Laguna - Bukmarker - Da nije stvarno, bilo bi samo ironično – Povodom zbirke „Kovid 19+“ Marka Vidojkovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Da nije stvarno, bilo bi samo ironično – Povodom zbirke „Kovid 19+“ Marka Vidojkovića

Pandemija virusa korona potvrdila je koliko predviđanja u futurističkoj i distopijskoj fikciji mogu biti tačna, ali i koliko stvarnost ume da bude mnogo maštovitija od književnosti, pri čemu se ne misli samo na virus kao globalni zdravstveni problem, nego i na ponašanje samih ljudi u opštoj izolaciji i vanrednom stanju – od poricanja da je zaraza buknula, preko panike i ishitrenih poteza, do optužbi na račun lekara i vlasti što bolest nije na vreme prepoznata kao prvorazredna opasnost.

Inspirisan reakcijama koje je izazvala planetarna kriza, Marko Vidojković sačinio je kratke priče koje su se našle u zbirci „Kovid 19+“.

Ovo su satirične priče i jedino ih kao takve treba razumeti, jer Vidojković nije iznosio sopstvene stavove, tumačenja i shvatanja aktuelnih problema, nego ih je predstavljao uglavnom kroz književne likove koji razmišljaju potpuno suprotno od samog pisca, pa je stoga i očekivano što maltene iz svake rečenice izbija neskrivena ironija i što su gotovo svi likovi utoliko više groteskni koliko se trude da ispadnu pametni, mudri i dovitljivi u situacijama kojima nisu dorasli.

A kad bi se u tim pričama zanemario ironičan ton, one bi delovale kao istinita slika puke svakodnevice, jer iako se mnoge završavaju kataklizmičnim katastrofama, iako su mnoge ispunjene događajima i likovima koji ne idu u domen realnosti nego zadiru u mitske i legendarne svetove, opet se prepoznaju i razobličavaju problemi koji su postojali pre same pandemije, ali ih je ona još više izoštrila i izvukla u prvi plan.

Kao i u svakoj zbirci, nađe se među pričama poneki izuzetak, i u tematskom i u formalnom smislu, pa je tako i u Vidojkovićevoj zbirci „Kovid 19+“, koja se najviše odnosi na fenomen pandemije, ali dotiče i druge društvene, političke i nacionalne teme koje su znale da privuku pažnju javnosti između dva preseka zaraženih i umrlih.

Tako se priča „Pederbal“, čija je radnja zasnovana na istinitom događaju, prvenstveno osvrće na licemerje onih koji sami ne poštuju mere koje su doneli i pritom im se javni odnos prema seksualnim slobodama razlikuje od privatnog – što ne bi bilo toliko šokantno da nisu u pitanju visoki evropski zvaničnici koji karijeru grade na potpuno suprotnim stavovima od onih koje su demonstrirali svojim ponašanjem.

Priča „Spomenik“ se na satiričan način osvrće na podizanje i svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, koje se takođe desilo usred strogih zabrana bilo kakvih okupljanja, ali se kroz nadrealnu šetnju i apokaliptičnu štetu koju sâm spomenik čini razotkrivaju realni problemi zaklonjeni iza monumentalnog spomenika.

Iako je rečeno da „Kovid 19+“ treba posmatrati kao zbirku priča, nije naodmet istaći da i na tom planu postoji izuzetak, te da je jedan tekst sastavljen u vidu dramskog igrokaza i da mu je dat bukvalni naziv „Prava drama“, jer ne samo što je to drama u formalnom smislu, nego će razgovor na nebesima, koji vode hrišćanska božanstva i svetitelji, dobiti dramatičan ton povodom problema koji je čak i u vreme najvećeg buktanja virusa znao da izazove mnogo veće rasprave nego sama pandemija.

Ne treba se, na kraju, čuditi što je Vidojković zbirku „Kovid 19+“ otvorio epilogom, a zatvorio prologom, jer u situaciji kad se više veruje neproverenim informacijama nego stručnim savetima, već je sve dovoljno izokrenuto, pa može i jedna knjiga da se završi pre nego što je počela, tim pre što će tako i u očima sopstvenih likova delovati stvarnije i razumnije nego da se išlo uobičajenim redom.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.