Laguna - Bukmarker - Osam načina na koje roditelji odvraćaju decu od čitanja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Osam načina na koje roditelji odvraćaju decu od čitanja

Ponekad nehotice odvraćamo svoju decu od čitanja. Znam da je teško poverovati, ali to je istina. Evo šta ne treba raditi i zbog čega.



1. Imati pogrešne knjige u kući

Ako su Stajnbekova dela i dnevne novine jedino štivo u vašoj kući, vaša deca neće poželeti da čitaju. Malo je verovatno da će se latiti knjige ako ona nije prilagođena njihovom uzrastu i interesovanjima. Kupite svom malom ljubitelju pasa knjigu o psima i fanovima Lego kocki knjigu o Lego kockama.

2. Imati ograničen pristup knjigama

Knjige motvišu decu da čitaju. Nema knjiga = nema čitanja. Pozajmljujte mnogo knjiga iz biblioteke. Nemojte uzeti samo jednu ili dve – uzmite ih trideset. Preplavite kuću knjigama. Zatim ih rasporedite u gomile u različitim prostorijama. (Ovo je delotvorno, verujte mi.)



3. Čitati naglas samo maloj deci

Ponekad zaboravimo da je i našoj starijoj deci potrebno da im čitamo naglas. Kao što verovatno znate, istraživanja su pokazala da je čitanje naglas deci najbolje za unapređenje njhove čitalačke veštine, a da ne pominjemo da ih motiviše da čitaju i samostalno. Osim toga, tako ćete imati priliku da pročitate odlične knjige koje će vas nadahnuti da zajedno diskutujete o njima i da se dodatno zbližite sa decom.

4. Ne dozvoljavati deci da sama biraju knjige

Deca žele da čitaju knjige koje sama odaberu. To ne znači da ne treba da ih posavetujete pri biranju dobre knjige, da ih naučite kako da izaberu knjigu koja je baš za njih ili da se pravite da čitate sažetak na korici ili omotu neke knjige kako biste ih usmerili ka njoj, ali mogućnost da samostalno izaberu knjigu budi u deci želju da je zaista i pročitaju. Možete izdvojiti nekoliko knjiga koje smatrate dobrim i dopustiti detetu da odabere jednu od njih, ako vam je tako lakse, ali konačan izbor mora biti njihov.



5. Nuditi deci samo knjige lake za čitanje

Često se deci koja tek počinju da čitaju se daju knjige lake za čitanje i sa rečima koje se lako izgovaraju, a te su knjige neverovatno dosadne. Dosadne su zbog toga što nemaju nikakvu radnju niti zaplet, pa dete sedi i samo povezuje reči u rečenice i ne vidi pravi smisao čitanja, a to su način pripovedanja i radnja. I ne samo to – dete postaje nezainteresovano i frustrirano. Pokušajte da im pronađete knjige za najmlađe koje zapavo imaju nekog smisla.

6. Predstaviti čitanje kao kaznu

Ako se slažete sa savremenim metodama roditeljstva znate da ne treba polaziti od kazne – „Nisi čitao i zato ne smeš da gledaš TV“ ili podmićivanja – „Dozvoliću ti da gledaš TV AKO budeš čitao“, već treba nagrađivati dobro ponašanje: „Bravo, puno si vremena proveo čitajući, sad možeš da gledaš TV pola sata“. Smatram da je ovo teško i pipavo, ali ne želimo da čitanje postane opterećenje ili kazna; želimo da bude divno i zabavno, i lako, i lepo. Razmislite kako da nagradite decu ako čitaju, ne da ih kažnjavate.



7. Biti roditelj koji ne čita

Deca posmatraju sve što vi radite. A onda vas imitiraju. Zbog toga je potrebno da vide kako vi redovno čitate. Stručnjaci kažu da se ovako ustaljuju dobri modeli ponašanja.

8. Ne ostavljati im dovoljno vremena za čitanje

Ako vaša deca imaju previše obaveza, neće imati vremena za čitanje. Znam da je ovo logično, ali treba pažljivo razmisliti o tome. Kakav je vaš svakodnevni raspored? Da l imate vremena da čitate? Od ključnog je značaja da deca imaju slobodno vreme u toku dana koje će im poslužiti i za čitanje i za opuštanje.

Autor: Melisa Tejlor
Izvor: readbrightly.com
Prevod: Sonja Laštro


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.