Laguna - Bukmarker - Intervju: Uroš Petrović, dobitnik priznanja Plavi čuperak za knjigu „Karavan čudesa“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Intervju: Uroš Petrović, dobitnik priznanja Plavi čuperak za knjigu „Karavan čudesa“

Svi koji nisu zaboravili da lete na krilima mašte, bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, pronalaze nove svjetove u knjigama originalnog pisca Uroša Petrovića.



Čitaoci i književni kritičari saglasni su u jednom - Petrović svojim knjigama pomjera granice u srpskoj literaturi, a za roman „Karavan čudesa“ dobio je nagradu „Plavi čuperak“ koja će mu biti uručena 14. marta.

 – „Karavan čudesa“ sam pisao prisećajući se snova iz detinjstva. U opisima delanja dečaka koji ostaje sam na svetu sam toliko uživao da sam u nekim trenucima čak osećao nemuštu, naglu, gotovo omamljujuću slobodu. Nadam se da se ona makar u izvesnoj meri preliva i na čitaoce. Osećaj je odličan, a moguć je samo unutar avantura duha – rekao je za „Glas Srpske“ Uroš Petrović.

U ovoj knjizi on govori o dječaku Adamu koji je naglo i neočekivano otet iz roditeljskog doma i bačen u prostor divlje prirode, prepušten sam sebi i vlastitoj snalažljivosti. Pored povijesti o velikoj avanturi, to je i simbolična parabola o odrastanju i sazrijevanju sagledana kao prevazilaženje tegoba i prepreka, bilo spoljašnjih, bilo onih koje proističu iz prirode jedinke.

– I ova knjiga je nastala bez ikakog predumišljaja. Pisao sam je samo zato što mi se pisala. Povorka čudesnih ljudi i životinja, leteća neman, Crna baba i ostali likovi iz ovog romana su u mom detinjstvu postojali, makar koliko i oni iz vrtića ili komšiluka kojih se sećam – priča autor serije zanimljivih naslova koji su osvojili i čitaoce u više evropskih zemalja.

Roman je, dodaje, već dospio u ozbiljne naučne radove.

– Često se dogodi da me stručne analize mojih knjiga iznenade izvesnim povezivanjem odrednica i zaključcima koji su sasvim prisutni i primereni, ali ih nisam bio svestan. To je dobro – znači da pišem zaneseno ili makar spontano, a pridevi pri pisanju neretko se potom preslikaju te odlikuju i čitanje tako napisanog štiva – smatra Petrović po čijem je romanu „Peti leptir“ snimljen prvi 3D igrani film u istoriji srpske kinematografije.

O laureatu nagrade „Plavi čuperak“ odlučuju vrhunski autoriteti iz oblasti literature za djecu i mlade. Najbolju knjigu biraju tako što 60 kritičara, stvaralaca i izučavalaca književnosti za djecu napravi top-listu pet najboljih naslova srpskih autora objavljenih tokom minule godine.

– Priznanje nosi ime zbirke pesama Miroslava Antića, samim tim i ponešto njegovog duha. Uz to, uručuje je Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre, a od te ugledne ustanove kulture sa radošću primam i cirkularne mejlove, a kamoli nagradu – iskren je Petrović koji je bio nominovan sa još 37 pisaca.

Najveći broj glasova, ukupno 17, članovi velikog žirija dali su njegovom romanu koji je objavila Laguna, a uručenje nagrade biće simbolično na rođendan Mike Antića u prostorijama „Zmajevih dečjih igara“ u Novom Sadu.

Pored knjiga – mozgalica, Petrović „tjera“ gledaoce na umovanje i u kvizu „Lavirint“ na Radio televiziji Srbije, kao i u novim sezonama kultnog TV serijala „Fazoni i fore“. Koautor je NTC sistema učenja za unapređivanje intelektualnih sposobnosti djece i stimulaciju darovitih, koji se predaje i primjenjuje u nekoliko zemalja Evrope.

Njegove knjige su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za djecu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Češkoj i Mađarskoj.

Originalne pustolovine

Od zbirki priča-mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovijesti, djela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljeno štivo i za odrasle.

„Zagonetne priče“

Poslije zbirke fantastičnih pripovjedaka za odrasle „Priče s one strane“, Uroš Petrović objavio je pet edukativno-zabavnih knjiga u serijalu „Zagonetne priče“ i dobio nagradu „Neven“ za najbolje djelo iz oblasti popularne nauke. Dvije godine zaredom bio je dobitnik nagrade najvećeg dječijeg žirija „Dositejevo pero“.
 
Autor: Aleksandra Glišić
Izvor: Glas Srpske


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.