Laguna - Bukmarker - Draganu Velikiću svečano je uručena književna nagrada „Kočićevo pero“ za roman „Islednik“. - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Draganu Velikiću svečano je uručena književna nagrada „Kočićevo pero“ za roman „Islednik“.

Nagradu su u kafe-knjižari „Delfi SKC“ uručili predsednik i osnivač Zadužbine „Petar Kočić Banjaluka –Beograd“ Nikola Vukolić i glumica i književnica Eva Ras, koju je Vukolić nazvao „ambasadorkom“ tog priznanja koje se dodeljuje tačno 20 godina.



O laureatu su govorili urednik knjige Dejan Mihailović i članovi žirija Nikola Vukolić i Mladen Vesković, dok je treći, Miljenko Jergović, bio opravdano odsutan, a baš je on predložio Velikića i nagrada je dodeljena jednoglasno.

Vukolić je ustanovio nagradu koja se dodeljuje četiri puta godišnje, a na kraju svake godine jedan od četiri dobitnika nagrade „Kočićevo pero“ dobija nagradu „Kočićeva knjiga“.

Nagrada se dodeljuje književnicima koji nastavljaju „pričavinu i učevinu“ srpskog i bosanskohercegovačkog književnika Petra Kočića (1877–1916).

Obrazlažući odluku žirija Vukolić je istakao da je „u delu kriminalističkog naslova („Islednik“) Velikić objedinio dva literarna postupka: da život opisuje ali ga i tumači a sve to čini na jedan sasvim nov, neuobičajen, originalan način, strpljivošću pronicljivog inspektora koji svoja minuciozna zapažanja ispisuje sa subjektivnim belinama vlastitog ali i zajedničkog ljudskog pamćenja, jer ista stvarnost nije identična za sve ljude“.

Vukolić je takođe ocenio da će „Islednik“ sigurno naći čitaoce i u publici koja pretenduje na zanimljivost i koja čita u opštoj pandemoniji nečitanja, ali i među kultivisanim literarnim sladokuscima, kritičnim i zahtevnim, kojima će Velikićev tekst pružiti uzbuđenje istinskog umetničkog dela.

Mihailović se zahvalio što se kolekciji „Laguninih“ priznanja priključilo i „Kočićevo pero“, ali i Velikiću što se pre nekoliko godina opredelio da postane pisac ovog izdavača. Laguna je objavila pet ranije objavljenih romana („Dosije Domaševski“, „Ruski prozor“, „Danteov trg“, „Severni zid“, „Bonavia“). „Islednik“ je prvi Velikićev roman ekskluzivno objavljen u Laguni. Samo jedan mesec po objavljivanju „Islednik“ je stekao „Kočićevo pero“ kao jedno od najznačajnijih domaćih priznanja za prozna pripovedna dela.

Vesković je izrazio uverenje da će se ova knjiga dugo čitati i ocenio je kao intimni dokument i veoma lično štivo koje za razliku od nekih ranijih Velikićevih romana nije hermetičan već otvoren i prohodniji za širu čitalačku publiku.

Zahvalivši se na nagradi Velikić je ispričao da je, tek što je pošao u školu, u edicijii „Srpska književnost u sto knjiga“, na koju su njegovi roditelji bili pretplaćeni, pod rednim brojem 46 pronašao knjigu „Izabrane stranice“ Petra Kočića. Pošto je pročitao pripovetku priču „Jablan“, knjiga pod brojem 46 još dugo je bila jedina koju je čitao iz biblioteke „Srpska književnost u sto knjiga“.

„Svaki pisac priželjkuje da stvori prepoznatljiv literarni svet za koji ne važe pravila zemaljskih katastara, svet u kojem je upisano iskustvo čitave jedne egzistencije. To je ono čemu se u potaji pisac nada. Kočić je u tome uspeo. Više od toga nema“, poručio je Dragan Velikić.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.