horejšo Eldžer  – oko 200 miliona

Majstor petparačkog romana za mlade Horejšo Eldžer stvarao je u drugoj polovini 19. veka, tokom perioda intenzivne urbanizacije SAD. Prilikom pisanja romana uvek se koristio istom formulom – sva njegova dela govore o mladim ljudima skromnog porekla, koji vrednim radom i zalaganjem postaju uspešni. Uspelo mu je čak i da dve naručene predsedničke biografije – Abrahama Linkolna i Endrua Garfilda – uklopi u isti, profitabilni, kalup.


                  
10. Lav Tolstoj – više od 400 miliona

Veoma je teško dokopati se podataka o prodaji knjiga starijih autora. Odličan primer toga je Lav Tolstoj. Podatak da je prodao više od 400 miliona knjiga, koji se može naći na internetu, potiče iz 1987. i baziran je na jednoj jedinoj rečenici iz članka Njujork tajmsa o Puškinu. Zašto se onda nalazi na ovoj listi? Kao prvo, nema nikakve sumnje da je ruski pisac prodao mnogo knjiga, čak i ako većina onih koji tvrde da su čitali njegova dela ne govore istinu. (Anketa koju je 2016. sproveo Bi-Bi-Si pokazuje da se većina ljudi samo pretvara da je pročitala poznata dela svetske književnosti. „Ana Karenjina“ i „Rat i mir“ su među pet naslova o kojima se najčešće laže.)

Kao drugo, Tolstojeva dela su u 21. veku iznenada postala veliki hit. Kada je Čitalački klub Opre Vinfri 2004. preporučio „Anu Karenjinu“, Njujork tajms je izvestio da je izdavač sa očekivanih 20 hiljada podigao tiraž na 800 hiljada primeraka. Tokom 2016. „Rat i mir“ je ušao na britansku listu bestselera zahvaljujući Bi-Bi-Sijevoj adaptaciji. Bez obzira na preciznost podatka o 400 miliona prodatih knjiga, očigledno je da Tolstoju i u 21. veku dobro ide.

Autor: Ostin Tompson
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.