Laguna - Bukmarker - Pet ljupkih maca bibliotekarki - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pet ljupkih maca bibliotekarki

Nikoga neće iznenaditi podatak da pasionirani čitaoci vole mačke. One su verovatno jedina životinjska vrsta koja uživa u dugim periodima mirovanja i mrtve tišine, koje zahteva čitanje. I ne samo da knjigoljupci vole mačke – mačke vole knjige. Predstavljamo vam pet mačaka koje su u svojoj ljubavi prema knjigama otišle korak dalje, postavši stanari različitih biblioteka.



Elsi – Javna biblioteka u Sent Heleni

Ne, ne namiguje vam – jedno oko joj je zeleno, a drugo boje ćilibara. Osim privlačenja pažnje svojim neobičnim izgledom, Elsi obavlja i brojne druge iscrpljujuće aktivnosti poput spavanja i upoznavanja sa posetiocima ove kalifornijske biblioteke. U posetu joj često dolaze psi i druge mačke, a njeni dvonožni prijatelji, koji su u biblioteku došli zbog knjiga, zadržavaju se duže nego što su planirali zahvaljujući njenom šarmu. Ime je dobila po jednoj pokroviteljki biblioteke. U opisu Elsinog radnog mesta nalaze se i pružanje moralne podrške zaposlenima i podnošenje izveštaja o noćnim aktivnostima u biblioteci.



Triksi – Javna biblioteka u Indipendensu

Triksi je jedne jeseni ostavljena ispred biblioteke u ovom gradiću u Kanzasu. Zaposleni su joj pružili krov nad glavom i ubrzo je pobrala simpatije ljubitelja knjige. Radi se o umiljatoj životinjici koja uživa u životu među knjigama, druženju sa ostalim ljubimcima i dremanju tokom važnih sastanaka. I ona ima svoju stranicu na Fejsbuku, gde možete videti kako provodi vreme u biblioteci.



Bibliotečka mačka – Univerzitetska biblioteka u Edinburgu

„Bibliotečka mačka“ je pre titula nego ime. Njen prvi nosilac bio je smoking mačor po imenu Džordan, koji je čak objavio i knjigu o svojim avanturama. Nasledila ga je mačka nepoznatog porekla, koju su osoblje i studenti zvali jednostavno Bibliotečka mačka 2. Zahtevna uloga miljenika studenata u međuvremenu je prešla u šape Bibliotečke mačke 3, koja vreme najradije provodi dremajući na različitim komadima bibliotečkog nameštaja. Slika i prilika predanog državnog službenika.



Niks – Okružna biblioteka u Česterfildu

Biblioteka okruga Česterfild u američkoj državi Virdžiniji dugo je uživala u uslugama slepe mačke Niks, koja je ime dobila po grčkoj boginji noći. Niks je, između ostalog, u ovoj kulturnoj instituciji igrala ulogu terapijske životinje. Nedavno se povukla iz aktivne službe i sada radi od kuće. Ona je pravi dokaz da vam nisu potrebne oči da biste voleli knjige. Njen omiljeni oblik transporta bila su bibliotečka kolica, a omiljena aktivnost – ometanje zaposlenih u radu na kompjuteru.

Foto: overbooked2.com

Steks – Javna biblioteka u Ličfildu

Biblioteka gradića Ličfild u Ilinoisu dom je vredne mace Steks. Pored druženja sa posetiocima na prijemnom pultu, ona zaposlenima pomaže u radu na kompjuteru i vraćanju knjiga na police. Kucanje po tastaturi joj možda nije jača strana, ali trudi se iz petnih žila. Rado pozira za svoju liniju majica i šolja (prihod od prodaje ide biblioteci i organizaciji za udomljavanje životinja), a u slobodno vreme pronalazi i druge načine za prikupljanje donacija. Steks je pravi mali čupavi preduzetnik.

Foto: litchfieldpubliclibrary.org


Autor: Kali Noris
Izvor: bookstr.com
Prevod: Jelena Tanasković
Fotografije preuzete sa fejsbuk stranica: 
  1. Elsie the Library Cat
  2. Trixie the Library Cat
  3. Library Cat


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.