Laguna - Bukmarker - 6 inspirativnih mesta na kojima su pisci stvorili svoja remek-dela - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

6 inspirativnih mesta na kojima su pisci stvorili svoja remek-dela



Kažu da inspiracija može da dođe sa svih strana. Možda je to istina, ali ovi poznati pisci su izgleda smatrali da određena mesta bolje pokreću kreativnost od drugih. Dobra stvar je što su oni već pronašli najbolja mesta na svetu za pisanje i odmor. Sve što treba da uradite jeste da odaberete svog omiljenog autora i uputite se ka njegovom izabranom mestu. Roman koji će osvajati nagrade će prirodno uslediti. Pogledajte ovih 8 mesta na kojima su pisci stvorili svoja remek-dela.

Kafići i vozovi

Foto: Ken Eckert via Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International 

Pre nego što je počela da baca čarolije na police knjižara širom sveta, Dž. K. Rouling je radila manje očaravajući posao za Privrednu komoru u Londonu.

Tokom četvoročasovne vožnje vozom od Londona do Mančestera rođena je ideja o dečaku čarobnjaku i školi magije. Nekoliko godina kasnije preselila sa kćerkom u Edinburg gde je završila rad na rukopisu koji će postati prva knjiga o Hariju Poteru.

Prve delove knjige napisala je u kafeu „The Elephant House“, a često je tamo bila sa kćerkom koja bi zaspala za stolom. Da je mala Džesika znala da u tom trenutku njena majka stvara delo koje će ući u istoriju književnosti, sigurno bi ostala budna. „The Elephant House“ i danas drži na izlogu natpis na kome ponosno tvrdi da je rodno mesto Harija Potera.

Idite tragovima pariske „izgubljene generacije“



Pariz je naširoko poznat kao magnet za najveće svetske kreativne talente.

Dovoljno je samo da pogledate film Vudija Alena „Ponoć u Parizu“ kako biste videli da je glavni grad Francuske bio dom mnogih pisaca. U njemu Oven Vilson glumi mladog pisca koji ostvaruje san mnogih i zakoračuje u prošlost gde na žurki upoznaje F. Skota Ficdžeralda i napija se u gradu sa Ernestom Hemingvejem.

Taj grad je oduvek vrveo od različitih umetnika, a plejadu književnih veličina koja je prošla kroz Grad svetlosti predvode Henri Miler i Džejms Džojs. Prošetajte nekim od trgova ili večerajte na nekom od mesta gde su ovi velikani razgovarali o svojim rukopisima i to bi trebalo da pokrene vašu kreativnost.

Uživajte kraj mora sa Hemingvejem



U vreme kada vrata Kube nisu bila zatvorena za Amerikance, Ernest Hemingvej je na njoj našao svoje radno mesto.

Nakon bolnog razvoda i ozbiljnog književnog srozavanja, Hemingvej je 1939. godine napustio svoju porodicu i domovinu kako bi se privremeno nastanio u hotelu „Ambos Mundos“. Uskoro mu se pridružila i supruga Paulina pa su zajedno pronašli prebivalište na farmi nedaleko od Havane.

Na tom mestu je napisao veći deo knjige „Za kim zvona zvone“ koja je bila nominovana za Pulicerovu nagradu i vratila ga u književni svet na velika vrata. Njegov brak sa Paulinom nije potrajao, ali je Kuba ostala tonik koji leči blokade u njegovom pisanju. Vratio se na nju kako bi napisao „Starac i more“, knjigu kojom je osvojio Pulicerovu nagradu i postao jedan od najvećih američkih pisaca.

Hodajte Keruakovim ulicama u San Francisku



San Francisko bio je odskočna daska za mnoge umetnike među kojima su i neki od najboljih američkih pisaca.

Dovoljno blizu Los Anđelesa da se do njega brzo stigne, a opet dovoljno daleko da vam književni agenti ne gledaju preko ramena dok pišete, ovaj divni grad u Severnoj Kaliforniji bio je dom velikom broju talentovanih pisaca čija bi dela lako mogla ispuniti jednu biblioteku.

Grad ima poseban odnos prema Džeku Keruaku po kome je čak nazvana i jedna ulica. Poznato je da je mnogo priča crpeo iz kafea „Vesuvio“ gde je i Alen Ginsberg stvorio neka od svojih najboljih dela. Nađite mesto u dnu ovog kafića i pustite mašti na volju. Ako budete imali blokadu, samo pređite preko puta u knjižaru „City Lights“ po malo inspiracije.

Kjoto, grad u kome japanska književnost ima prostora da diše



Ulice prepune misterije i elegantnih gejši koje ulaze u drevne hotele čine Kjoto idealnim mestom za pronalaženje inspiracije.

Japanci dobro znaju da je ovo grad koji izmamljuje priče. Nezavisnih knjižara u Kjotou ima koliko i hramova, a u njima možete naći mnoštvo knjiga u tradicionalnom povezu kao i predusretljive vlasnike koji čitaju knjige na ulazu.

U ovom gradu je rođen kralj savremenih japanskih romana Haruki Murakami. Živeo je u Kjotou pre nego što se preselio u Tokio i počeo da piše knjige koje su osvojile srca i umove generacija kako u Japanu tako i širom sveta.

Pronađite Markesov romantizam u Kartaheni u Kolumbiji



Iako to nikada nije potvrdio, jasno je da je Gabrijel Garsija Markes koristio Kartahenu, sa njenim balkonima prepunim cveća i savršeno očuvanim kolonijalnim zidinama kao inspiraciju za neka od svojih najstrastvenijih dela.

Delovi „Ljubavi u doba kolere“ jasno pokazuju da je Markes bio zaljubljen u ovaj kolumbijski grad i lako je videti zašto je tako. Kao mesto svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, stari deo grada je pokriven trgovima od kaldrme i opasan ogromnim crkvama.

Razgledajte divne ružičaste i narandžaste kuće pa sedite u otvoreni kafe i pokušajte da lepotu ovog mesta pretvorite u reči.

Izvor: tripjaunt.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.