Laguna - Bukmarker - 6 najomraženijih negativaca u književnosti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

6 najomraženijih negativaca u književnosti

Zbog ovih negativaca smo se nervirali. Bili oni zli, smešni ili pokvareni, naterali su nas da još vatrenije navijamo za naše junake.

Foto: Pixabay

Viktor Frankenštajn

Čitaocima legendarnog horor romana „Frankenštajn“, spisateljice Meri Šeli, možda nije najjasnije ko je pravi negativac u priči. Iako Frankenštajnovo čudovište počini neka zaista gnusna dela (između ostalog, udavi Frankenštajnovu verenicu), koga bi zaista trebalo okriviti: čudovište ili čoveka koji ga je stvorio?

Oholost Viktora Frankenštajna se ogleda u njegovom pokušaju da izigrava Boga i stvara život na zemlji, i nesumnjivo uzrokuje njegovu propast, ali je možda neznanje njegov najveći zločin? Viktor očajnički pokušava da učini što „nijedan čovek nije“, zaboravljajući pritom šta je od pamtiveka uloga razmnožavanja.

Patrik Bejtmen

Objavljivanje romana Breta Istona ElisaAmerički psiho“ 1991. godine šokiralo je svet. U nekim zemljama knjiga se i dalje prodaje upakovana u celofan kako se njen sadržaj ne bi „širio“.

Psihopata Patrik Bejtmen je užasna osoba. Izgubljen u sopstvenim fantazijama o uspehu i društvenom statusu, on je japi ubica navučen na kokain, koji sklapa dogovore preko dana i upušta se u sve uvrnutije ubilačke pohode noću.

Upravo je povučena i hladna priroda Bejtmenovog pripovedanja, naročito kod hladnokrvnih scena ubistava, ono što ga čini tako odbojnim. Bejtmen nikada ne odvraća pogled, niti to dopušta čitaocu. Jeziv je jer seje odvratne zločine dok potpuno ležerno nastavlja sa svojim životom. On je zlikovac koji se krije na otvorenom.

Da li je slučajnost što Bejtmena samo jedno slovo deli od Betmena, drugog bogataša koji noću vodi sasvim drugačiji život? To nas dovodi do...

Džoker

Džoker održava svet stripa napetim već skoro sedamdeset godina. Hit Ledžer je ulogom Džokera u filmu „Mračni vitez“ 2008. godine približio najvećeg strip negativca novim generacijama, a Džoker se vratio na ekrane (ovoga puta u interpretaciji Džereda Leta) sa svojom devojkom, podjednako zlom Harli Kvin, 2016. godine u filmu „Odred otpisanih“. Ovaj negativac je očigledno naširoko omiljen u savremenoj kulturi.

Džokerov uvrnuti smisao za humor ga čini veoma moćnim zlikovcem. Iako je krajnje inteligentan, opsednut je Betmenom i racionalnim redom koji on predstavlja, što je antiteza Džokerovoj izvitoperenoj anarhiji. A da ne bvue zaboravljeno, Džoker se pojavljuje u „Betmenu“ Bila Fingera, Boba Kejna i Džerija Robinsona.

Gospođa Koulter

Uglađena gospođa Koulter je jedna od najstrašnijih negativaca u popularnoj trilogiji „Njegova mračna tkanjaFilipa Pulmana. Zbog svojih „naučnih“ pokušaja da odvoji decu od njihovih daimona (što je neverovatno bolan i psihološki poguban proces), glamurozna gospođa Koulter predstavlja antitezu svemu što plahovita mlada junakinja, Lajra, predstavlja.

Gospođa Koulter u jednom liku genijalno stapa arhetipove maćehe, vilinske kume i zle veštice iz bajke. Ova kombinacija postaje još opasnija kada se otkrije da je ona zapravo Lajrina biološka majka. Zbog ove intimne povezanosti sa Lajrom, gospođa Koulter od neprijatelja izrasta u zaista upečatljivog negativca. Ona je strašna jer je njena zloba tako bliska, jer je ona čudovište u ulozi majke.

Napoleon

Četiri noge dobre, dve noge loše! U Orvelovoj distopijskoj kritici staljinističke Rusije „Životinjska farma“ nalaze se neki od najpodlijih likova u književnosti, koji su još gori kada se povežu sa svojim ekvivalentima iz stvarnog života.

Napoleon, čiji je lik zasnovan na samom Staljinu, jeste svirepi vepar poznat po tome da isteruje stvari po svom. Od skromnih početaka kao obična seoska svinja, Napoleon se dočepa samog vrha hijerarhije na farmi, što dostiže uznemirujući vrhunac kada naposletku preuzme ulogu farmera, gospodina Džounsa.

Možda je njegova zloba zaista potvrđena kada je izdao vernog radnog konja Boksera, koji je odano izgovarao moto: „Napoleon je uvek u pravu“, žrtvujući ga u Velikoj čistki farme.

Remzi Bolton

I u knjigama i u seriji, malo je tako svesrdno omraženih likova kao što je svirepi Remzi Bolton iz „Igre prestola“.

Skoro nestvarno sklon ka čistom, nepopravljivom zlu, Remzi Bolton, ogorčeno kopile iz plemićke kuće, među svoje omiljene hobije ubraja ubijanje, mučenje i divlji lov sa psima.

Nepredvidiv i naizgled neustrašiv, obeležen je kao jedan od najvećih negativaca u Džordža R. R. Martina zbog svog ophođenja prema Teonu Grejdžoju, a možda je čak i omraženiji od Džofrija Barateona.

Zbog kojih kniževnih negativaca vama krv proključa?

Autor: Ana Voker
Izvor: readersdigest.co.uk
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.