Laguna - Bukmarker - Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“

Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba.

A još više sam zakolutala očima kada sam pomislila da se radi o sladunjavoj tinejdž komediji (zaista nisam ljubitelj sladunjavih komedija, „odrasla“ sam na skandinavskim noarima, ruskim, italijanskim, španskim i grčkim krimićima/dramama/trilerima, pa praštajte ak’ može!).

Elem, situacija dobija zaokret kada duboko uzdahnem i počnem da čitam.

Izabela (Bela) radi u izdavačkoj kući (san svakog knjigoholičara, naravno). Međutim, na ljubavnom planu joj ne cvetaju ruže. Bela srlja iz veze u vezu za jednu noć (što nije pohvalno). So na ranu joj dodaje udaja najbolje drugarice Eli za Marka. Bela Marka doživljava kao snoba koji nikako nije dobar za Eli (više puta joj to „natrljava“ na nos), no, uprkos tome, Eli i Mark se vere i sele u svoj stan, što je za Belu ravno horor filmu.

Bela je očajna, i sve dublje tone u veze za jednu noć. Eli pokušava da joj pomogne, ali Bela je uvređena, pa ne sluša Eline savete. Svoju tugu leči pisanjem pod pseudonimom na platformi za pisce, a očaj na ljubavnom planu doživljava kulminaciju kada pored svih veza za jednu noć otvori nalog na sajtu za upoznavanje i krene u neizvesnu avanturu dopisivanja sa momkom koji se predstavlja kao Misteriozni lik. Eli vidi da Bela sve dublje tone i šalje svog brata blizanca Martija da joj pomogne.

Bela nakon posete roditeljima za vikend saznaje za njihov razvod braka, što je nokaut za njen ionako poljuljan život. Razočarana do kosti, Bela odlučuje da se napije i zaboravi sve, makar nakratko. Pijana, Bela u pabu izuva štikle, flomasterom piše broj telefona na đonu i baca cipelu nasred podijuma za igru u nadi da će je princ na belom konju spasti.

Marti nalazi Belu u pabu u vidno alkoholisanom stanju i govori joj da ne može da nastavi sa takvim načinom života i šemama za jednu noć. Ona ga potpuno ignoriše, a uzgred ga ionako ne podnosi zbog čarki iz detinjstva.

Da li Bela nastavlja sa vezama za jednu noć? O, da! I te kako! Da li nastavlja da se dopisuje sa nepoznatim muškarcem na platformi za upoznavanje? Nesumnjivo da da! Da li je štikla bačena u pabu pronađena? Jeste! Da li je Marti nevinašce? Ne, nije nikako! Da li su se Bela i Eli najzad pomirile i Bela prihvatila Marka? Da. Da li sve što se dogodi Bela zapiše na platformi za pisce pa drugi čitaju njene dogodovštine? Naravno da da. Ko je na kraju Misteriozni tip sa kojim se Bela dopisuje? Ko je od mnogobrojnih muškaraca na kraju Belin princ? Da li Marti završava sa Belom ili ipak ne? Da li je Marti Belin princ ili Vulf?

To ćete morati da otkrijete sami.

A sad lični utisak! Knjiga je zaista zanimljiva i, uprkos obimnosti, radnja teče nesmetanim tokom. Imam zamerku na glavnog lika Belu. Mislite da je Bela tinejdžer na osnovu osvrta? Ne, nije. Ima 28 godina, a bez sumnje se ponaša kao razmaženo, uzjogunjeno dete. Njeno srljanje iz šeme u šemu za jednu noć ću preskočiti kako ne bih uznemirila one slabog srca. Ruku na srce, ima „onih“ scena, ali je sve kulturno opisano uz dozu humora, pa ćete se smejati dok budete čitali. Sve u svemu, summa summarum, preporuka za čitanje. Utisak: 8/10. Sigurno jedno iznenađenje i zaista drugačiji hepiend, kako naslov kaže.

Autor: Nera Drašković
Izvor: Delfi Kutak


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.