Laguna - Bukmarker - Povodom 125 godina od rođenja srpskog nobelovca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Povodom 125 godina od rođenja srpskog nobelovca

„Jedini srpski pisac koji je živ u svetskoj književnosti je Ivo Andrić, njegova dela su prevedena na 49 jezika i on nije samo naš, već i savremenik svih čitalaca u svetu. Andrić je najtiražniji srpski pisac kada govorimo o piscima čija je vrednost nesporna. On je među nama i tu će dugo ostati“, ističe Miro Vuksanović predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića.

Jubilej, 125 godina od njegovog rođenja, obeležava se brojnim programima koje organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti i Zadužbina Ive Andrića, ali i pojedinačne ustanove u Beogradu i Srbiji.

„Naći ćete u podacima o Andriću da je on rođen 9. oktobra, na drugom mestu ćete naći da je rođen 10. oktobra jer taj datum rođenja nije tačno utvrđen. Kada su ga svojevremeno pitali da on to razreši, on je rekao: 'Pa koga interesuje u koji datum i u koji sat sam ja rođen.' Tako Zadužbina Ive Andrića drži da je to 10. oktobar, a u nekim zvaničnim dokumentima piše 9. oktobar“, kaže Miro Vuksanović za Blic.

Danas, u utorak 10. oktobra, u Zadužbini koja nosi njegovo ime, biće uručena Andrićeva nagrada i predstavljen godišnjak „Sveske“, koji izlazi već četrdesetak godina i uvek je u celini posvećen Andriću i njegovom delu.

Već u petak, 13. oktobra, u SANU će biti održana Svečana akademija na dan kada se 1974. Andrić poslednji put pojavio u javnosti.

„Tada su u Narodnom pozorištu u Beogradu Andrić, Crnjanski, Selimović, Ćopić, Matić, Vučo, Popa i Stevan Raičković čitali svoje radove u čast oslobođenja Beograda, Andrić poslednji put javno čitao odlomke svojih pripovedaka, pred odlazak u bolnicu odakle se nije vratio“, podseća Vuksanović.

Svečana akademija imaće dva dela – „Akademici o Andriću“ u okviru koga će pet pisaca i članova SANU govoriti o Andriću, i „Andrić o akademicima“ sa odabranim tekstovima od Vuka i Zmaja, preko Skerlića, do Dučića, koje će govoriti glumci, a program će se završiti monologom Nebojše Dugalića iz „Proklete avlije“.

„Andrić je postao zajedno sa Vukom i Njegošem treći stub srpske kulture. Ne bismo pogrešili ako bismo rekli da su Vuk, Njegoš i srpski jezik njegovi roditelji“, kaže za Blic akademik Matija Bećković, jedan od govornika na Svečanoj akademiji.

Najambiciozniji deo programa, prema rečima Vuksanovića, je naučni skup 13. i 14. decembra u organizaciji Akademije, koji će okupiti 42 istoričara književnosti i književnih kritičara sa katedri i instituta na kojima se izučava srpska književnost.

Na sajtu Zadužbine Ive Andrića nalazi se snimak uručenja Nobelove nagrade piscu i njegov govor prilikom dodele nagrade.

 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više
prikaz knjige ko te šiša duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona laguna knjige Prikaz knjige „Ko te šiša!“: Duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona
28.03.2024.
Kratke priče u debitantskoj zbirci „Ko te šiša!“ Irene Petrović odvijaju se u prostoru beogradskih frizerskih salona: od pretesnog lokala zapuštenog enterijera, opremljenog dotrajalim priborom u kome ...
više
prikaz mladih kritičara hilda i skriveni narod  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Hilda i skriveni narod“
28.03.2024.
Ova knjiga je jako zanimljiva i poučna. Radi se o devojčici Hildi koja treba da se preseli u Trolberg. Da, to je ista ona naša drugarica Hilda iz stripova Luka Pirsona. Znajući Hildu, pretpostavljate ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.