Laguna - Bukmarker - Šest saveta kako da čitanje bude zabavno, a ne frustrirajuće - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Šest saveta kako da čitanje bude zabavno, a ne frustrirajuće

Za neku decu čitanje je izuzetno teško. I nimalo zabavno.



Zato je naša obaveza, kao genijalnih roditelja, da ih „potkupimo“. I da, mi to možemo. Mi možemo da učinimo da čitanje bude zabavno.

Pravilo za zabavu broj 1: Čitajte „pravu“ knjigu

Ništa ih više neće obeshrabriti nego da čitaju Dostojevskog, a oni bi pre čitali Rika Riordana ili serijal o Tomu Gejtsu. Važno je da vaše dete čita knjige koje su prikladne za njegov uzrast, a ne knjige koje su previše zahtevne. Izazovi se u ovom slučaju izjednačavaju sa obeshrabrivanjem.

Pravilo za zabavu broj 2: Neka vaše dete izabere knjige koje će čitati

Vaša deca vole da imaju svoje mišljenje kada je njihov život u pitanju. To je jedan od razloga zašto kažem da je važno da oni sami izaberu gomilu knjiga koja im izgleda dovoljno interesantno. (Ovaj predlog će vas mnogo manje koštati ukoliko posetite biblioteku, čak i u slučaju da morate da plaćate kazne za prekoračenje predviđenog roka za vraćanje knjiga. Ja volim da verujem da plaćanjem svojih kazni pomažem da se obnovi bibliotečki fond. Gutam knedlu upravo.)

Pravilo za zabavu broj 3: Istražujte van (tradicionalnih) čitalačkih okvira

Da li znate da se pod čitanjem podrazumeva i slušanje audio knjige? Da, oni je slušaju, ali evo razloga zašto se i to računa: slušanjem audio knjiga vaše dete može naučiti više reči (širenje vokabulara), a ovo podstiče i njihovo interesovanje o uređajima za čitanje. I ono što je najbolje, audio knjige pomažu vašoj deci da u samoj priči pronađu magiju reči. Ovo je KLJUČNI razlog zbog koga će zavoleti čitanje, a često je baš to ono što nedostaje deci, jer su peopterećeni dok sami čitaju.

Takođe, nemojte zaboraviti na čitanje preko uređaja kao što su ajped ili Kindl. Imajući u vidu to da su deca danas okružena tehnologijom, čitanje pomoću nje im možete biti i te kako privlačna ideja.

Na kraju, sećate se svih onih zabavnika i stripova? Da li ću biti dosadna ako spomenem da se i oni računaju kao čitalačka aktivnost?



Pravilo za zabavu broj 4: Napravite za njih zabavni kutak za čitanje

Zajedno sa vašim detetom napravite kul kutak za čitanje u kome će ono želeti da provodi svoje vreme. Kada kažem „kul“, mislim na atmosferu koju smo mi imali u našim spavonicama na koledžima: tepisi, lampe, veliki i mekani jastuci, posteri. Podesite svoje raspoloženje na opciju „zabava“. Zatim donesite knjige i, eto, zajedno ste napravili savršeni kutak za čitanje.

Pravilo za zabavu broj 5: Dozvoljeno je da budete pomalo luckasti i nestašni

Isprobajte ove ideje za kršenje pravila:

Dopustite svom malom frustriranom čitaocu da ostane budan do kasno sa svojom novom kul lampom za čitanje i dobrom knjigom.

Kada je vreme za čitanje, za promenu, čitajte vi svom detetu umesto ono vama. Ako želite, možete oponašati luckasti ili otmeni glas likova iz knjige.

Neka vaše dete ima slobodu da se kreće dok čita. Ako želi, neka skače na trampolini, može sedeti na lopti za vežbanje, a čak može vrteti i hulahop dok čita.

Pravilo za zabavu broj 6: Obratite pažnju na stvari koje vašem detetu predstavljaju problem

Ukoliko primetite da je vašem detetu potrebna pomoć prilikom čitanja, omogućite mu je. Testiranja, podučavanja, bilo šta. Nemojte čekati. Ti problemi neće nestati sami od sebe. Verujte mi. Jedna od strategija uz pomoć kojih sam se ja nosila sa tim jeste bilo baš to – poricanje problema. I jednostavno ne funkcioniše. (Prokletstvo!) Taj problem će samo rasti. A sigurna sam da može da bude baš veliki.

I ne brinite, vi držite sve pod kontrolom.
 
Autor: Melisa Tejlor
Izvor: readbrightly.com
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.