Laguna - Snovi o zabranjenom voću - Fatima Mernisi - Knjige o kojima se priča
Snovi o zabranjenom voću
Format: 13x20 cm
Broj strana: 262
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2003.
ISBN: 86-7436-080-7
Prevodilac: Maja Kaluđerović
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Ljubavni

„Izvanredna knjiga, beskrajno dobronamerna. Moralnu strogost ublažava razumevanjem, slikajući veran portret sveta koji malo ko na Zapadu može razumeti.“ Washington Post

„Fatima Mernisi kao da niže ogrlicu od priča očaravajućih poput Šeherezadinih.“ Elle

„Rođena sam 1940. godine u haremu u Fesu, marokanskom gradu...“ Ovako Fatima Mernisi počinje svoju egzotičnu, raskošnu pripovest o detinjstvu iza gvozdene kapije porodičnog harema. U Snovima o zabranjenom voću ona prepliće vlastite uspomene sa snovima i sećanjima žena koje su je okruživale u mladosti – žena koje su, u nemogućnosti da kroče u spoljni svet, taj svet tkale u svojoj mašti. Snovi o zabranjenom voću je provokativna knjiga o devojčici koja se suočava s tajnom prostora i vremena, pola i seksa u muslimanskom svetu.

Fatima Mernisi ubraja se među vodeće pisce islamskog sveta. Po zanimanju profesor sociologije, predaje na Univerzitetu Muhamed V u Rabatu, Maroko.

Komentari čitalaca

Topla priča o ljubavi, tihoj patnji, snovima, o jednom čudesnom svetu unutar hladnih zidina, obojena motivima islamskog misticizma.

pošiljalac draganela

Topla i uverljiva priča jednog detinjstva, ispričana na izuzetno zanimljiv način, sa dozom humora koja pred čitaoca iznosi na dlanu čaroban svet unutrašnjosti harema. Nenametljiv i ispovedan stil, pored zanimljivog sadržaja, jedan su od razloga što se knjiga čita u jednom dahu. Da Hiljadu i jedna noć nema tačan broj priča, ova bi se mogla umetnuti kao priča o tome kako je devojčica iz harema našla svoju sreću i ostvarila se kao žena u modernom svetu.

pošiljalac baki
01.12.2010.

Snovi o zabranjenom voću

ocenaocenaocenaocenaocena
Čak i ako čitalac zna ponešto o haremima, ova knjiga će za njega biti prepuna iznenađenja. Živeti u ograđenom svetu harema znači igrati dodeljenu ulogu i svako odstupanje je, ovako ili onako, kažnjivo. Reakcije žena na život u krletki manifestuju se na mnoštvo načina, tajnih i naizgled nezanimljivih muškarcima: kroz dugotrajne rituale ulepšavanja, oblike pozorišnih predstava čija svrha je oslobađanje sputanih emocija, kroz poduke i iskustva koje se prenose isključivo sa žene na ženu. Ma koliko svesni tradicionalnih, kulturnih i kakvih sve ne razlika, čitaoce ne može a da ne začudi odsustvo gneva one koja piše prema onima koji drže ključeve kapije. Pogotovo one čitaoce koji imperativom smatraju ravnopravnost ljudskih bića (ne ravnopravnost žene ili muškarca; rekoh: bića). Iako se ne može okarakterisati kao pesimistična (naprotiv), ova knjiga ipak hrani utisak da žene – bilo gde, bilo kad i u kakvoj god sredini živele – moraju da nauče jednu stvar: da ne ispuste nit priče, priče kojom će umilostiviti onaj drugi, suprotni princip, i da se, na kraju – bilo gde, bilo kad i u kakvoj god sredini živele – dele samo na manje-više uspešne šeherezade. Ispada svejedno da li se nalazite u Harunovom haremu, u Maroku sredinom prošlog veka, ili ste nezavisna, slobod(oum)na dama u savremenoj zapadnjačkoj metropoli – dovoljno je to što ste žena.
2 0
16.01.2009.

Sjajna knjiga

ocenaocenaocenaocenaocena
Ovu knjigu sam proČitala po preporuci odliČnog vodiČa tokom mog boravka u Tunisu...Bila sam očarana severnoafrickom kulturom, tako da sam po povratku odmah nabavila ovo blago od knjige! Za one koji su očarani isto kao i ja - ovu knjigu treba pročitati - jer se detaljno opisuju običaji, kultura jednog potpuno zanimljivog sveta!
1 0
28.02.2008.

Snovi o zabranjenom vocu

ocenaocenaocenaocenaocena
Želite da upoznate islamski svet? Da provedete skupa sa ovom kjigom par časova u tišini i sjaju harema? Pročitajte ovaj roman i makar na tren osetite jedan drugi način života. Nećete se pokajati.
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.