Laguna - Bukmarker - „Igra prestola“: razlike između knjige i serije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Igra prestola“: razlike između knjige i serije

Od 17. aprila 2011. godine, HBO-ova televizijska serija „Igra prestola“ lako je osvajala svet svojom fantastičnom fantazijskom pričom, izuzetno profilisanim likovima, predivnim setovima, odličnom akcijom, i velikom količinom golotinje. Martinov serijal „Pesma leda i vatre“, na osnovu koga je i urađena ekranizacija, osvaja svet istim receptom još od 1996. godine.

I dok se televizijska serija primiče svom epskom finalu (sledeće godine, nadamo se), a za knjige se još ne zna kada će ugledati svetlost dana, redakcija Bookmarkera nije sedela dokona. Latili smo se jako „napornog“ posla da pronađemo koliko se televizijska serija razlikuje od knjiga.

Iako ljubitelji knjiga često bacaju drvlje i kamenje na izmene koje prate ekranizaciju nekog književnog dela, te izmene su neophodne, jer knjiga nije isto što film, i što je grandioznija priča u knjizi to će izmene na filmu biti veće. Da li su izmene opravdane, da li su dobre ili štete priči, to je već stvar percepcije i ukusa gledalaca.



U svojoj misiji, mi smo pronašli preko trideset promena, i zbog obimnosti teksta podelili smo rezultate naših istraživanja na šest delova koje ćemo progresivno objavljivati sve do kraja ove sezone.

Na vreme vas upozoravamo, tekst obiluje spojlerima – čitajte ga na sopstvenu odgovornost!

1. Lejdi Stark se vraća iz mrtvih da bi se osvetila Lanisterima i Frejima.

Ovo je najveća promena koja je uneta u seriju. Od treće sezone obožavaoci knjiga su čekali da se Kejtlin Stark ponovo pojavi i da krene da deli pravdu, ali to se očigledno neće desiti.
Kejtlin Stark je ubijena tokom Crvene svadbe, ali oni koji nisu čitali knjige možda ne znaju da je u knjigama još živa. Zapravo, ponovo živa. Nakon što je njeno telo bačeno u reku, pronašli su je Berik Donderion i Toros od Mira, vođe Bratstva bez barjaka. Magija koja je Berika Donderiona držala u životu, vraća i Kejltin iz mrtvih i ona postaje vođa družine nazvavši sebe Gospa Kamenog Srca. Ova nemrtva Kejtlin jedva priča, pošto je joj je grlo prerezano i rana nikada nije zarasla kako treba. Ona neumorno lovi Lanistere i Freje po Brzorečju i besi ih sveteći se. Poslednji put se srećemo sa njom u Gozbi za vrane, kada je zarobila Brijenu i Podrika.
 
2. Grupa ratnika pokušava da otme Sever od Boltona i Freja.

Posle Crvene svadbe, Ruz Bolton i njegov sin Remsi preuzeli su kontrolu nad Severom. U seriji nema mnogo indikacija da su lordovi koji su služili Roba ostali lojalni kući Stark. U knjigama, pored misije Gospe Kamenog Srca [IM1] da pobije sve Freje i Lanistere, na Severu se izgleda sprema pobuna protiv Boltona.

Slogan ovih pobunjenika je „Sever pamti“. Ova rečenica se provlači i kroz seriju nekoliko puta, ali u knjigama je to mnogo detaljnije obrađeno. Vajman Menderli je jedan od lordova ostao odan kući Stark. Kralj Stanis (koji je takođe još živ u knjigama), šalje svoju Desnicu ser Davosa lordu Menderliju da bi obezbedio saveznika. Pošto Menderli javno podržava Freje i Lanistere, sastaje se sa Davosom u tajnosti i otkriva mu da je Rikon Stark, Nedov najmlađi sin živ, i sakriven na ostrvu Skagos. Menderli obećava Davosu da će se pružiti podršku Stanisu ukoliko Davos pronađe Rikona.
 
3. Jedan od Martela želi da se venča sa Deneris i uzme Gvozdeni presto od Lanistera.

Možda se sećate princa Dorana Martela, Oberinovog brata, vladara Dorne. U seriji je vrlo brzo ubijen, dok u knjigama Doran Martel igra dugu igru u svom planu da svrgne Lanistere sa vlasti. Da bi ostvario svoj plan, njegov najstariji sin Kventin mora da stupi na scenu. Znajući da je Deneris živa, Doran šalje Kventina u Mirin da oženi Deneris i vrati je u Vesteros. Doran i Kventin veruju da bi uz Denerisinu pomoć i njene zmajeve bez problema mogli da uzmu Gvozdeni presto. Kventin stiže u Mirin, Deneris ga odbija. Kada pokušaj ubistva Deneris propadne, i ona odleti na Drogonu, odlučan da se ne vraća kući praznih ruku, Kventin rešava da ukroti jednog od preostalih zmajeva, Regala ili Viseriona. No, zmajeve očito nije lako krotiti stoga Kventin umire spaljen zmajevom vatrom.

I silazi sa scene.
 
4. Jedan od Martela želi da Mirselu Lanister kruniše i učini je kraljicom Sedam kraljevstava.

Još je jedna zanimljiva priča o Dornjanima izostavljena iz serije.

Arijana Martel, Doranova najstarija ćerka i Kventinova sestra, smišlja plan da otmu Mirselu. Ali ona želi da je učini kraljicom Sedam kraljevstva, smeni Tomena i da uspostavi matrijarhat u kraljevstvu, a ne da je povredi. Uz pomoć prijatelja, Arijana pokušava da odvede Mirselu u zamak u Dorni gde bi mogli nesmetano da je krunšu. Ali plan je otkriven i Doran šalje vojnike da povrate Mirselu. U okršaju koji je usledio, Mirsela je povređena, gubi uvo, ali osim toga nema težih povreda.

Serija se fokusira samo na Peščane zmije (Oberinove nezvanične ćerke željne osvete), koje su ubile Mirselu na kraju pete sezone, a u tekućoj sezoni priča o Dorni je završena.

5. Džejmi Lanister nakon niza diplomatskih uspeha u Brzorečju, postaje prilično častan lik.

Nadali smo se da ova priča neće biti u potpunosti odbačena. U petoj sezoni Džejmi je išao u Dornu u neuspelom pokušaju da spasi Mirselu, međutim u knjigama je otišao u Brzorečje ne bi li pokušao da pomiri do nedavno sukobljene strane Rata pet kraljeva.

Džejmi u knjigama ima možda nainteresantniji razvoj. Započinje kao besčasni Kraljeubica, ali lagano počinje da razume gde je u životu grešio. Najveće promene su se desile van Kraljeve luke, dok je služio kao diplomata u ime Krune. U poglavljima koja su mu posvećena, jasno se vidi jaz koji nastaje između Džejmija i Sersei. Kap koja je prelila čašu došla je od Tiriona koji mu je skrenuo pažnju da mu Sersei nije toliko verna koliko je Džejmi mislio. Zadnji put srećemo Džejmija kada ga Brijena nalazi u Brzorečju i laže ga da je pronašla Sansu, verovatno sa ciljem da ga odvede kod Gospe Kamenog Srca.
 
6. Tajni Targarjen se vraća u Vesteros.

Poznato je da Martin voli da uvodi nove likove u priču koji na prvi pogled deluju potpuno nebitno. Jedan od njih je „Mladi Grif“, dečak koga Tirion sreće na svom putu u Mirin. U knjigama, Tirion provodi puno vremena sa Mladim Grifom, plavokosim mladićem plemićkog porekla i misteriozne prošlosti. Najzad Martin otkriva čitaocima da je Grif zapravo Egon Targarijen, Denerisin nećak.
Egon je bio samo beba kada je njegov brat, princ Regar, poginuo u bici i kada je Tivin Lanister osvojio Kraljevu luku. Gregor Planina Klegejn, je navodno ubio Regarevu ženu i decu. Ali, ako je Grif zaista Egon, znači da je kao beba bio zamenjen i prokrijumčaren van grada. Neki čitaoci sumnjaju da je Grif zaista Egon, i veruju da je u pitanju nekakva zavera. U svakom slučaju, mladić koji tvrdi da je Egon  stigao je u Vesteros sa malom armijom i tvrdi da Gvozdeni presto pripada njemu. Ostaje nam da vidimo šta se desilo.

Uskoro stiže drugi deo teksta, a vi nam kažite koje promene ste vi uočili, i kako promene utiču na samu priču.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.