Laguna - Bukmarker - 10 pisaca čiji su životi bili zanimljiviji od fikcije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 pisaca čiji su životi bili zanimljiviji od fikcije

Biografije slavnih pisaca oduvek su golicale maštu ljubitelja književnosti i običnih znatiželjnika. Mnogi književni stvaraoci vodili su uistinu zanimljive živote, često uzbudljivije od života junaka koje su opisivali u svojim delima. Neki od njih bili su odvažni istraživači i avanturisti, neki zavisnici od droge i alkohola, neki su vodili burne ljubavne živote, a neki patili od ozbiljnih psihičkih poremećaja.



Predstavljamo vam nekoliko najinteresantnijih primera:

1. Ernest Hemingvej. Jedan od najistaknutijih predstavnika „izgubljene generacije“ bio je vozač ambulantnih kola za vreme Prvog svetskog rata, učesnik trka sa bikovima u Pamploni, ratni izveštač, notorni alkoholičar i pripadnik boemske zajednice američkih intelektualaca u Parizu. Ženio se četiri puta i zamalo poginuo u dve različite avionske nesreće tokom safarija u Africi. Izvršio je samoubistvo omiljenom sačmarom u svojoj kući u Ajdahu. Veruje se da je bolovao od nasledne bolesti koja vremenom dovodi do psihičkog i fizičkog propadanja obolelog.

2. Silvija Plat. Priča se da je pesnikinja rođena u Masačusetsu još od malih nogu bila opsednuta smrću i propadanjem. U tome je bez sumnje presudnu ulogu imala činjenica da je u osmoj godini života ostala bez oca. Prema zvaničnim medicinskim dokumentima, prvi put je pokušala da izvrši samoubistvo – i to majčinim tabletama za spavanje – kada je imala samo devetnaest godina. Deset godina kasnije, posle niza neuspešnih pokušaja, konačno je uspela u svojoj nameri. Otrovala se u sopstvenoj kuhinji, gurnuvši glavu u rernu šporeta na gas.

3. Oskar Vajld. Homoseksualnost Oskara Vajlda užasavala je puritansko društvo viktorijanske Britanije i zbog toga je tri puta izvođen pred sud. Dva puta je oslobađen optužbi za sodomiju, da bi na kraju ipak bio osuđen na dve godine teškog fizičkog rada. Bio je javno ponižen, brak mu se raspao, žena ga je sprečavala da viđa sinove, proglasio je bankrot, a mnogi prijatelji su mu okrenuli leđa.



4. Mark Tven. Slavni pisac poreklom iz Misurija tokom života je promenio više zanimanja. Bio je kopač zlata, kormilar parobroda, novinar i predavač. Nakratko je učestvovao u Američkom građanskom ratu kao pripadnik južnjačke dobrovoljačke jedinice koja se posle samo dve nedelje raspala. Bio je fasciniran naukom, posećivao je Tomasa Edisona i bio blizak prijatelj Nikole Tesle. Umro je od srčanog udara 1910. godine, u vreme kada se Halejeva kometa mogla videti na zvezdanom nebu – baš kao što je i predvideo.

5. Vilijam Šekspir. Nedostatak dokumenata o životu Vilijama Šekspira ostavlja mnogo prostora za spekulisanje. Neki veruju da se dva puta ženio ženama istog imena, neki da je datum rođenja njegove prve ćerke sumnjiv, a neki da je radio kao špijun za vladu kraljice Elizabete I. Najpopularnija je ipak teorija po kojoj su pisac Šekspir i Šekspir iz Stratforda na Ejvonu zapravo bili dve različite osobe.



6. Edgar Alan Po. Edgar Alan Po bio je prvi poznati američki pisac koji je za život zarađivao isključivo od pisanja, što je u praksi značilo da je uglavnom jedva sastavljao kraj sa krajem. Poslednji dani života ovog pisca i danas su obavijeni velom misterije. Iako postoji više različitih teorija o uzroku njegove smrti (alkoholizam, ranjavanje tokom pljačke, besnilo), nikome nije pošlo za rukom da otkrije šta se zaista dogodilo.

7. Džek London. Poznati pisac, za koga se pretpostavlja da je bio vanbračni sin astrologa i novinara Vilijama Čejnija, u mladosti je promenio više zanimanja. Pre nego što se ozbiljno posvetio pisanju bio je fizički radnik, krivolovac, pripadnik kalifornijske ribolovačke patrole, kopač zlata i novinar. Iako ima onih koji veruju da je izvršio samoubistvo, u zvaničnim dokumentima kao uzrok njegove smrti navedena je uremija.

8. Semjuel Tejlor Kolridž. Semjuel Tejlor Kolridž je od detinjstva bio izuzetno krhkog zdravlja. Preležao je niz nezgodnih bolesti i patio od teškog oblika anksioznosti i depresije, koje je pokušavao da leči sve većim dozama opijuma. Iako je kao zvanični uzrok smrti ovog slavnog engleskog romantičara naveden prestanak rada srca u kombinaciji sa nepoznatom bolešću pluća, pretpostavlja se da je jedan od odlučujućih faktora bila njegova dugogodišnja zavisnost od opijuma.
 


9. F. Skot Ficdžerald. Dvadesetih godina prošlog veka, poznati pisac i njegova supruga Zelda su, zahvaljujući velikom uspehu njegovih prvih romana, živeli ekstravagantnim životom mladih zvezda. Zabavi nije bilo kraja, a njihovo glavno gorivo bile su neograničene količine alkohola. Međutim, pukotine u njihovoj vezi su s vremenom postajale sve uočljivije, a sve je kulminiralo kada je, za vreme Zeldinog boravka u psihijatrijskoj ustanovi, Ficdžeraldu oduzeta ćerka zbog zanemarivanja i predata na staranje drugoj porodici. Pisac se posle razvoda zaputio u Holivud, gde je nastavio sa raskalašnim načinom života. Nije ostvario nikakav profesionalni uspeh. Tri godine kasnije, umro je od srčanog udara u stanu trač-kolumnistkinje Šile Grejem, sa kojom je neko vreme bio u vezi.

10. Džek Keruak. Jedan od najznačajnijih predstavnika „bit generacije“ proputovao je cele Sjedinjene Države noseći sa sobom svoje neobjavljene romane. Veliki uspeh romana „Na putu“ Keruaku je neočekivano doneo slavu i on se, pokušavajući da održi imidž kakav se od njega očekivao, sve više oslanjao na alkohol. Preminuo je u 48. godini života od posledica alkoholizma.

Izvor: bachelorsdegreeonline.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.