Laguna - Bukmarker - Svaka pobeda je umetnost – Povodom memoara Fila Najta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Svaka pobeda je umetnost – Povodom memoara Fila Najta

Ime Fila Najta (Phil Knight) možda ne govori mnogo samo za sebe, ali kad se kaže da je u pitanju osnivač kompanije Nike, ništa više nije ni potrebno dodavati.

Zna se koliko je kvalitetna ova marka obuće, zna se koliko je ovaj brend prepoznatljiv zahvaljujući jednostavnom i upečatljivom logotipu – a sada imamo priliku da se putem jedne zanimljive knjige bliže upoznamo i sa životom čoveka čija je ideja najviše doprinela stvaranju proizvoda koji će se proslaviti na globalnom nivou.

Izvorno objavljeni pod naslovom Shoe Dog (2016), a u Laguninom prevodu na srpski kao „Umetnost pobede“ (2019), memoari Fila Najta ne govore samo o njegovom poslu i privatnom životu, nego je ovo i slika vremena (šezdesete i sedamdesete godine XX veka) tokom kojeg je Najt radio, stvarao i borio se za opstanak svoje firme, prvobitno nazvane Blue Ribbon, a pošto bez saradnikâ – pa ni bez protivnikâ – nema uspešnog biznisa, otuda je ova knjiga zapravo jedna šarenolika galerija zanimljivih ali ponekad i iritantnih ljudi karakterističnih za američki poslovni svet.

Težeći ostvarenju tipičnog zapadnog sna, Fil Najt je duhovnu inspiraciju najviše nalazio u istočnjačkim mudrostima, a najbolje poslovno tržište u zemljama jugoistočne Azije, od kapitalističkog Japana do komunističkih zemalja Kine i Vijetnama, što je samo po sebi fascinantno.

Sve vreme se držeći Konfučijeve mudrosti da čovek koji pomera planine najpre je pomerao kamenje, Najt će ka svom cilju ići korak po korak, ne odustajući prilikom neuspeha, ali i ne prestajući da stvara nove ambicije nakon ostvarenja starih.

Premda knjiga nije mnogo opterećena ekonomskim terminima, ipak je samo po sebi razumljivo što nas Najt upoznaje sa izvesnim tajnama (pa i sa nekim nelegalnostima) biznisa gde je milion dolara sasvim obična svota koja se za jedan dan može dobiti ili izgubiti, a sve to nije moglo proći bez napetog (maltene filmskog) suđenja niti bez poreskih problema sa birokratijom, što je potpuno normalno za bilo koji posao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najtovi memoari su još jedan dokaz da svaka pobeda sama za sebe predstavlja veliku umetnost, naročito ako je izvojevana na jedinstven i neočekivan način – a Najtu se ostvarila želja da bude deo vrhunskog sportskog sveta iako nije profesionalni sportista.

Sigurno onda nije slučajno što Najtova kompanija nosi naziv po uzoru na starogrčku boginju pobede.

Iako napisani s očiglednom tendencijom da novim generacijama pokažu pravi put ka uspehu i ostvarenju snova, Najtovi će memoari teško biti shvaćeni kao priručnik za svakoga, tim pre što neće svakom čitaocu biti lako da se poistoveti sa autorom i poveruje u sopstvenu snagu za realizaciju ličnih ideja.

Međutim, ako zahvaljujući ovoj knjizi makar i samo jedan čitalac dobije podstrek za ostvarenje svog sna – onda je Fil Najt uspeo i kao pisac.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.