Laguna - Bukmarker - Kako pronaći vreme za čitanje čak i kada nemate vremena - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako pronaći vreme za čitanje čak i kada nemate vremena

Možda vas ne očekuje dugo putovanje tokom kojeg biste mogli na miru da čitate. Možda i želite da čitate najnovije bestselere o kojima pričaju vaši prijatelji, ali ipak sve slobodno vreme provodite gledajući neku televizijsku emisiju. Ili možda imate decu.

Ovog leta nema izgovora! Nije tako teško pronaći malo vremena za čitanje – to je dobro za vaš mozak, a i čini vas zanimljivijim društvom uz večeru. Neka vam saveti stručnjaka pomognu u tome.



Ukradite malo od vremena koje posvećujute društvenim mrežama

Baš zbog toga što ste znali da ćemo ovo reći, ne znači da nema istine u tome. Prema Fejsbuku, korisnici provedu oko 50 minuta dnevno na njegovim platformama (uključujući Instagram i Mesendžer). Prepolovite to vreme i biće vam dovoljno da pročitate poglavlje ili dva.

„Prekinite da govorite da ćete naći vreme za čitanje. Počnite da govorite da ćete stvoriti vreme za čitanje“ - kaže Majk Gardner, stručnjak za upravljanje vremenom.
 
Ugovorite sastanak sa knjigom

„U stvari, zabeležite to u svom kalendaru i upišite u dnevni raspored‟, kaže Šeli Diaz, izdavač časopisa o književnosti. „Ponašajte se kao da ste na pravom sastanku, nemojte proveravati svoj telefon ili sat ako ne želite. Vaš sastanak može trajati određeno vreme, još ako ga budete merili u stranicama, nećete ga doživeti kao obavezu. Zapišite u svoj rokovnik: 'Sastanak u 4 po podne u dužini od 30 stranica'.‟

Postignite više stvari u isto vreme

Uvek držite knjigu u svojoj torbi u slučaju da se nađete u redu ili čekate nešto. Pročitajte po nekoliko redova bilo čega, za vreme ručka, dok čekate dete da završi čas plivanja, ili dok sedite u čekaonici kod lekara. To su ti delići vremena koje obično provedemo gledajući u telefon samo zato što nemamo drugu opciju pri ruci, a ovako imamo rešenje –  knjiga pri ruci. A možete i da slušate audio knjige dok obavljate kućne poslove, perete sudove, veš ili se tuširate.
 
Šta da čitam?
 
Naravno da možete čitati sve što vam u trenutku dođe pod ruku. Ali evo knjiga koje se lako mogu ostaviti i lako im se možete vratiti kada to poželite.
 
Kuvari. Puno njih uključuju memoare autora ili duge priče vezane za neke predele u Italiji gde je i nastao neki recept, itd. Možete da čitate po nekoliko stranica. 



Redakcija Lagune preporučuje ove: „Svetogorski kuvar‟, „Recite zbogom pšenici‟, „Plazma Plazmastičarnica‟.
 
Knjige pisane iz više uglova. U romanima u kojima se menjaju naratorski glasovi lako možete da nađete mesto na kome ćete stati sa čitanjem, kaže urednica „Booklista‟ Rebeka Vnuk.
 
Redakcija Lagune preporučuje: „Atlas oblaka‟ Dejvida Mičela, „Devojka koja je pisala svilom‟ Keli Estiz, ili čudesno isprepletene naratore u romanu Žozea Saramaga „Sedam sunaca i sedam luna‟.
 
Komedije. Neki izdavači preporučuju lako letnje štivo kome možete lako da se vratite. 

Redakcija Lagune preporučuje: „Poštašavili‟ Terija Pračeta, „Čovek po imenu Uve‟ Fredrika Bakmana ili „Pisma iz Srbije‟ Bojana Ljubenovića i „Zovem se mama‟ Jelice Greganović.
 
Zbirke eseja. Njihova kratka forma najčešće ne obavezuje čitaoca da ih linearno čita. Može da pravi pauze u čitanju i vraća im se.
 
Redakcija Lagune preporučuje: Pekićeva „Pisma iz tuđine‟ ili „Kratku istoriju bezmalo svačega‟ Bila Brajsona.
 
http://hellogiggles.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.