Laguna - Bukmarker - Nil Gejmen o novoj knjizi za decu „Gusarski gulaš“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nil Gejmen o novoj knjizi za decu „Gusarski gulaš“

U sklopu promotivne turneje, Nil Gejmen se uključio u program onlajn radija Kids Fun i govorio o novoj knjizi „Gusarski gulaš“ koju je ilustrovao Kris Ridl. Prenosimo vam deo tog razgovora.

Foto: Ståle Grut / NRKbeta / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

Vaša nova knjiga „Gusarski gulaš“ je predivna, prava avantura. Recite nešto o njoj našim slušaocima.

Ova priča je nastala zapravo pre 11 godina. Probudio sam se u hotelu u Francuskoj, bio sam tamo zbog pomocije crtanog filma „Koralina“, sa nekoliko rečenica koje su mi se motale po glavi:

Gusarski gulaš! Pravi gusarski gulaš!
Za tebe i za mene – mmm, ukusan je baš!


Na stočiću se nalazio papir i olovka pa sam zapisao nekih osam rečenica koje su mi bile u mislima. Savio sam papir i, da ga ne bih izgubio, stavio ga u futrolu pasoša. To je značilo da svaki put kada sam koristio pasoš, video bih ovih osam rečenica i osećao krivicu.

Pre nekoliko godina, kada smo radili postprodukciju serije „Dobra predskazanja“, pomislio sam kako dugo ništa nisam radio. Sin mi je tada imao dve godine, pa sam pomislio kako bih mogao da napravim knjigu koja bi njemu uskoro bila zanimljiva i koju bih mogao da mu pokažem kao dokaz da njegov tata stvara dela koja će mu biti zanimljiva.

Tako sam počeo sa radom na „Gusarskom gulašu“ i pisao sam recimo 10-12 rečenica svake noći. Brinuo me je zaplet. Sećam se da sam otišao na koncert i umesto da uživam u muzici, ja sam se dvoumio da li pirati treba nekoga da napadnu. Tada mi se javila ideja za deo priče o krofnama. Za one koji nisu pročitali knjigu još uvek, znajte u njoj ima krofni.

Nakon što sam napisao knjigu, pozvao sam Krisa Ridla, ilustratora, da mu je pročitam. Rekao mi je: „To je odlično. Ko će ilustrovati knjigu?“ Rekao sam mu da se nadam da će to biti on. „To je odgovor kome sam se nadao“, nasmejao se na kraju.

To je sjajno! Zamislite odgovor: „Neko drugi će je ilustrovati, samo sam želeo tvoje mišljenje!“

Kris zna da sam opasan i da je to moglo da se dogodi. (smeh) Ali nisam glup. Svakako ne mogu da zamislim nikog boljeg od Krisa.

Intervjuisala sam ga pre nekoliko meseci i pomenuo je ovu knjigu sa velikim uzbuđenjem. Sigurno je bilo sjajno sarađivati sa njim.

Volim da radim sa njim. Započeli smo saradnju pre 12 godina kada sam pisao „Knjigu o groblju“. Od tada smo često sarađivali. Volim kada radim nešto uvrnuto i znam da je Kris uz mene, tada je svet onakav kakav treba da bude.

Pre nego što odete, moram sa vama da odigram jednu „ili/ili“ igru koju igramo sa svim našim gostima. Da li je to u redu?

Naravno. Hajde da se igramo!

Za početak – knjige ili Kindl?

Knjige.



To kaže svaki pisac! Junaci ili negativci?

Oh... Mogu li da budu junaci koji su zapravo negativci ali su junaci? Volim tu ideju da su najbolji negativci uvek zapravo junaci koji rade stvari iz pogrešnih razloga, ali veruju da su u pravu.

Niko mi nikada nije dao ovakav odgovor pa ću ga prihvatiti! Filmska ili televizijska adaptacija?

Odlučiću se za televizijsku jer su veće šanse da će ispasti kako treba. Mada moram da napomenem da mi je od svih mojih adaptacija omiljena filmska verzija „Koraline“.

Pisanje ili čitanje?

Mislim da ću odabrati pisanje, ali je ovde izbor baš neizvestan. Najuzbudljivije mi je da pišem kada se osećam kao prvi čitalac.

Gulaš ili supa?

Ma dajte, to je ista stvar, samo su nijanse u pitanju. Lično bih odabrao supu jer volim supe, ali kao autor, odlučio bih se za gulaš jer mi se dopada koliko stvari možeš da staviš u njega.

Da li pišete kada vam je do toga ili imate određeno „radno“ vreme?

Verovatno sam bliži odgovoru „kada mi je do toga“. Ali isto tako veoma verujem u ideju: „Inspiracija će se javiti kada se ti pojaviš.“

Ovo će sigurno biti težak izbor – „Zvezdana prašina“ ili „Dobra predskazanja“?

Zli ste, zar ne? Ok, izabraću „Dobra predskazanja“ i to samo zato što sam „Zvezdanu prašinu“ napisao sam, a ovde je 50% knjige napisao Teri Pračet. Još uvek se smejem svim šalama koje je on napisao. Takođe, ova knjiga me podseća na mog prijatelja koji više nije sa nama.

Ako ste mislili da je to teško pitanje, vidite sad ovo – Kris Ridl ili Adam Reks?

Oh, baš ste zli! Obojica su sjajni autori i nisam im ja potreban da bi stvarali. Ali moram da izaberem Krisa jer radimo na tajnom projektu i ne bih voleo da se naljuti i odustane od njega.

A sada ono najvažnije – so i sirće ili sir i luk?

To je lako – volim so i sirće.

Sjajan odgovor! Prošli ste moj test! „Gusarski gulaš“ je u knjižarama. Ugrabite svoj primerak!

Čak i da vam se ne dopadaju reči, volećete ilustracije. Slike su veličanstvene!

Izvor: funkidslive.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.