Ako ste zaboravili lozinku kliknite ovde
NaslovnaKnjigeBlogMagazinNagradeMala LagunaU pripremiKlub čitalaca
 istanbulsko kopile
odlomak

Istanbulsko kopile

Elif Šafak

Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
statistika

Kategorije:
Format: 13x20 cm
Broj strana: 370
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 24. april 2012
ISBN: 978-86-521-0911-1

O knjizi

„Izuzetno bogata, duhovita priča puna života, napisana majstorskim stilom.“ Kirkus Reviews

Dvadesetogodišnja Asja Kazandži živi sa svojom brojnom porodicom u Istanbulu. Zbog nekog tajanstvenog porodičnog prokletstva, svi muškarci porodice Kazandži umiru u ranim četrdesetim godinama života i stoga je to kuća žena, u koje spadaju Asjina lepa buntovna majka Zeliha, koja vodi salon za tetoviranje, Banu, koja je odskoro otkrila da je vidovita, i hipohondrična Feride opsednuta propašću koja samo što se nije dogodila. Kad im u goste dođe Asjina američko–jermenska rođaka Armanuš, počinju da izranjaju dugo skrivane porodične tajne povezane s burnom prošlošću Turske.

Ovaj zabavan i pronicljiv roman koji se bavi različitim pa ipak bliskom kulturama ali i političkim tabuima u Turskoj, doživeo je izuzetan uspeh među brojnim čitaocima širom sveta (preveden je u dvadeset osam zemalja).

„Spoj komšijskog tračarenja, detalja iz gradskog života, hrane i recepata, ljubavnih afera i porodičnih tajni. Ispunjeno iznenađenjima... Talenat i suptilan humor čine dela Elif Šafak tako živopisnim.“ Herald

„Ispunjen oštroumnošću, blagom ironijom i povremeno mističnom atmosferom, pisan sa mnogo saosećanja i veštog humora.“ Metro

„Ovo je velikodušno duhovit roman izuzetne atmosfere, umotan u mirise i ukuse hrane od kojih će vam voda poći na usta.“ Daily Telegraph

„Priča o nekoliko generacija pisana sa neobuzdanom energijom.“ Guardian

www.elifshafak.com

Ocena:
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica

Naslov


Ime


E-mail


Tekst


Da biste poslali komentar prevucite knjigu:
Bajka nad bajkama - Senka u tami
na crveno polje.ocenaocenaocenaocenaocena

Istanbulsko kopile,

11.06.2013.
Ana a

Za sve vreme čitanja,pred očima vam trepere slike,prolazite kroz film u kojem ste ravnopravni akter sa likovima koje nam je pisac na tako zanimljiv,pametan,duhovit način opisala...Pun boja,ukusa i mirisa,roman koji sve vreme drži vašu pažnju.Pročitala sam ga na moru,jer je na prvi pogled u pitanju laka i opuštajuća literatura,u stvari Elif Šafak sa takvom jednostavnošću ponire u dubinu odnosa,oprezno sklanja koprenu sa ljudske duše,a da pri tom ne opetrećuje,ne ostavlja težinu u stonaku i grč na licu.Dugo ćete je pamtiti,to je definitivno!

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (0) | Ne (0)
ocenaocenaocenaocenaocena

Istanbulsko kopile,

28.05.2013.
slavica

Knjiga koja pocinje u saljivom tonu, a prerasta u tako jaku psiholosku dramu, da se jezite citajuci stranice. REMEK DELO!

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (0) | Ne (0)
ocenaocenaocenaocenaocena

Istanbulsko kopile,

28.05.2013.
Andjela

Prejaka knjiga! Inteligentna, pomalo i duhovita, uzme te u masinu i ne pusta. A sto vise i vise citas, utiak sve jaci i jaci. Pretpotavljam da ce gospodja Safak kad tad biti u trci za najprestiznije knjizevne nagrade.

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (0) | Ne (0)
ocenaocenaocenaocenaocena

Život je slučajnost,

13.01.2013.
Evgenija Anđelković

Izuzetan roman u kome svako poglavlje nosi naziv nekog od začina ili dodatka jelima, pun mirisa koje možemo da osetimo.Rdnja se dešava u Istanbulu,gradu-brodu,u kome su ljudi samo putnici,jedni odlaze a drugi dolaze...Istovremeno,Turska je zemlja suprotnosti,zemlja u kojoj se dve rođene sestre mogu razlikovati i po izgledu i kao ličnosti,jedna u kratkoj suknji,visokim štiklama i sa alkom u nosu,a druga u dugoj haljini,zabrađena maramom;kontrast tradicionalnog i savremenog,novog...Priča o Jermenima i Turcima koji su prvo mogli da žive zajedno,a potom nisu uspeli u tome. Moraju pronaći način da i dalje koegzistiraju na istom prostoru.Jer,Turci su navikli da poriču svoja nedela,a Jermeni su navikli da budu žrtve koje pamte.Turci zaboravljaju prošlost,ne osećaju kontinuitet sa svojim precima,a za Jermene je vreme ciklus u kome se prošlost ovaploćuje u sadašnjosti a sadašnjost rađa budućnost...Armanuš, mlada Jermenka iz Amerike,oseća da joj nedostaje deo identiteta bez koga ne može da živi svoj život pa zato pokušava da se poveže sa bakinom prošlošću.Doputovala je u Tursku da "...bolje razume svoje porodično nasleđe,svoje mesto u životu...",htela je da upozna Turke kako bi bolje shvatila šta znači biti Jermenin...Komplikovani društveni i politički odnosi,zamršene porodične veze daju dodatnu draž ovom romanu...Jer, "...život je slučajnost..." Uživaćete u svakom trenutku provedenom uz ovaj roman.

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (2) | Ne (0)
Pogledaj sve komentare (6)
Cene:
Srbija i ostale države
Cena: 849.00din / Sa popustom i do: 636.75din
Crna Gora
Cena: 7.70€ / Sa popustom i do: 5.78€
Bosna i Hercegovina
Cena: 16.50KM / Sa popustom i do: 12.38KM
korpazelje
kupovina pomoć
Elif Šafak

O autoru

Elif Šafak

Elif Šafak je rođena u Strazburu. Detinjstvo i mladost provela je u Ankari, Madridu, Amanu, Kelnu, Istanbulu, Bostonu, Mičigenu i Arizoni. Završila je Odsek za međunarodne odnose na ODTU Univerzitetu, postdiplomske je pohađala na Odseku za ženske studije istog fakulteta, dok je doktorat odbranila iz oblasti političkih nauka. Za svoj prvi roman Pinhan dobila je 1998. godine nagradu Mevlana.... ...više

Od istog autora:

 vasljiva palata

Ako vam se svidela ova knjiga, pročitajte i…

 poslednje prolece u parizu ocevi gresi srecnik lovac na zmajeve - dragulji lagune crveni sator - dragulji lagune
 pogrebni obicaji u zemlji belog oblaka ostrvo leptira tri lica jedne ljubavi ringispil dragulji lagune