Laguna - Bukmarker - Književni žanr koji treba da čitate, zasnovan na vašem Majers-Brigs tipu ličnosti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Književni žanr koji treba da čitate, zasnovan na vašem Majers-Brigs tipu ličnosti

Da li ste ESTP ili INFJ? Osetljivi usamljenik ili centar zbivanja na žurkama? „Arhitekta“ ili „aktivista“? Ako ne znate šta je Majers-Brigs tip, pomislite na astrologiju za ljude koji ne veruju u astrologiju ali bez čudovišta poput riba i jarčeva. To je test ličnosti zasnovan na Jungovoj psihologiji, i kao i sve druge bitne stvari na ovom svetu, govori vam s kim da se viđate, gde da radite, i što je najvažnije, šta da čitate. Evo književnog žanra koji treba da čitate za vaš Majers-Brigs tip ličnosti, jer ta četiri slova možda znaju više o vama nego vi sami.



Majers-Brigs koristi četiri različite skale za određivanje vaše sudbine: „I“ ili „E“ označava „introvertne“ ili „ekstrovertne“, što je prilično jasno samo po sebi ako ste ranije nešto tražili na internetu. Ali postoje i „N“ ili „S“ koji označavaju „intuitivnost„ ili „čulnost“ i određuju da li intuitivno tumačite informacije ili ih doživljavate čulima. Zatim postoji „T“ ili „F“ za „razmišljanje“ ili „osećanje“, koje određuje da li ste prirodno logičar ili emotivac. Konačno, postoji „P“ ili „J“ koji znače „sagledavanje“ ili „procenjivanje“ i definišu da li ste improvizator koji se prepušta toku ili dobro organizovani donosilac odluka.

Ne postoji ispravan ili pogrešan tip ličnosti kada je u pitanju Majers-Brigs, ali vaša kombinacija slova vam može pomoći da pronađete svoj omiljeni žanr:

INFP: Magijski realizam

INFP-ovci su ljubazni, idealisti, poetični. Poznati kao „posrednici“ u grupi, uvek traže najbolje u ljudima. Oni su sjajni u ublažavanju krize ili izboru nadimka. Maštoviti INFP će možda poželeti da se sklupča sa velikom knjigom poezije ili delom magijskog realizma kako bi našao inspiraciju za svoj veoma kreativni um.

ENFP: Kratke priče

Poletni ENFP je neko ko je uvek u pokretu, uvek radi na nečemu i slobodnog je duha. Poznatom kao „aktivista“, druželjubivom ENFP-u će se svideti dobra kolekcija duhovit ih eseja ili satiričnih kratkih priča (pogotovo zato što mogu da pročitaju jednu, a onda se obavežu na sledeću avanturu).

INTP: Naučna fantastika

Kao inovativni pronalazači, INTP-ovci su „logičari“ grupe. Oni vole da uče, da traže obrasce i da proširuju svoj ogroman intelekt. Međutim, samo zato što su logičari ne znači da nisu kreativni! Naučna fantastika je savršena za dalekosežnog INTP-ovca, posebno ako se radi o naučno-fantastičnoj fantaziji koja se zasniva na pravoj nauci.



ENTP: Trileri

ENTP-ovci su „debatnici“: pametni, pronicljivi i uvek se trude da dokažu svoje. Možda će pomisliti da su trileri ispod njihovog visokog intelektualnog nivoa, ali dobar psihološki triler će naterati ovaj tip ličnosti da okreće stranice sve do raspleta na kraju knjige.

ENFJ: Književna fikcija

ENFJ je prirodni vođa. Nazivaju se „protagonistima“, strastveni su i harizmatični. Često se dobro snalaze kao nastavnici ili političari ili kao savetnici u kampovima – na bilo kojoj poziciji gde mogu da podele sa ostalima svoje urođeno samopouzdanje. ENFJ tipovi ličnosti saosećaju sa složenim likovima književne fantastike i voleli bi da svi čitaju više.

ENTJ: Memoari

Konkretno, vrsta memoara koji vas inspirišu da odete i osvojite svet. To je zato što su ENTJ-ovci „komandanti“: žestoki, ambiciozni ljudi koji vole da preuzmu vođstvo i pohitaju do uspeha. Inspiraciju nalaze u drugim uspešnim ljudima i vole dobar motivacioni tekst.

ESFP: Zabavna publicistika

ESFP-ovci su „zabavljači“. Oni su zabavni i energični, i ništa ih ne čini srećnijim nego da se u javnosti smeju glasno. Ovim tipovima ličnosti će se svideti sve što je smešno i zabavno za čitanje, ali urnebesni memoari iz šoubiznisa ili duhovita knjiga eseja će ih osvojiti brže nego bilo šta drugo.

ISFP: Eksperimentalna književnost

Umetnost, avantura, kršenje pravila! ISFP-ovci su „avanturisti“. Uprkos tome što su introvertni tipovi, vole da preuzimaju velike rizike i misle van okvira. Dajte im knjigu koja prevazilazi žanrove i obara tradiciju i oni će biti inspirisani da kreiraju sopstvenu nelinearnu audio dramu ili impresionistički grafički roman.

ESTP: Avanture

ISFP-ovci su možda avanturisti, ali ESTP tip ličnosti voli avanturističke priče. Kod „preduzetnika“ je najbitniji život na ivici. Oni vole smele i istinite priče o uspehu uprkos svim očekivanjima. Dajte im knjigu o penjanju na Everest ili splavarenju Amazonom, i nemojte se iznenaditi ako požele sami to da isprobaju.



ESFJ: Ljubavni romani

ESFJ-ovci su popularni u društvu. Oni su brižni „savetnici“ koji će uvek biti rame za plakanje ili prave plejliste da bi vas oraspoložili. Zbog pozitivnih stavova i snažne emocije mogu delovati kao nepopravljivi romantičari, tako da vole dobar ljubavni roman – sve dok postoji srećan kraj.

ESTJ: Biografije

ESTJ-ovci su retke osobe koje zapravo vole zajedničke projekte. Oni su veoma organizovani i društveni tipovi, poznati kao „izvršitelji“. Upravljanje drugim ljudima je njihov ne tako skriveni talent. Ovaj tip ličnosti će uživati u temeljno istraženoj biografiji, posebno nekog svetskog vođe ili aktiviste koji se založio za svoje ideale (naravno, na veoma organizovan način).

ISTP: Istorija / Istorijska fikcija

ISTP-ovci su praktični graditelji, stvaraoci i popravljači. Oni su „virtuozni“ tip ličnosti, i veoma su dobri u svakom zadatku na koji se namerače. Vole da rastavljaju stvari da bi videli kako rade, uključujući ljude i društva, tako da ih čitanje istorije ili istorijske fikcije zasnovane na istinskim događajima zaista fascinira.

INTJ: Misterije

Strateški „arhitekta“ jednostavno ne može da se zasiti kriminalističkih romana. Kao redak i promišljen tip ličnosti, INTJ-ovci jednostavno vole da sastavljaju niti i rešavaju probleme. Takođe vole da podele posebno dobro osmišljen zaplet sa ostalima, zato što je sramežljivi INTJ iznenađujuće siguran kada zna da je u pravu.



INFJ: Epska fantastika

INFJ-ovci su „advokati“ sa snažnim osećajem za dobro i loše. Epske borbe dobra i zla im baš odgovaraju. Kao jedan od najređih tipova ličnosti, imaju tendenciju da budu tihi, jake volje, intenzivni i kreativni, što ih čini savršenim kandidatima za jahanje zmajeva u bitkama ili staloženo vladanje svojim kraljevstvom vilenjaka.

ISFJ: Stripovi / Mange

Kao „branioci“, ovaj tip ličnosti želi da zaštiti ljude. Analitični su ali osetljivi, introvertni ali društveni, i duboko posvećeni tome da svet učine boljim mestom. Zato bi svi oni trebalo da se opuste uz dobar strip o superherojima ili uz mangu, i zabave se tako što će usmeriti svoju urođenu ljubav prema borbi protiv zla.

ISTJ: Publicistika

Praktični i posvećeni, „logističari“ su navučeni na publicistiku. Oni vole činjenice i brojke, ponose se svojim radom i ne podnose preterano sentimentalne klišee. Dajte im opširnu knjigu o detaljima novinarstva ili zanimljiv tom o nauci, i ovaj tip ličnosti će se uskoro pretvoriti u štrebera od sveg tog slatkog znanja.

Autor: Šarlot Alin
Izvor: bustle.com
Prevod: Ivana Jeremić


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.