Laguna - Bukmarker - „Kaput od mahovine“ ili kako Tićmijev talenat raste kao stablo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Kaput od mahovine“ ili kako Tićmijev talenat raste kao stablo

Novim poetskim romanom „Kaput od mahovine“ Stefan Mitić Tićmi još jednom potvrđuje zbog čega je jedan od najčitanijih dečjih pisaca današnjice, a ovo opojno, bajkovito mudro, duhovito i toplo ostvarenje razlikuje se od „Akiko“ po tome što je poetski zrelije i namenjeno i odraslima.



Ideja za „Kaput od mahovine“ rodila se kada je nastajala „Akiko“, koja je ovom mladom piscu predstavljala čvrst stub, a prvobitna zamisao bila je da ova druga knjiga bude slikovnica. Ipak, zahvaljujući Bobu Živkoviću koji je koricu i vinjete nove knjige dopunio vizuelnim rešenjem, nastao je još jedan roman.

„Prva ideja je bila da ovo bude slikovnica u kojoj devojčica ima taj neki teret koji nosi i zatim ide razvoj situacije i razrešenje, a u suštini sam sve vreme znao i sa Bobom sam pričao da to neće tako, jer je ovo dosta zrelija priča u odnosu na 'Akiko'“, kazao nam je Tićmi koji je juče svoju drugu knjigu prvo promovisao u Leskovcu.

„Kaput od mahovine“ najpre počinje kao bajka, priča je o Najdanu, čoveku kome izrasta drvo iz leđa, usamljenom i odbačenom  sanjaru, sve dok jedan umetnički projekat iz korena svima ne promeni život.

„Drvo koje Najdanu izrasta iz leđa predstavlja metaforu kako u stvari svako od nas ima neki teret koji nosi, ali u suštini reč je o umetnosti. Jedina sličnosti sa 'Ja sam Akiko' je u uvodnom delu koji sam napisao pre prve knjige“, objasnio je Tićmi.

Pored autora, na jučerašnjoj promociji u Laguni o novom Stefanovom romanu govorio je i doktor Zoran Antić psihoanalitički psihoterapeut koji je dao odgovor na pitanje da li će „Kaput ponoviti uspeh „Ja sam Akiko“.

„Očekujem da će ova knjiga još više da zainteresuje čitaoce zato što je jako varljiva u pozitivnom smislu, zato što je višeslojna uključujući i odrasle ljude. Ja nisam književni kritičar, govorim s aspketa moje struke i ova knjiga ima strukturu bajke i jako je značajna za decu, jer bajke i inače nude razumevanje nekih životnih zakona koji se izučavaju na maštovit način“, istakao je Antić.

Govoreći o glavnom junaku Najdanu, Antić je naglasio da on ima to drvo koje izrasta iz njega i koje simbolizuje teret, a da u stvari kao i u životu iz tereta proizađe vrlina.

„Međutim, bitno je da se do rešenja te celokupne situacije dolazi putem umetnosti, što će reći da je umetnost lekovita, tako da i sa naučne i umetničke strane dođemo do istog zaključka, jer u suštini i nauka i umetnost su jedno te isto, ljudi koji se time bave su velika deca i pitaju se oko mnogih stvari“,  dodao je Zoran Antić.

Autor bestselera „Ja sam Akiko“ nam je otkrio da su mu oni retki koji su imali prilike da pročitaju knjigu, rekli da svako ko je otvori vidi da je to on, što je njemu i najbitnije, da dok čitamo roman tok priče naprosto ide i teče.

Kaput od mahovine u prodaji je od juče u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Autor: Emilija Mladenović
Izvor: jugmedia.rs 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više
saša savić knjigu sam pisao šest godina u noc ima kad sam imao vremena laguna knjige Saša Savić: Knjigu sam pisao šest godina u noćima kad sam imao vremena
27.03.2024.
Saša, izbeglica iz Sarajeva, jedva preživljava u Pragu 1992. kao prodavac košulja na pijaci sve dok ne sretne Bobana, svog daljeg rođaka, „veselog Bosanca“ iz predratnih viceva, koji se bavi prodajom ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.