Laguna - Bukmarker - 11 muzičkih numera inspirisanih književnim delima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

11 muzičkih numera inspirisanih književnim delima

Devo i Tomas Pinčon. Mik Džeger i Šarl Bodler. Možda deluju kao čudni spojevi, ali mnoge sjajne rok pesme nastale su upravo zahvaljujući inspiraciji koju su tekstopisci dobili na stranicama knjiga. Za vas smo izdvojili 11 najpoznatijih primera.

Foto: Torreteo at Italian Wikipedia / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

1. „Pigs (Three Different Ones)“ grupe Pink Floyd

Roman: „Životinjska farmaDžordža Orvela

Grupa Pink Floyd je toliko bila oduševljena Orvelovim prikazom revolucije da su od diktatorskih svinja napravili maskotu. Prva inkarnacija čuvenih svinja Pink Floyda prikazana je na fotografisanju za album iz 1977. „Animals“ koji je donekle zasnovan na temama „Životinjske farme“. Pesma „Pigs“ govori o ljudima u društvu koji imaju bogatstvo i moć.

2. „My Ántonia“ Emilu Heris

Roman: „Moja Antonija“ Vile Kater

Nekako nas ne iznenađuje da je Emilu Heris obožavateljka Vile Karter. Pesma je napisana iz perspektive Džima, čoveka koji je voleo Antoniju u pomenutom romanu, a nastala je nekoliko godina pre nego je objavljena na albumu „Red Dirt Girl“ iz 2000. godine. Herisova se neko vreme suzdržavala od objavljivanja pesme jer nije bila sigurna u nju s obzirom na to da je napisana iz muške perspektive.

3. „Whip It“ Devo

Roman: „Duga gravitacije“ Tomasa Pinčona


Pevač i basista grupe Devo Džeri Kejsl rekao je za sajt Songfacts da je veliki hit „Whip it“ zasnovan na Pinčonovom postmodernističkom romanu:

„Poput mnogih naših pesama, i ova se dugo ’kuvala’. Tekst sam napisao kao vrstu imitacije Pinčonovih parodija iz romana ’Duga gravitacije’. Njegove parodije svega američkog, opsesija i ideja o kultu ličnosti su toliko zabavne i mudre. Pomislio sam kako želim da napišem nešto poput Tomasa Pinčona i tako je jedne noći nastala ova pesma.“

4. „Wuthering Heights“ Kejt Buš

Roman: „Orkanski visovi“ Emili Bronte


Osamnaestogodišnja Kejt Buš napisala je pesmu koja joj je donela svetsku slavu nakon što je odgledala prvih deset minuta filma „Orkanski visovi“ na televiziji 1977. godine. U jednom intervjuu rekla je da ju je inspirisala glavna junakinja romana:

„Sigurna sam da je jedan od razloga zašto mi se toliko urezalo u mozak sam duh Keti. A mene su kao dete zvali Keti. Nastanak pesme potekao je iz preterivanja u isticanju loših strana moje ličnosti, jer ona je veoma zla osoba, toliko je snažna i strastvena i... luda, znate?“

5. „The Ghost of Tom Joad“ Brus Springstin

Roman: „Plodovi gnevaDžona Stajnbeka


Springstin je zaspravo bio inspirisan filmskom adaptacijom Stajnbekove sage o Velikoj depresiji. Pesma „The Ghost of Tom Joad“ je verzija „Plodova gneva“ iz devedesetih koja nas podseća da je i moderno doba teško za neke ljude. Grupa Rage Against the Machine je obradila pesmu 1997. godine.

6. „Sympathy for the Devil“ grupe The Rolling Stones

Roman: „Majstor i MargaritaMihaila Bugalkova


Marien Fejtful, tadašnja devojka Mika Džegera, dala mu je 1968. godine knjigu za koju je verovala da će mu se dopasti. Džeger je nakon čitanja romana napisao pesmu „Sympathy for the Devil“ koja počinje tako što Satana, maskiran u profesora, ulazi i predstavlja se dvojici ljudi koji razgovaraju o Isusu.

Džeger je kasnije objasnio da su delovi teksta inspirisani i delima Šarla Bodlera, zbog čega za ovu pesmu možemo da kažemo da je napisala rok zvezda koja zaista mnogo čita.

7. „The Catcher in the Rye“ grupe Guns N' Roses

Roman: „Lovac u žitu“ Dž. D. Selindžera


Na dugoočekivanom albumu iz 2008. godine „Chinese Democracy“ legendarni bend je imao pesmu „The Catcher in the Rye“, nazvanu po klasiku Dž. D. Selindžera. Ipak, mnogi pretpostavljaju da pesma zapravo govori o događaju koji je promenio pop kulturu: ubistvo Džona Lenona 1980. godine, zato što je Lenonov ubica sa sobom imao primerak „Lovca u žitu“ kada je povukao okidač.

8. „Tales of Brave Ulysses“ grupe Cream

Ep: Homerova „Odiseja“


Čak ni Erik Klepton nije mogao da odoli sirenama iz „Odiseje“. Ovaj klasik grupe Cream pominje mitološke lepotice koje su pesmom zavodile mornare. Tekst pesme napisao je Martin Šarp nakon povratka sa odmora na Ibici – bio je inspirisan egzotičnim pejzažima: plažama i, pretpostavljamo, ženama.

9. „Breathe“ grupe U2

Roman: „Uliks“ Džejmsa Džojsa


Grupa U2 je želela da oda počast svom sugrađaninu Džejmsu Džojsu i tako su pesmu „Breathe“ objavili 16. juna. To je dan tokom kog Leopold Blum tumara stranicama Džojsovog „Uliksa“, koji obožavaoci širom sveta slave kao „Blumov dan“.

10. „Ramble On“ grupe Led Zeppelin

Roman: „Gospodar prstenova“ Dž. R. R. Tolkina


Ako ste ikada čuli ovu pesmu, nećete biti iznenađeni što smo je uvrstili. Dovoljan je samo deo teksta:

'Twas in the darkest depths of Mordor
I met a girl so fair.
But Gollum, and the evil one crept up
And slipped away with her.


11. „Scentless Apprentice“ grupe Nirvana

Roman: „Parfem: hronologija jednog zločina“ Patrika Ziskinda


Ovaj horor roman je postao hit delimično zahvaljujući Kurtu Kobejnu koji ga je često pominjao kao jednu od svojih omiljenih knjiga. Toliko mu se dopala da je napisao pesmu o romanu, a koja se našla na albumu „In Utero“ 1993. godine. Knjiga govori o čoveku koji ubija žene i sakuplja njihove mirise kako bi napravio savršeni parfem. Ne želimo da vam otkrijemo kraj, a neće ni pesma „Scentless Apprentice“, tako da je slobodno možete poslušati.

Autor: Stejsi Konrad
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.