Laguna - Bukmarker - Najstarija evropska knjiga pronađena je u grobu sveca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Najstarija evropska knjiga pronađena je u grobu sveca

U Britanskoj biblioteci u Londovnu otvorena je u oktobru izložba na kojoj je izložena najstarija evropska knjiga.



Izložba „Anglosaksonsko kraljevstvo: umetnost, svet, rat“ sadržaće nekoliko neverovatnih artefakata i rukopisa među kojima je „Domesday Book“ („Knjiga kraja sveta“) i prelepo ilustrovana „Lindisfarska jevanđelja“.

Ipak, jedna od najvećih atrakcija je mala crvena knjiga stara 1300 godina.

„The St. Cuthbert Gospel“ („Jevanđelje svetog Kutberta“) predstavlja znamenitost evropskog izdavaštva. Reč je o najstarijoj preživeloj evropskoj knjizi koja je još uvek cela u svom prvobitnom kožnom povezu.

Uprkos tome što je male veličine, ovaj rukopis nam može reći mnogo toga o knjigama u ranom srednjem veku, pre svega kako su pravljene i, još važnije, kako su korišćene.

„Jevanđelje svetog Kutberta“ dugo je bilo prekriveno velom misterije, ali istoričari koji rade u Britanskoj biblioteci su nedavno utvrdili da potiče iz kasnog sedmog veka.

Prvobitno je otkriveno 1104. godine kada su mošti jednog od najvažnijih britanskih svetaca, Kutberta, premeštane u novo svetilište u Darhamu. Kako navodi BBC, sveti Kutbert je povezivan sa mnogim čudima, a jedno od njih je činjenica da njegovo telo nikada nije počelo da propada. Deceniju nakon njegove smrti, prilikom otvaranja kovčega sveštenici su bili zapanjeni otkrićem da mu je telo bilo netaknuto.
 
Ipak, pre nego što je kovčeg zatvoren, sveštenici su primetili malu knjigu. Bio je to primerak „Jevanđelja po svetom Jovanu“ povezan crvenom kožom, u savršeno očuvanom stanju.

Kako se navodi u članku za „JSTOR Daily“, knjige, posebno one koje sadrže delove „Svetog pisma“, nisu služile samo za čitanje tokom srednjeg veka. Veoma često su čuvane kao svetinje i nošene kao talismani za zaštitu od zla. Smatralo se da samo prisustvo svetog teksta pruža posebnu zaštitu.

Znatiželjni sveštenici su pretpostavili da je knjiga bila vlasništvo velikog sveca i zato se verovalo da predstavlja još veću zaštitu.

Prvobitno se smatralo da je knjiga smeštena u kovčeg svetog Kutberta 698. godine, ali istoričari sada veruju da je zapravo napisana u ranom osmom veku i da je kasnije dospela u kovčeg sveca.

Ne zna se ko je poručio izradu knjige, a nešto malo smo saznali o pisaru koji je pažljivo prepisao svaki red „Jevanđelja po svetom Jovanu“ na pergament.
 
Ovaj nepoznati pisar je bio posebno talentovan. Istoričari smatraju da je tekst dobar primer elegantnog rukopisa iz ranog srednjeg veka, a kožni povez je posebno lepo dizajniran.

Knjiga je povezana na poseban način, poznat kao „koptsko šivenje“ jer potiče iz koptskih zajednica u Egiptu, ali je korišćeno širom Evrope, Vizantije i islamskog sveta.

Otkriće ovakve knjige pruža nam redak uvid u prošlost. Ako niste u mogućnosti da posetite izložbu u Londonu, znajte da je „Jevanđelje svetog Kutberta“ digitalizovano u celosti.

Prevod: Dragan Matković
Izvor: thevintagenews.com


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
roman tri hleba nasušna predstavljen u zemunu i trsteniku, a 10 maja promocija i u frankfurtu na majni laguna knjige Roman „Tri hleba nasušna“ predstavljen u Zemunu i Trsteniku, a 10. maja promocija i u Frankfurtu na Majni
29.04.2024.
Spisateljica Slavica Mastikosa predstavila je roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Zemunu i Trsteniku.   Promociju u Zemunu vodila je Jelena Jovanović, nastavnica srpskog jezika i ško...
više
druženje sa huanom pablom eskobarom u knjižari delfi skc 7 maja laguna knjige Druženje sa Huanom Pablom Eskobarom u knjižari Delfi SKC 7. maja
29.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
knjiga koja će vam promeniti život kada si otišao megi o farel u prodaji od 30 aprila laguna knjige Knjiga koja će vam promeniti život – „Kada si otišao“ Megi O’Farel u prodaji od 30. aprila
29.04.2024.
Roman Megi O'Farel „Kada si otišao“ čita se u jednom dahu. To je predivno napisana priča o odrastanju, zaljubljivanju i o još mnogo čemu važnom. Elis Rajks, mlada, povučena i pomalo smetena žena, u...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.