Laguna - Bukmarker - Deset najzanimljivijih književnih junaka - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Deset najzanimljivijih književnih junaka

Svi se oni pojavljuju na stranicama vaših omiljenih knjiga.



Nikada nemojte imati poverenja u nekoga ko ne veruje u moć mašte. Ovo nisu naše reči, već Vilijama Šekspira, i, hajde da budemo iskreni, taj čovek je znao nekoliko stvari kada se u pitanje dovedu doprinos i značaj imaginacije.

Okej, red je da budemo iskreni, ovo jesu naše reči, međutim, smatrali smo da će uvođenjem starog barda u priču cela ova stvar zvučati ozbiljnije. Vidite, mi pokušavamo da vam približimo vrline onih super likova koji su se s vremenom prošetali kroz književna dela.

Možda jednostvano samo treba da pišemo o njima. Zato ćemo vam, bez daljeg odlaganja, dočarati ove junake…

Mali princ („Mali princ“)
Pisac: Antoan de Sent Egziperi

Pored toga što je istovremeno astronaut, baštovan i mudrac, Mali princ je verovatno najvispreniji junak u istoriji književnosti. Može vam se učiniti da je on naivno i bespomoćno dete koje bez cilja luta po svemiru, ali njegovo traganje dotiče se pitanja nad svim pitanjima – zašto smo rođeni i čemu nam služi život? On je jedan poseban mali dečak sa grivom zlatne kose.

Atikus Finč („Ubiti pticu rugalicu“)
Pisac: Harper Li

Možda Atikus Finč nije pravi primer za ono što danas nazivamo „kul“: nije od onih koji će u četiri sata ujutru recitovati poeziju u slobodnoj formi kako bi impresionirao žene, ali kod njega je sve u detaljima. Čovek sa principima, hrabar, plemenit, častan… Atikus Finč je paradigma idealizovane muževnosti. On je osoba na koju se treba ugledati u svakom mogućem pogledu, a ako to nije kul, onda mi možda treba da odustanemo i da prestanemo da pišemo ovaj tekst.

Falstaf („Henri IV“, prvi deo)
Autor: Vilijam Šekspir

Ser Džon Falstaf je arhetipski nevaljalac – nitkov tokom celog svog života, koji bi stalno mogao samo da pije, jede i veseli se za celu Englesku. A u tri Šekspirove drame to je upravo ono što i radi. On uvaljuje princa Hala (budućeg Henrija V) u sve moguće nevolje. Svi mi poznajemo barem jednu takvu nemilosrdnu, ali zanimljivu bitangu, a to je jedan od glavnih razloga zbog kojih je Falstaf tokom svih ovih godina imao naklonost Šekspirovih obožavalaca.

Din Morijarti („Na putu“)
Pisac: Džek Keruak

Din Morijarti bio je personifikacija beat generacije – harizmatična individua čije su vrednosti i uverenja nagoveštavale jasan raskid sa tradicionalnom Amerikom. Pravi Morijarti – Nil Kasadi – možda bi imao bajronovski momenat i odlike njegovih junaka (ljutit, loš i ne baš osoba koju biste voleli da poznajete), ali je Keruak od njega napravio jednog od najzanimljivijih likova u celokupnoj svetskoj književnosti.

Jozef K („Proces“)
Autor: Franc Kafka

Od svih junaka koje smo navele i o kojima ćemo pisati, Jozef K je verovatno najintrigantniji. On je čovek iz naroda, a uhapšen je zbog zločina koji nije definisan. Na početku, on pokušava da sazna zbog čega je uhapšen, ali se s vremenom miri sa svojom sudbinom. Fantastično je to što je on u potpunosti uspeo da se distancira od svih događaja koji ga neminovno vode u smrt.

Alisa („Alisa u zemlji čuda“)
Pisac: Luis Kerol

Nema mnogo junaka koje ćemo tako lako prepoznati samo na osnovu imena – Alisa je istaknuti izuzetak. Mladu devojku, čiju radoznalu prirodu ne može da zadovolji često samozadovoljni i pokorni svet odraslih, Alisu je usisala u sebe zemlja čuda. U ovom svetu besmisla ona se napokon oseća kao da je kod kuće. Ovo je vanvremenski podsetnik koliko je snaga mašte važna.

Rodion Raskoljnikov („Zločin i kazna“)
Pisac: Fjodor M. Dostojevski

Raskoljnikov je komplikovan mladi čovek, koji veruje da pripada svetu izvanrednih ljudi koji ne moraju da se povinju društvenim normama, zakonima i ustaljenim pravilima. Njegova oholost se ogleda u tome što on sebe smatra Robinom Hudom tadašnjeg vremena, jer se on poistovećuje sa svojim siromaštvom, a ove frustrirajuće životne okolnosti zabeležene su u izvanrednom književnom klasiku koji je napisao Dostojevski.

Lord Henri Voton („Slika Dorijana Greja“)
Pisac: Oskar Vajld

Voton je arhetipski primer mladića iz viktorijanske ere koji je perfekcionista i dendi. On je čovek za koga su raskošna ekstravagancija, umetnost i lepota jedine zanimljive stvari u životu. Čuveni hedonista, zanosni dovitljivac i šarmantni elokventni mladić, to je ono čemu teži da postane Dorijan Grej. Voton je simbol za taj živopisni period, ali i više od toga – on je žustar glas koji će uvek biti pomalo podozriv prema određenim društvenim normama.

Klej Iston („Manje od nule“)
Pisac: Bret Iston Elis

Samo oni koji su bogati i žive u raskoši mogu već u svojoj osamnaestoj godini da se osećaju otuđeno i umorno. Klej je bezosećajni i cinični hedonista koji samo koristi ljude, i muškarce i žene, onoliko često i na onaj način na koji koristi i svoju četkicu za zube – sve dotle dok od njih ima neku korist. Njegov život podseća na jedan veliki živopisni vrtlog, ali njemu je dosta tog hipsterskog načina života. On je kul kao što su to zloslutna i nepristojna uzbuđenja.

Ignacije Ž. Rajli („Zavera budala“)
Autor: Džon Kenedi Tul

Sasvim sigurno najsmešniji lik u modernoj književnosti, hrabri Ignacije Ž. Rajli žali moderni svet i njegovo ljubopitstvo prema pop-kulturi. On je naoružan gusarskom kapom, flanelskom košuljom, vrećastim pantalonama i šalom i kroz ceo roman osuđuje sve što ga okružuje. On bi bez svake sumnje prezirao činjenicu što mi smatramo da je on baš kul. Takvo nepoštovanje ovih konvencija i jeste ono zbog čega je Ignacije zanimljiv i kul.

Izvor: shortlist.com
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više
 mačka i zen džejmsa norberija u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Mačka i zen“ Džejmsa Norberija u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Iz pera Džejmsa Norberija, autora i ilustratora svetskog bestselera „Velika Panda i Malecki Zmaj“, dolazi novo delo velikih mudrosti „Mačka i zen“. Ovo je priča o mački posvećenoj zenu koja želi da na...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
18.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj predstaviće pred beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC. Pored autorke, o knjizi će govoriti i J...
više
održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.