Godine na 6
Odlomak
Format: 13x20
Broj strana: 376 strana
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Esejistika

/

Muzika

Godine na 6 daleko prevazilaze okvir teme koja bi u najkraćem mogla biti nazvana: Kako je nastao i nestao rokenrol u Beogradu.

Po sistemu „ko preživi – pričaće“, Vladimir Janković Džet, kao jedan od onih koji je sve to preživeo sa svojim Crnim biserima, odlučio je sve i da ispriča. Nekome će njegova storija biti bliska, nekome daleka, a najvećem broju ljubitelja dobrog štiva Godine na 6 predstavljaće dokument vremena u kome su se kao na traci smenjivala politička (ili društvena) i muzička događanja. Bio je to period opasnog bavljenja i politikom i muzikom, i to daleko dramatičniji u odnosu na decenije koje su zatim usledile.
Što dalje budete odmicali čitajući Godine na 6, pogled na tadašnje opšte životne (ne)prilike biće sve privlačniji. Ipak, najveća vrednost Džetove priče je to što na iskren i neposredan način dočarava nadu, ideale i stremljenja generacije koja je u pravom smislu te reči menjala svet, ali i atmosferu nezaboravnih igranki, svirki po domovima kulture, Radio Luksemburga, sećanja na prvi par farmerki i prvo letovanje bez roditelja.
06.03.2013.

Godine na 6

Aleksandar
ocenaocenaocenaocenaocena
Divna knjiga. Hvala Dzetu na volji i trudu da ostavi ovo vazno doba zapisano za sve nas koje zanima ovaj lep period u Beogradu. Uzivao sam citajuci i kao sa svakom dobrom knjigom, postajao tuzan dovrsavajuci je.
1 0
14.05.2009.

Rock n roll pobeđuje

ocenaocenaocenaocenaocena
Baš pre neki dan na press konferenciji za koncert Glenn Hughesa sam sreo Vladu, pisca ove izuzetno vredne knjige i čestitao mu. Godine na 6 predstavljaju pogled na vreme koje je za nama, koje su živeli moji roditelji (ja sam 67' godište) i koje je mnogima u Beogradu utrlo put za svetski priznati i originalni novi talas. Ne mogu ni da zamislim koliko su tadašnji klinci živeli za svirke, kako im nije bio bitan ni novac, ni slava u negativnom smislu reči, bila je jedna tv emisija, a koncerata je bilo na svakom ćošku, bendovi sastavljeni od mladića koji su našli rupu u tadašnjem najbeskompromisnijem i na vrhuncu slavljenja komunističkom sistemu da bi radili ono što vole i bez ikakve zavisti sprovodile to u delo, među sobom menjali instrumente, pomagali jedni drugima i krpili svaki dinar da dođu do ploča (čak i kasete nisu bile), i taj pečat je ostao prisutan u Beogradu sve do nesrećnih devedesetih, koje su pokazale da stvari mogu biti mnogo gore nego od nekog uvek budnog člana SKJ, šefa mesne zajednice ili sale za ples, koji iako se bunio protiv "drekavaca" i "čupavaca" ipak sa simpatijom gledao sve te dečake, poželevši da i on zaigra u nekom trenutku. Odavno nisam pročitao knjigu u jednom dahu kao ovu i zaslužuje svaku pohvalu koja je upućena u ovom tekstu.
1 0
Iz istog žanra