Laguna - Bukmarker - Roman „Beležnica profesora Miškovića“ uskoro kao TV serija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Roman „Beležnica profesora Miškovića“ uskoro kao TV serija

Zoran Janković producent i osnivač „Košutnjak filma“, najavio je da iz produkcijske kuhinje ove kompanije uskoro stiže nova serija „Beležnica“ zasnovana na romanu Ratka Dmitrovića „Beležnica profesora Miškovića“ iz 2014 – piše PISB.

Snimanja, ako ne bude dodatnih problema sa korona-epidemijom, počinju 6. ili 7. jula, a scenaristi na serijalu od 12 epizoda su Đorđe Milosavljević, Kosta Peševski i Radoslav Pavlović, dok je dužnost režisera pripala Miroslavu Lekiću.

Glavnu glumačku postavu činiće Momčilo Otašević, Svetozar Cvetković, Danica Radulović, Dejan Lutkić, Stefan Bundalo, Milena Radulović, Anica Dobra i mnogi drugi glumci, budući da je serija pisana za čak dve stotine uloga.

„Beležnica“ je drugačija serija od svega do sada rađenog – nešto sasvim novo, kako za ovu produkciju, tako i za svet domaćih serija.

„Radio sam na dve epizode ove serije. Prvu sam napisao davno, još kada se prvi put pojavila ideja da se radi serija po neobičnom romanu Ratka Dmitrovića. Bilo je to nedugo po objavljivanju knjige. Drugu sam napisao nedavno, kada se konačno krenulo u pripreme za proizvodnju. Veoma je neobična tema serije, i verujem da je to bio i razlog što se tako dugo čekalo na to da ona bude realizovana. Na neki način to je srpski Dosije Iks, osim što umesto agenata FBI u glavnoj roli imate novinara koji istražuje neobične i mistične slučajeve“, otkriva scenarista prve dve epizode serije Đorđe Milosavljević dodavši da je veoma radoznao kako će serija izgledati kada bude spremna za emitovanje.

„Beležnica“ će biti snimana u Kladovu, Kraljevu, Valjevu, ali i u Pirotu i Beogradu, i prati radnju romana koji je prema žanru kombinacija fantastike i trilera.

„Ne bih otkrivao sada previše o seriji, budući da nam početak snimanja tek predstoji. Priča nas kroz slučajeve pune fantastike, magije i neverovatnih situacija vodi paralelno na dva koloseka. Deo radnje smešten je u prve godine 21. vek, a deo u sedamdesete godine prošlog veka. Na tim slučajevima radi mladi novinar Boško Stevanović (glumi ga Momčilo Otašević) koji posle intervjua sa Jelisavetom Mišković (Anica Dobra), udovicom priznatog etnologa, profesora Arsenija Miškovića ulazi u svet neverovatnih čuda”, istakao je Janković, dodavši da će se u seriji pojaviti mnoga poznata glumačka imena.

Za sada se saznaje da ćemo, uz pomenute glumce, gledati i Isidoru Janković, Irfana Mensura i Aleksandra Radojičića. Serija nastaje u koprodukciji RTS i Telekoma Srbije.

Kako stoji u sižeu za roman Ratka Dmitrovića na kom je serija zasnovana „Beležnica“ je roman o tajnama oko nas i ljudima koji su s njima povezani.

Kada novinar beogradskog lista Argument, Boško Stevanoviću, u proleće 2002. godine dobije zadatak da napiše tekst o naučnoj ostavštini preminulog srpskog etnologa Arsenija Miškovića uplešće se u niz događaja koje nije mogao ni da nasluti. Umesto očekivano dosadnog razgovora s udovicom Mišković, ženom u godinama koja čeka poslednje životno putovanje, on će se susresti sa serijom misterioznih i naučno neobjašnjivih događaja o kojima nije ni sanjao da su mogući, a kamoli da su se odigrali i da još uvek traju u Srbiji.

Ti događaji čine sadržaj jedne male beležnice sa crnim koricama, koju će udovica Mišković pokloniti novinaru Stevanoviću. Ono što tamo piše godinama opseda neke ljude iz inostranstva – Beča, Londona, Moskve… i jednog gradića u Arizoni – a na kraju pokreće i lavinu čudnih događaja koji porodicu i prijatelje beogradskog novinara Boška Stevanovića dovode u životnu opasnost…
 
Izvor: art-anima.com 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.